Στις κάμερες ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδας  και των γειτονικών καταστημάτων στην οδό Αμερικής, επικεντρώνεται η αντιτρομοκρατική μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε στις έξι παρά πέντε το πρωί στο σημείο, χωρίς να υπάρξουν θύματα, Το παγιδευμένο αυτοκίνητο, που ήταν κλεμμένο, διαλύθηκε ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν ζημίες κυρίως θραύση τζαμιών σε μεγάλη έκταση. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο zougla.gr και είχε δοθεί περιθώριο 45 λεπτών. 

Ads

Στο μεταξύ άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης,  η οδός Πανεπιστημίου, η οποία ήταν κλειστή από τα ξημερώματα, λόγω των ερευνών της ΕΛΑΣ στην περιοχή. 

Σημειώνεται ότι στο τηλεφώνημα αναφέρθηκε πως το σταθμευμένο παγιδευμένο όχημα έφερε 75 κιλά εκρηκτικής ύλης – ποσότητα που η Αστυνομία θεωρεί απίθανη με μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Το κέντρο της Αθήνας αποκλείστηκε αμέσως από τις Αρχές και απομακρύνθηκαν εργαζόμενοι στα γύρω κτίρια – κυρίως προσωπικό ασφαλείας. Η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλη έκταση. 

image

Ads

image

Το όχημα, μάρκας Nissan, είχε δηλωθεί κλεμμένο στις 6 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας άγνωστος πάρκαρε το αυτοκίνητο στην οδό Αμερικής και στην συνέχεια έφυγε με μηχανή που οδηγούσε άλλος άγνωστος. 

Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που πραγματοποιούν έρευνες και συλλέγουν στοιχεία. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η βόμβα τοποθετήθηκε έξω από κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος την ημέρα που η χώρα βγαίνει στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια.

Μεγάλες υλικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο Θέατρο Αλίκη, επί της οδού Αμερικής, λόγω της έκρηξης.

image

image

Διαβάστε ακόμη: Στην χρονική συγκυρία εστιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ

«Είναι προφανείς οι σκοπιμότητες, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε τρομοκράτες να περάσουν τη δική τους ατζέντα» δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Τα κίνητρα είναι προφανή. Είναι αδίστακτοι αλλά ματαιοπονούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ

«Η βομβιστική ενέργεια έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος το μόνο που εξυπηρετεί είναι στη δημιουργία  ενός κλίματος γενικευμένου φόβου, αποπροσανατολισμού και ενίσχυσης της καταστολής. Ο λαός μας έχει τα δικά του μέσα πάλης, τους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε μέσω twitter πως «η βόμβα στο παγιδευμένο Ι.Χ. δεν χτυπά τις τράπεζες και το σύστημα. Βλάπτει τη χώρα και τη Δημοκρατία. Η τρομοκρατία τρέφει το αυταρχικό κράτος».

«Η απάντηση του λαού κατά της συγκυβέρνησης των μνημονίων και της τρόικας δεν μπορεί να γίνεται με τρομοκρατικές ενέργειες, μπορεί να γίνει μόνο με την ψήφο στις κάλπες και με την εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος», ανέφερε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ

«Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια αυτή πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα. Εκείνοι που επιλέγουν να τρομοκρατούν επιδιώκουν την προσβολή της δημοκρατίας και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας», ανακοίνωσε η Αγίου Κωνσταντίνου.