«Οι εκκλησίες πάντοτε έτοιμες είναι. Οι άνθρωποι δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι», ανέφερε σχετικά με το άνοιγμα των ιερών ναών ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος.

Ads

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε αναφορικά με τα μέτρα προστασίας στους λατρευτικούς χώρους ότι «όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα τηρούνται όλα αυτά τα πράγματα, οι αποστάσεις, οι καταστάσεις. Συνολικά, όλα αυτά (σ.σ. τα μέτρα), όπως υφίστανται, είναι τακτοποιημένα».

Ερωτηθείς για τον έλεγχο της προσέλευσης στις εισόδους των ναών προς αποφυγή συνωστισμού, «θα βλέπουμε πόσοι είναι μέσα. Είναι λίγο “αστυνομικό” το μέσο αυτό, να ελέγχουμε ο ένας τον άλλο, αλλά υφίσταται το πρόβλημα συνωστισμού», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με την πιθανότητα μετάδοσης του ιού με τη μετάληψη επεσήμανε ότι «το θέμα με την θεία κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο»

Ads

«Το θέμα βρίσκεται μόνο σε κάποιους, μέσα στο μυαλό τους» συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση ο Μητροπολίτης Φιλίππων και πρόσθεσε: «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν μας είπαν ούτε για κουτάλια, ούτε για πιρούνια, ούτε για ποτήρια, ούτε για τίποτα άλλο».

«Ο Χριστός που είναι μέσα στο άγιο ποτήριο, δεν μπορεί να επιτρέψει το θάνατο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φιλίππων.

Στο ίδιο πλαίσιο, «άλλο συνωστισμός, άλλο τα σταγονίδια και ότι ακριβώς εκπέμπεται από αυτές τις υποθέσεις και άλλο η συμμετοχή στη θεία κοινωνία και αυτά τα μυστήρια», αντέτεινε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, ισχυριζόμενος παράλληλα πως «δεν μπορεί κάποιος να νοήσει -που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία- και πιστεύει πραγματικά ότι μέσα από τη θεία κοινωνία μεταδίδεται ο θάνατος».