Το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης ψήφισε την Τρίτη νόμο που προβλέπει την παραγωγή και την πώληση κάνναβης υπό την εποπτεία του κράτους. Συγκεκριμένα επιτρέπεται σε ενήλικες να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα σε μηνιαία βάση από φαρμακεία, ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης σε έναν χρόνο, εφόσον εγγραφούν σε ειδικό μητρώο. Τα κλαμπ μαριχουάνας θα αποτελούνται από 15 έως 45 μέλη, και θα μπορούν να αναπτύσσουν έως 99 φυτά κάνναβης ανά ομάδα. Η χρήση μαριχουάνας από ανηλίκους και ξένους απαγορεύεται.

Ads

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 16 ψήφους υπέρ και 13 κατά σε σύνολο 29 μελών με δικαίωμα ψήφου.

Με την συγκεκριμένη νομοθεσία το κράτος αποκτά τον έλεγχο στην καλλιέργεια και την πώληση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, σπρώχνοντας την Ουρουγουάη στο ίδιο κλαμπ με τις αμερικανικές πολιτείες του Κολοράντο και την Ουάσιγκτον, την Ολλανδία και την Ισπανία, που επιτρέπουν ή ανέχονται την παραγωγή της κάνναβης σε ιδιωτικό περιβάλλον.

Διαβάστε: Η Ουρουγουάη κρατικοποιεί την παραγωγή μαριχουάνας

Ads

image

Η ανακοίνωση της ψηφοφορίας έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κοινό που είχε συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο στο Μοντεβιδέο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ήταν έντονη η μυρωδιά της κάνναβης».