Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια μερίδα του κόσμου, η απελευθέρωση των ελαφριών ναρκωτικών θα καταπολεμήσει την μαύρη αγορά που προμηθεύει κακής ποιότητας ουσίες στους χρήστες, ενώ σύμφωνα με άλλους ένα τέτοιο νομικό μέτρο θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Η Ουρουγουάη γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κρατικοποιεί την παραγωγή, την πώληση και την διανομή μαριχουάνας, ενώ την ίδια ώρα στις ΗΠΑ η μια πολιτεία μετά την άλλη νομιμοποιούν την κάνναβη για ιατρική χρήση. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, ειδικό σε θέματα απεξάρτησης, Γιώργο Οικονομόπουλο, που μίλησε στο tvxs.gr, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με στόχο να αλλάξει η αντιμετώπιση των χρηστών μαριχουάνας και να αξιοποιηθούν οι θεραπευτικές τις ιδιότητες. Της Νικολέττας Ρούσσου

Ads

 
Το πείραμα της Ουρουγουάης. Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα υπέγραψε το νόμο για τη ρύθμιση της μαριχουάνας στις 23 Δεκεμβρίου, ο οποίος ωστόσο δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο, 120 ημέρες μετά την έγκριση που έλαβε από το Κογκρέσο στις 10 Δεκεμβρίου. Από το 1970 αν και η κατανάλωση και η κατοχή μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας για προσωπική χρήση δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα στη χώρα, η καλλιέργεια, η πώληση και η διανομή του φαρμάκου ήταν παράνομη μέχρι τώρα. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 18.000 με 20.000 καταναλωτές μαριχουάνας στην Ουρουγουάη και 79.000 με 100.000 ανθρώποι που κάνουν χρήση μερικές φορές το μήνα.
 
Όταν ο εν λόγω νόμος τεθεί σε ισχύ, η διακίνηση της κάνναβης θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της κάνναβης, ένα νέο κυβερνητικό όργανο που δημιουργήθηκε από το νόμο. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις σχετικά με το είδος και την τιμή της μαριχουάνας καθώς και το ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τη καλλιέργεια της. Στο πλαίσιο του νομικού ελέγχου της διανομής της μαριχουάνας κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός αρχείου με τα μητρώα των χρηστών και όσων εμπλέκονται στις διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μαριχουάνα, καθώς επίσης και των λεγόμενων κλαμπ κάνναβης για να εξασφαλίζεται τον εντοπισμό του νομικού στελέχους της. Κοινωνικές οργανώσεις και ακτιβιστές προσπαθούν να εντοπίσουν τον καλύτερο τρόπο για να παράγουν μαριχουάνα υψηλής ποιότητας που θα κυμαίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ κρίνουν αναγκαία τη συμμετοχή μικρών και μεσαίων παραγωγών της Ουρουγουάης για την αποφυγή της ανάμιξης ξένων εταιρειών.
 
Ο σκοπός του νόμου είναι να «θέσει τη διαθεσιμότητα της μαριχουάνας υπό τον έλεγχό του κράτους», δήλωσε ο αριστερός γερουσιαστής Ρομπέρτο Κόντε στο IPS. «Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια ελεύθερη αγορά για την διακίνηση της μαριχουάνας. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στη μαριχουάνα μέσω της φύτευσης από τους ίδιους, από τις λέσχες κάνναβης ή από τα φαρμακεία, προσκομίζοντας το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας», εξήγησε ο Κόντε. Η νόμιμη μαριχουάνα (έως και 40 γραμμάρια το μήνα) – θα είναι διαθέσιμη στους κατοίκους της Ουρουγουάης που έχουν αποκτήσει το ομοσπονδιακό αυτό μητρώο, οι οποίο θα μπορούν να καλλιεργήσουν μέχρι 480 γραμμάρια τον χρόνο. «Η ποσότητα αυτή χαρακτηρίζεται ως η πλέον λογική προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση του ναρκωτικού» τόνισε ο γερουσιαστής .
 
Ο Μάρτι Κολάτζο, με την ομάδα Proderechos που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η δημόσια υγεία θα είναι ο τομέας που θα επωφεληθεί περισσότερο από τον καινούριο νόμο. «Το 85%  των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ουρουγουάη καταναλώνουν μόνο μαριχουάνα, πράγμα  που σημαίνει ότι η παράνομη αγορά θα μπορούσε να μειωθεί σε ένα αντίστοιχο ποσοστό», υποστήριξε. «Η επαφή με την παράνομη αγορά διευκολύνει την πρόσβαση σε άλλες ουσίες, όπως η κοκαΐνη ή τη «βάση ζυμαρικών» (ένα φτηνό παράγωγο της κοκαΐνης), οι οποίες πωλούνται όλες στα ίδια σημεία», είπε ο Κολάτζο, μέλος συνασπισμού που απαρτίζεται από οργανώσεις και προσωπικότητες υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας.
 
Διαβάστε επίσης:

Η τιμή της μαριχουάνας που θα πωλείται σε εξουσιοδοτημένα φαρμακεία δεν έχει ακόμη οριστεί. Ο Collazo εκτιμά ότι η τιμή ανά γραμμάριο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1,00 και 1,50 δολάρια, το οποίο είναι και το τρέχον κόστος της παράνομης κάνναβης. «Υπάρχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σχετικά με την ποιότητα, δεδομένου ότι η παράνομη μαριχουάνα είναι πολύ κακή», δήλωσε ο ακτιβιστής. Εντούτοις προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να είναι η νόμιμη μαριχουάνα πιο ακριβή από ότι η παράνομη καθώς με αυτό τον τρόπο θα εξακολουθήσει ένα τμήμα του πληθυσμού να προμηθεύεται το ναρκωτικό από την μαύρη αγορά.
 
Οι Proderechos έχουν συνεργαστεί με γεωπόνους και οικονομολόγους από το Νοέμβριο, έχοντας διαμορφώσει παράλληλα μοντέλα παραγωγής που επιβεβαιώνουν ότι η μαριχουάνα θα μπορούσε να παραχθεί στην Ουρουγουάη σε αυτή την τιμή. Το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας ουσιών που βασίζονται στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι η παράνομη παραγωγή και πώληση των ναρκωτικών είναι πιο ακριβή λόγω του υψηλού κόστους της ασφάλειας, της μεταφοράς και της προστασίας των εμπορευμάτων .
 
Ο Κολάτζο πιστεύει ότι η πρακτική αυτή θα δείξει σε ποιο βαθμό ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, καθώς αν η μαριχουάνα πρέπει να είναι φθηνή, τότε η ποιότητα είναι πιθανό να είναι κατώτερη από εκείνη της Ολλανδίας, όπου τα ναρκωτικά αυτά πωλούνται νόμιμα σε ειδικά καταστήματα καφέ. «Δεν είναι απαραίτητο να φθάσουμε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας τον πρώτο χρόνο», είπε. «Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια σταδιακή διαδικασία της ανάπτυξης της αλυσίδας παραγωγής.»
 
Εξήγησε ότι η παραγωγή ενός τόνου καλής ποιότητας μαριχουάνας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 250.000 δολάρια (μεταξύ 0,25 και 0,30 σεντ ανά γραμμάριο), σε ένα περιβάλλον χαμηλής τεχνολογίας, με μία ή δύο συγκομιδές το χρόνο. Ο Κολάτζο δήλωσε ότι ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν συστήματα παραγωγής που μπορούν εύκολα να συνοδεύονται από μικρομεσαίους παραγωγούς σε λογικό κόστος, με αποτέλεσμα να εισαχθεί η μαριχουάνα στην αγορά σε τιμή παρόμοια με εκείνη της μαύρης.
 
Στην Ουρουγουάη υπάρχουν ήδη άνθρωποι, που παράγουν δήθεν τυποποιημένες ποικιλίες μαριχουάνας. Όσον αφορά τη διασφάλιση του εντοπισμού των ναρκωτικών που θα κυκλοφορούν στην νέα νόμιμη αγορά, ο Κολάτζο προτείνει οι καλλιεργητές να παράγουν πάντα τα ίδια στελέχη. «Εάν οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν συγκεκριμένα στελέχη και σπόρους από το μητρικό φυτό, θα έχουν πάντα την ίδια καλλιέργεια γενετικά. Δεν θα είμαστε σε θέση να τα εντοπίσουμε μόνο όταν οι παραγωγοί εισάγουν νέες ποικιλίες», είπε.
 
Ο Κολάτζο υπογράμμισε ότι θα ήταν εύκολο να ελεγχθούν οι πωλήσεις μέσω των φαρμακείων που θα λειτουργούν μέσα σε μια αυστηρά ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη νέα αγορά. «Ωστόσο πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη δική τους φυτεία και για τις λέσχες κάνναβης, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν», πρόσθεσε. Στη συνέχεια ο γερουσιαστής ανέφερε: «Αντί να καταλήξουμε σε μια τιμή, θα πρέπει να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό που πρέπει να πληρώνουν οι χρήστες για τη δημόσια υπηρεσία διάθεσης ενός προϊόντος που θα ελέγχεται χημικά και θα είναι νόμιμα διαθέσιμο στο κοινό».
 
Η αποποινικοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα
 
Μολονότι 20 πολιτείες των Η.Π.Α και 20 χώρες της Ευρώπης έχουν αποποινικοποιήσει την κάνναβη, όπως αναφέρει στο tvxs.gr ο ψυχίατρος ειδικός σε θέματα απεξάρτησης Γιώργος Οικονομόπουλος, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει την παραμικρή πρόθεση στο να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η ελληνική πολιτεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα συντηρητική αντανακλώντας το στερεότυπο που κυριαρχεί στην χώρα εδώ και δεκαετίες σχετικά με τους χρήστες μαριχουάνας, οι οποίοι θεωρούνται περιθωριακοί εγκληματίες του υποκόσμου. Ο Γιώργος Οικονομόπουλος ιδρυτής του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α) επισημαίνει τα θετικά της νομιμοποίησης της κάνναβης τόσο για τους χρήστες όσο και για την εξέλιξη της ιατρικής έρευνας.
 
Ο κ. Οικονομόπουλος υποστηρίζει ότι η κάνναβη έχει κακώς ονομαστεί ναρκωτικό εφ’ όσον δεν έχει τις ίδιες βλαβερές ιδιότητες με εκείνες των πραγματικών ναρκωτικών, τονίζοντας ότι ακόμα και το αλκοόλ έχει σοβαρότερες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. «Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, η μαριχουάνα θα σταματήσει να είναι ο προθάλαμος για τις πιο σκληρές ναρκωτικές ουσίες, καθώς οι χρήστες θα προμηθεύονται μαριχουάνα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, αποφεύγοντας την επαφή με τους εμπόρους ναρκωτικών», δήλωσε ο κ. Οικονομόπουλος.
 
Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης για ασθενείς που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο. Συγκεκριμένα ο ψυχίατρος εξήγησε ότι ουσιαστικά ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για να δεχθεί την κάνναβη και γι’ αυτό η ουσία έχει δράση αναφορικά με αυτές τις σοβαρές ασθένειες. «Είναι εντυπωσιακή η ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων ότι υπάρχει στους ανθρώπους και γενικά στα ζωικά είδη το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Με άλλα λόγια ο οργανισμός μας παράγει ορισμένες ουσίες τα ενδοκανναβινοιεδή, τα οποία έχουν την ίδια ακριβώς δράση που έχουν τα φυτοκανναβινοειδή. Έτσι λαμβάνοντας ο άνθρωπος τα φυτοκανναβινοειδή ενισχύει το ενδοκανναβινοειδές του σύστημα, το οποίο είναι κεντρικό σύστημα για την διατήρηση της ομοιόστασης, δηλαδή της ισορροπίας εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος»
 
Ωστόσο ακόμα και οι χρήστες που κάνουν χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους δεν θα πρέπει να στιγματίζονται και να διώκονται, καθώς με αυτό το τρόπο προσπαθούν να βρουν χρήματα για την δόση τους με παράνομους τρόπους και γίνονται εγκληματίες. «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, καθώς τόσα χρόνια, ήδη από τον περασμένο αιώνα, οι χρήστες της κάνναβης θεωρούνταν εγκληματίες. Η συνείδηση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει μέσω της συνεχούς πληροφόρησης πάνω στην πραγματικότητα», εξήγησε ο κ. Οικονομόπουλος, οποίος πρόκειται να εκδώσει βιβλίο σχετικά με τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης.