Αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος, ύστερα από τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν την Κυριακή το πρωί και δεν επέτρεψαν να ανοίξουν οι συνολικά 833 κάλπες που είχαν στηθεί σε όλη την Ελλάδα. Η ΚΕΦΕ ρίχνει την ευθύνη του φιάσκου στην εταιρεία, ωστόσο οι υποψήφιοι δείχνουν ως υπεύθυνο τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ οι Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης ζητούν και την αποχώρηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη θέση του μεταβατικού προέδρου.

Ads

Νωρίτερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ζητήσει την αναβολή της διαδικασίας, απειλώντας πως σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί θα αποσύρει την παραίτησή του. Μετά το «γαλάζιο Βατερλό» τα εσωκομματικά στρατόπεδα αναζητούν τους υπεύθυνους.

Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατηγορεί τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο, σημειώνοντας πως είχε εκφράσει από την αρχή τις ανησυχίες της για την εταιρεία που είχε επελέγη για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον Real Fm, είπε για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο πως «αυτός ο “τύπος” έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο (σημ: Απόστολο Τζιτζικώστα)»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «φιάσκο» που έχει «υπεύθυνους με ονοματεπώνυμα». «Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη Ν.Δ. για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει πλανώνται πλάνην οικτράν», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και να είναι αδιάβλητη η εκλογική διαδικασία. «Η σημερινή εικόνα δεν τιμά τη Ν.Δ.», είπε.

Ads

Την αντικατάσταση τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και του Ανδρέα Παπαμιμίκου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου και αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Στη δήλωσή του κάνει λόγο για «μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματος» και σημειώνει πως η Ν.Δ. οφείλει «μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες». Τονίζει πάντως πως δεν είναι ώρα να αναζητηθούν ευθύνες και ζητάει τη διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. 

Την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον ορισμό νέου μεταβατικού προέδρου στη ΝΔ, ο οποίος και θα ολοκληρώσει την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι αδιανόητα, προσβάλλουν τους νεοδημοκράτες, απαξιώνουν τη Ν.Δ. και δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. και τόνισε πως, έστω και τώρα, θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Ο κ. Μεϊμαράκης οφείλει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό», είπε, ενώ ζήτησε επίσης την παραίτηση όλων των μελών της ΚΕΦΕ και τη συνάντηση σήμερα των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία.