Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών, τότε θα ακολουθήσουν ακόμη δύο ψηφοφορίες, στις 23 και στις 29 Δεκεμβρίου (σημ: αρχικά είχε αναφερθεί 22 και 27). Αν και στην τρίτη ψηφοφορία-στην οποία στην  απαιτούνται 180 βουλευτές- δεν επιτευχθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, , τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε διάγγελμα την Τρίτη για να ανακοινώσει και το όνομα του υποψηφίου.  Σημειώνεται πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έγιναν μετά την απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του μνημονίου, έως τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ads

Όπως αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με ανακοίνωσή της «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ζήτησαν από τον  Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η  σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014».

Η Σοφία Βούλτεψη στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών»

Αναφέροντας πως το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015, δηλώνει πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».

Ads

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρει ότι η απροκάλυπτη προτροπή προς τους βουλευτές «να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους». «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται η ώρα του λαού

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την επίσπευση των διαδικασιών της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκαναν λόγο για μια αυτονόητη κίνηση. «Το 155 είναι πολύ μακριά από το 180. Αυτό ζητήσαμε χθες, έρχεται η ώρα του λαού», ανέφεραν, σημειώνοντας πως έχουν ζητήσει εδώ και καιρό πρόωρες εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. «Η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευθεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών. Δεν θα τα καταφέρουν. Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ «σε εκλογική ετοιμότητα»

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα τίθενται όλα τα όργανα και οι συντονιστικές επιτροπές των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά από εντολή του προέδρου του κόμματος όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ. Την Τετάρτη στις 15:00, στα γραφεία των ΑΝΕΛ θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής»

Η ΔΗΜΑΡ για τη «ζαριά» της κυβέρνησης

Την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «ζαριά» της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση επιλέγει την «ΖΑΡΙΑ» των 180. Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη την απόφαση του Συνεδρίου της: ΔΕΝ ΘΑ ψηφίσει Πρόεδρo» σχολίασε χαρακτηριστικά.