Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζεται σε σύσκεψη με τον «γαλάζιο» Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρου Δούκα να γελούν και να καυχιόνται για το πως η τότε κυβέρνηση της ΝΔ «γύρισε» την πολιτική κατάσταση μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. 

Ads

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στον δήμο Σπάρτης, παρουσία του Σπήλιου Λιβανού και του δημάρχου και πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, υπήρξε αναφορά στις πυρκαγκιές στην Ηλεία και τις εκλογές του 2007, με τον Πέτρο Δούκα να λέει προς τον Σπήλιο Λιβανό: «Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε». 

Διαβάστε επίσης: Νέος υπουργός Αγροτικής Ανύπτυξης ο Γιώργος Γεωργαντάς

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» ανέφερε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης με τον υπουργό και τους συμμετέχοντες να γελούν. «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα», είπε ο Σπήλιος Λιβανός. 

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο, και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο υπουργός φέρεται να παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι μπορεί ο Σπήλιος Λιβανός να είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού αλλά, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές, τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη με τον Π. Δούκα «είναι εκτός του αξιακού κώδικα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση δεν κρύβει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ

«Η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει: 

«Δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο. Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, “εποποιία”». 

ΚΙΝΑΛ: Κυνισμός και ψηφοθηρία στις στάχτες και στο χιόνι

«Ο κυνισμός και η ψηφοθηρία στις στάχτες αλλά και στο χιόνι, ήταν και παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά της νεοσυντηρητικής αντίληψης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κυνισμός και η ψηφοθηρία αποτελούν την πρώτη ύλη για να αποφεύγουν κάποιοι να αποδίδουν ή να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Συνέβη το 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία, συνέβη και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, συνέβη και στην πρόσφατη κακοκαιρία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει τον κ.Λιβανό από την κυβέρνηση για την ωμή παραδοχή της  ‘’πολιτικής εποποιίας’’ της κυβέρνησης Καραμανλή να γυρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, μοιράζοντας τριχίλιαρα με κάθε τρόπο, όπως παραδέχτηκε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτές οι νοοτροπίες και αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να ξεριζωθούν, όσο υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν το κράτος προέκταση του κόμματος τους. Όσο για τη διαχείριση και  των φυσικών καταστροφών δεν αποδίδονται ευθύνες και δεν υπάρχει μια ορθολογική διαχείριση στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Όσο μοιράζονται τριχίλιαρα και διχίλιαρα για να κλείνουν στόματα και να εκμαυλίζονται συνειδήσεις», προσθέτει. 

ΚΚΕ: Οι κυνικοί υπουργοί αποπέμπονται όταν «πιάνονται στα πράσα», οι κυνικές πολιτικές ζουν και βασιλεύουν

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι μνημείο κυνισμού, που δείχνει πως αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τα προβλήματα του λαού. Και μπορεί οι κυνικοί υπουργοί να αποπέμπονται, όταν “πιάνονται στα πράσα”, οι κυνικές πολιτικές, όμως, ζουν και βασιλεύουν», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.