Δίμηνη παράταση του μνημονίου, έως το τέλος του Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε στο Eurogroup της Δευτέρας. To σχετικό αίτημα αναμένεται να κατατεθεί επίσημα την Τρίτη και να γίνει δεκτό από τα αρμόδια όργανα. Η τρόικα θα συντάξει μια ενδιάμεση έκθεση για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια των χωρών μελών να μπορέσουν να επικυρώσουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος. 

Ads

Ικανοποιημένος με τις εξελίξεις δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», είπε. 

Πληροφορίες από αξιωματούχους αναφέρουν πως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τρίτη, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως πρόκειται για «ένα βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων». Σημειώνεται πως δεν έχει διευκρινιστεί πότε πρόκειται να επιστρέψει η «ολοκληρωμένη αποστολή» με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. «Δόξα τω Θεώ ξεμπλοκάραμε» ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το ΔΝΤ, αποστολή του Ταμείου θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup δήλωσε πως η τρόικα ενημέρωσε τους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών και πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014. Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL. Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ads

Η ανακοίνωση

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των αρχών της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο από τις ελληνικές  αρχές προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, όπως πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι, παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.  Για αυτό τον λόγο η παρούσα επανεξέταση θα πρέπει να συνεχιστεί στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά σε ένα αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση δύο μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.
Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας (EWG) να αναφέρει στα κράτη μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας EFSF Master Financial Facility Agreement από το Δ.Σ. του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, πληροφορούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επιμηκυνθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και αυτό παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μία τέτοια επιμήκυνση. Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας το EFSF μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων  για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Τα κράτη μέλη του ευρώ παραμένουν θετικά διακείμενα προς την χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (ΕCCL) εάν η Ελλάδα το ζητήσει και με δεδομένο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών».