Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ με 153 κατά, 124 υπέρ και 17 παρών. Ωστόσο η ψηφοφορία έκρυβε και μια έκπληξη καθώς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση και λίγη ώρα αργότερα διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα με ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Οδ. Βουδούρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης (από τη Νέα ΜΕΡΑ), Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Μ. Μπόλαρης. «Ναι» ψήφισαν και οι μη προφυλακισμένοι βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Αντίθετα παρών δήλωσαν, όπως είχαν ανακοινώσει, η ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και Γ. Κασαπίδης. Απόντες ήταν οι Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Μ. Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης.
 

Η Θεοδώρα Τζάκρη εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε την πρόταση έκανε λόγο για «πράξη ευθύνης προς τους συμπολίτες που με εμπιστεύτηκαν». «Με εμπιστεύτηκαν για να αντιμετωπίζω προβλήματα και όχι να επικυρώνω email δανειστών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση». Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε τη διαγραφή της Τζάκρη από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη η κυβερνητική πλειοψηφία χάνει έναν ακόμη βουλευτή και πλέον ανέρχεται στους 154.

Ads

«Η κυβέρνηση βγαίνει αποδυναμωμένη. Εκκρεμούν νέα μέτρα, φόρος ακινήτων και προϋπολογισμός, για τα οποία ο Σαμαράς δεν είπε λέξη. Συνεχίζουμε», σχολίασε μέσω twitter ο Δημ. Παπαδημούλης.

Αν και η κυβερνητική πλειοψηφία έχασε έναν ακόμη βουλευτή ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως «η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, περισσότερο ενισχυμένη». «Μπροστά στην πορεία μας. Εκλογές το 2016», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος της Βουλής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Θ. Τζάκρη: 

«Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας ανικανότητας και από έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός εξοντώνεται από τις συνεχείς περικοπές και τους φόρους και η δήθεν ανάπτυξη αναβάλλεται συνεχώς για το μέλλον το μόνο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά τους νέους φόρους και τις νέες περικοπές που της επιβάλλουν οι δανειστές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε το θάρρος ούτε το ηθικό κύρος να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.
 
Η επόμενη ημέρα πρέπει να χαραχτεί με γνώμονα την αντιμετώπιση του κοινωνικά διαλυτικού φαινομένου της ανεργίας, την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, την υπεράσπιση των δημόσιων επιχειρήσεων και την ένταξή τους σε ένα συνολικό σχέδιο δημόσιων επενδύσεων για την ανάταξη της οικονομίας, τη διάσωση του κράτους πρόνοιας και βέβαια την επαναφορά της ορθής και δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Η σημερινή μου απόφαση είναι μόνο πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και απέναντι στους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώσω τα emails των δανειστών».

Ads

Νωρίτερα…

Οι τόνοι ανέβηκαν των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «καταθέσαμε πρόταση μομφής γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα». «Εκλογές θα γίνουν το 2016», απάντησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε σε «προσωπική μονομαχία» τον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα των υποβρυχίων και λίγη ώρα πριν, αφού πρώτα χαρακτήρισε «εθνικά ανεύθυνο» τον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Φώτη Κουβέλη για την Κεντροαριστερά και τον «τρίτο πόλο».

 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την ομιλία του υποστήριξε πως γινόμαστε «θεατές μιας Δεξιάς και Αριστερής ανωριμότητας». «Από τη μία η τρομοκρατία και από την άλλη η αυταπάτη» τόνισε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, το λάδι της έχει τελειώσει», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. Σημειώνεται πως έξω από το κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, ύστερα από κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων.