Είναι «ιστορικά αναληθείς», όπως τις χαρακτήρισε η κυβέρνηση, οι κυνικές δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, τον οποίο και διέγραψε, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, τον οποίο και παραίτησε; Είναι ψέμα τα όσα είπε το «γαλάζιο» στέλεχος για το χρήμα που μοίραζε «με τις τσάντες» η Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία ώστε να ανακάμψει τη δημοσκοπική υποχώρησή της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπου θρηνήσαμε και 63 ανθρώπινες ζωές;

Ads

«Δεν τον έδιωξε γιατί μοίραζε δημόσιο χρήμα. Τον έδιωξε γιατί μαθεύτηκε και παραέξω», σχολίασαν οι περισσότεροι χρήστες των social media, οι οποίοι στο σύνολό τους δεν πέσανε από τα σύννεφα, αναγνωρίζοντας την παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος. 

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, έξυσε την πληγή ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας ότι τα τριχίλιαρα δίνονταν και «στα δέντρα», γεγονός που όπως λέει χαρακτηριστικά «επιτάχυνε την πορεία προς τη χρεωκοπία».

Τι έγινε όμως μετά την «ασύμμετρη απειλή» και τον «στρατηγό άνεμο» του Β. Πολύδωρα, με το περιβόητο «ταμείο Μολυβιάτη»; Τι απέγιναναν τα χρήματα του Ταμείου και τι συνέβη με την οικονομική ενίσχυση των 3000 ευρώ προς τους πυρόπληκτους; Τι λέει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που εκδόθηκε το 2010 μετά από αναφορές πολιτών για τη διαχείριση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ;

Ads

Ακόμη και δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ πήρε τα 3.000 ευρώ

Η φωτιά που έκαιγε επί 10 ημέρες έκαψε 63 ανθρώπους, 1500 σπίτια, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, 60.000 ζώα και άφησε 6000 ανθρώπους χωρίς στέγη. «Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων» είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρωνας Πολύδωρας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που ήταν μαζικές, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ανακοίνωσε τη χορήγηση 3000 ευρώ σε όποιον δήλωνε πυρόπληκτος.

Xαρακτηριστική του τρόπου που δόθηκαν τα 3.000 ευρώ είναι η ανάρτηση της δημοσιογράφου Ρομίνας Ξύδα που τότε εργαζόταν στο «Πρώτο Θέμα».

Η δημοσιογράφος ανέβασε στο λογαριασμό της στο Facebook φωτογραφία που κρατάει στα χέρια της τα 3.000 ευρώ που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους γράφοντας: «Όχι καλέ δεν μοίραζαν τζάμπα χρήμα στις φωτιές της Ηλείας … Μέχρι εγώ το είχα πάρει που πάτησα το πόδι μου για πρώτη φορά εκεί (Τότε που κάναμε πραγματικό ρεπορτάζ και όχι κάτι άλλο…). Τα χρήματα φυσικά τα επιστρέψαμε. Η ξεφτίλα τους όμως έμεινε στην ιστορία».

«Τις υπερβολές με το δωρεάν χρήμα του 2007 τις είχα καταγγείλει. Και τότε δυσάρεστος» γράφει σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος. Και προσθέτει: «Μέχρι Ρομά της Αττικής πήραν τριχίλιαρο ως πυρόπληκτοι Ηλείας. Στη ΝΔ νόμιζαν ότι κέρδισαν τις εκλογές με σύνθημα τη… δημοσιονομική εξυγίανση. Στην πράξη επιτάχυναν πορεία προς τη χρεωκοπία».

image

Το πόρισμα για τις «Διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007»

Ειδικότερα, αμέσως μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τους κατοίκους της Ηλείας με το βοήθημα των 3000 ευρώ στις οικογένειες των μόνιμων κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, και με 10.000 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής και επισκευής κατοικίας, τα οποία δίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Ως δικαιολογητικό για την πληρωμή αρκούσε σε πρώτη τουλάχιστον φάση η αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από εκατοντάδες αναφορές που έγιναν από πολίτες όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης των ενισχύσεων, ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα και στο πόρισμά του περιγράφει τον τρόπο της χορήγησης των 3.000 και των 10.000 ευρώ στους πυρόπληκτους.

Από την εξέταση των αναφορών που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώθηκαν τα εξής, όπως αναφέρεται στην έκθεση: H ελλιπής πληροφόρηση των ενδιαφερομένων – δυνάμει δικαιούχων εκ μέρους της διοίκησης, η ασάφεια των όρων που χρησιμοποιούσε η ΚΥΑ και η έλλειψη ασφαλών κριτηρίων για τη βεβαίωση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου, εφόσον απαιτούνταν.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα, εφόσον η σχετική πολιτική είχε εξαρχής διευκρινιστεί επαρκώς και είχε παρασχεθεί η απαιτούμενη ακριβής ενημέρωση τόσο των ενδιάμεσων τραπεζών όσο και των πολιτών, αναφέρεται στην ειδική έκθεση όπου εντοπίζονται τα βασικά προβλήματα από τη χαώδη διαδικασία που είχε επιλέξει τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Ταμείο Μολυβιάτη

Παράλληλα, συνεστήθη διά νόμου, με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές αλλά και τη δημιουργία ενός αποθεματικού για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών καταστροφών.

Την προεδρία του Ειδικού Ταμείου ανέλαβε ο Πέτρος Μολυβιάτης, και όπως ο ίδιος ανέφερε σε άρθρο του στην «Καθημερινή» στις 19/8/2018, στο Ταμείο εισέρρευσαν και κατετέθησαν σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές 93 χιλιάδων ατόμων και φορέων για άμεση βοήθεια και αποκατάσταση, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Όπως ο ίδιος γράφει, τα χρήματα δίνονταν απευθείας στους πυρόπληκτους ιδιοκτήτες μέσω των κατά τόπους υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίων Εργων και το Ταμείο δαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ.

Είχαν γίνει πολλές καταγγελίες τότε ότι, από το παραπάνω ποσό, πάνω από 70 εκ. ευρώ είχαν διατεθεί για την επισκευή και ανακατασκευή σπιτιών, που δεν δικαιολογούσαν αυτά τα χρήματα, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες ότι δεν χτίσθηκαν καν σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τελικά, το Ταμείο καταργήθηκε το 2011 με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και το υπόλοιπο του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος μετεφέρθη στον κρατικό προϋπολογισμό, για να στηρίξει αντί των πυρόπληκτων, τις συνέπειες του πρώτου μνημονίου. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν μάθαμε τι απέγιναν τα χρήματα του Ταμείου.

Η δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια, δίχως ακόμη να έχει καταλήξει και βάζοντας στό στόχαστρο δημόσιους λειτουργούς ως κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις.

Εν κατακλείδι και ως φαίνεται, οι δηλώσεις  του Π. Δούκα για τη διαχείρηση των χρημάτων και της κατάστασης, απλώς προσθέτουν λεπτομέρειες: «Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε. Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Και ο χαρακτηρισμός εν μέσω γέλιων του Σπήλιου Λιβανού «εποποιϊα» για τα όσα περιέγραψε ο Π. Δούκας φαίνεται όντως εύστοχος. Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Σπάρτης είπε χαρακτηριστικά: «Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα».