Ads

Ένα άτεγκτο απεργιακό μέτωπο εγκαθιδρύθηκε στον Ασπρόπυργο. Οι εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας χάλυβα άλλαξαν χρόνο κυριολεκτικά στο εργοστάσιο, όπου παραμένουν για 66η μέρα στο πλαίσιο μιας μαραθώνιας κινητοποίησης. «Τώρα αρχίζουμε τον πραγματικό αγώνα», διαμηνύουν στο tvxs.gr οι απεργοί, οι οποίοι διαπιστώνουν αδιαφορία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ απέναντι στη μάχη για το… 8ωρο.

 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χάλυβα του Ασπρόπυργου αριθμούν τους 380. Η ιδιοκτησία Μάνεση ανακοίνωσε στο δυναμικό της Χαλυβουργίας Ελλάδος ότι, στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης της εταιρείας», το ωράριο εργασίας περιορίζεται στο μισό, δηλαδή στις 4 ώρες επί 5 μέρες την εβδομάδα, με τις αποδοχές να μειώνονται κατά 40%. Την άρνηση του σωματείου συνόδεψαν αρχικά 34 και έπειτα άλλες 16 απολύσεις.
 

Οι απεργοί έχουν εγκατασταθεί στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου από τις 31 Οκτωβρίου του 2011. «Δεν πρόκειται για κατάληψη, δεν απαγορεύουμε σε κανέναν να μπει στο εργοστάσιο. Απλώς, βρισκόμαστε εδώ με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες», διευκρινίζει ένας από τους εργαζόμενους, ο οποίος αναγνωρίζει ότι χωρίς την αλληλεγγύη του κόσμου έξω από τη βιομηχανία η κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Ένας δυναμικός κοινωνικός μηχανισμός στηρίζει την κινητοποίηση. Απαρτίζεται από συλλογικότητες οι οποίες μαγειρεύουν για τους απεργούς, εργατικά σωματεία τα οποία αποστέλλουν χρήματα και τρόφιμα, έως και μαθητές σχολείων της περιοχής που επισκέπτονται το χώρο. Τη μαραθώνια απεργία χαιρετίζουν βεβαίως και κόμματα της Αριστεράς.
 

Οι απεργοί θεωρούν ότι η κινητοποίηση στον Ασπρόπυργο αποτελεί προπύργιο απέναντι σε ένα εργασιακό μοντέλο το οποίο προωθείται σε όλες τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της χώρας. Εξού και οι εκκλήσεις τις οποίες απευθύνουν στην ελληνική κοινωνία. Εξού και ο λόγος για τον οποίο υπομένουν το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος της μακράς απεργίας: «ξέρουμε ότι αν περάσει αυτή η νέα πραγματικότητα, θα είναι πολύ χειρότερα από αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους 2 μήνες, σίγουρα δεν θα την αντέξουμε».
 
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου Γιώργος Σιφωνιός μιλάει στο tvxs.gr, καθώς ταξιδεύει για το Βόλο (χθες). Εκεί θα επιχειρήσει να πείσει τους εργαζόμενους του αντίστοιχου σωματείου να αντισταθούν και οι ίδιοι, διαπιστώνοντας μια «άλλη αντίληψη» του συνδικάτου της θεσσαλικής πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται σήμερα στο Βόλο (6.30 μ.μ.) συλλαλητήριο. 
 

Εν μέσω τριμερών συναντήσεων στο υπουργείο Εργασίας, το σωματείο του Ασπρόπυργου έχει απορρίψει την αντιπρόταση της διοίκησης της επιχείρησης να συνεχιστεί το καθεστώς του 8ωρου και των αρχικών αποδοχών, αλλά να μην ανακληθούν οι 50 απολύσεις. «Τώρα αρχίζουμε τον πραγματικό αγώνα», διαμηνύει ο κ. Σιφωνιός, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της κινητοποίησης αλλά και της προσπάθειας συνεννόησης με τα όμορα σωματεία. Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί ότι η απεργία του Ασπρόπυργου «ανοίγει το δρόμο για ολόκληρη την εργατική τάξη».

Εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι στην απεργία τους άλλαξαν χρόνο στον Ασπρόπυργο. «Δουλεύουμε μέσα στη φωτιά, μέσα στον κίνδυνο. Κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα έχουμε εργατικά ατυχήματα. Και θέλουν να ζούμε και με 500 ευρώ;», αναρωτιέται απεργός, ο οποίος δηλώνει ότι το τελευταίο έτος η επιχείρηση είχε μεν οικονομικές απώλειες, αλλά από τα κέρδη της. «Είμαστε αποφασισμένοι. Αν εξακολουθήσει να βοηθά ο κόσμος, σίγουρα θα συνεχίσουμε».
 
*Η Ελληνική Χαλυβουργία ιδρύθηκε το 1938, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Με σίδερα της επιχείρησης χτίζεται το ιστορικό οχυρό Ρούπελ στη Μακεδονία. Το 1951, η παραγωγική μονάδα της εταιρείας μεταφέρεται από το πρώτο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα, σε νέο ιδιόκτητο βιομηχανικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής. Από τo 1986, με την εγκατάσταση υπερσύγχρονων μηχανημάτων παραγωγής πλεγμάτων, η Ελληνική Χαλυβουργία κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά πλέγματος. Η λειτουργία της στον Ασπρόπυργο έχει παύσει εδώ και 66 μέρες.
 

Ads