«Διαλύσατε την κοινωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κοινωνικό ολοκαύτωμα». «Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για τόσο μεγάλη καταστροφή σε τόσο λίγο χρόνο». Έντονη αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της ομιλίας με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Εκλογές θα γίνουν το 2016», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Ads

 
«Μας ρωτούν για ποιον λόγο καταθέσαμε την πρόταση μομφής. Για ποιον να σας πρωτομιλήσουμε. Δεν βρίσκουμε λόγια να περιγράψουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα από τα καταστροφικά μέτρα του μνημονίου. Δεν υπάρχουν ούτε σε παγκόσμια κλίμακα πολλά παραδείγματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αποτύχατε σε όλα, γι αυτό η πρόταση μομφής». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε αλλά διαρκώς με υποτακτική συμπεριφορά παίρνατε αποφάσεις για ακόμη σκληρότερα μέτρα». «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν πως διαπραγματεύονται», συμπλήρωσε. «Η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί να την διαλύετε πιά. Και δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Και δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ. Και το συνειδητοποιείτε και γίνεστε όλο και πιο επικίνδυνος».

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ σημείωσε πως «εξευτελίσατε την εικόνα της χώρας με το μαύρο στην ΕΡΤ» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κυβερνά με τη βοήθεια των ΜΑΤ και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. «Ούτε δικτατορικά καθεστώτα δεν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις με τέτοια ευκολία [..] Η Δημοκρατία είναι πρόβλημα στα σχέδιά σας». Όπως τόνισε το λουκέτο στην ΕΡΤ μπήκε «για το χατίρι των ιδιωτικών καναλιών και της διαπλοκής και για να κλείσετε κάθε πηγή σχετικά ελεύθερης ενημέρωσης». 
 
«Είναι μαχαιριά να μιλήσουμε γιαυτά; Ή είναι γκιλοτίνα να συμβαίνουν αυτά; Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φοβούνται την αλήθεια και τη Δημοκρατία. Μιλάτε για success story, που δεν δέχεται κανείς. Στο ευρωκοινοβούλιο έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την τρόικα και τα μνημόνια. Είναι κι αυτοί ανεύθυνοι; Θα καταθέσετε κι εσείς, ως πρωθυπουργός, στην επιτροπή ή φοβάστε ότι θα θυμώσει ο κ. Τόμσεν; Δεν μπορείτε, όμως, να πατάτε σε δύο βάρκες. Ή θα υποστηρίξετε το success story ή θα αποδεχθείτε την αποτυχία. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Μόνο η γελοιοποίηση», τόνισε και πρόσθεσε: 

Ads

«Οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα είναι ψεύτικες και σας καλώ να τα ξαναπείτε εδώ, για να τα θυμόμαστε. Και την πρώτη κατοικία θα πάρετε, και νοσοκομεία θα κλείσετε και σχολεία θα κλείσετε. Σας προκαλώ να πείτε την αλήθεια. Πείτε μας για τη διαπραγμάτευση που κάνετε. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Τελειώνουν τα ψέματα. Λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και μετά προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τον κουβαλάτε και στις πλάτες σας, το κάνατε κι αυτό για να γίνετε πρωθυπουργός. Τώρα που γίνατε, μετά από 15 μήνες, αναρωτιέμαι πως αισθάνεστε;» 

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να τον κοιτάξει. «Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Κοιτάξτε με κύριε Σαμαρά, δεν είναι κακό». « Το έχετε ρίξει στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη μεριά για να μη γελάσω», απάντησε ο πρωθυπουργός και ακολούθησαν φωνές εκατέρωθεν.
 
«Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Κυβερνάτε μια χώρα που ο λαός της υποφέρει και εμείς σας δίνουμε την ευκαιρία  να κοιτάξετε τους βουλευτές στα  μάτια, που έχουν κάνει μαύρα μάτια να σας δουν, είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που απαξιώνει κατά αυτό τον τρόπο το Κοινοβούλιο».
 
Οι τόνοι ανέβηκαν και στο σημείο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κανείς «δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο μόνος του». «Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνος του μόνο ένας ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του», τόνισε. Ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης χειροκρότησαν ειρωνικά… «Χειροκροτάτε γίνεστε περισσότερο γελοίοι από την πολιτική σας περί επιτυχίας». Ακολούθησε η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε σεβασμό. 

Ολόκληρη η ομιλία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των υποβρυχίων για την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίτερα είχε πει πως περιμένει από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει την πρόταση για εξεταστικής επιτροπή που είχε προαναγγείλει. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει: «Προειδοποιώ τον κατεξοχήν υπεύθυνό σας, τον κ. Τσίπρα, ότι η πράξη του συκοφάντη είναι πράξη άτιμη κατά το ποινικό δίκαιο. Να μιλήσουμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων, για κίνητρα για το τι επιδιώκουν αυτοί που σας καθοδηγούν. Να δούμε πόσα απίδια έχει πιάσει ο σάκος». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως θα έρθει και η ώρα της εξεταστικής και απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο του είπε να μη βιάζεται καθώς «έρχεται η ώρα». «Σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, αν ολοκληρωθεί, θα πηδάει τα εμπόδια ένα, ένα», πρόσθεσε. 

Άμεση ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κάλεσε σε «προσωπική μονομαχία» τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των υποβρυχίων. Κάνοντας λόγο για συκοφαντίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιμένω να έρθετε στη Βουλή να διεξαχθεί ανάμεσά μας, ανάμεσα σε σας και εμένα, μία μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας «επικαλέσθηκε τα επιχειρήματα των οπαδών του Τσοχατζόπουλου. Η ακύρωση των αντισταθμιστικών ήταν η ακύρωση του δικτύου των παράνομων υποκλοπών» και ότι «υιοθετήσατε τα στελέχη του Τσοχατζόπουλου». «Χτυπάτε εμένα, αλλά έχετε στενό πολιτικό φλερτ με την Λ. Κατσέλη που ήταν αρμόδια», σημείωσε και πρόσθεσε: «στηρίζετε συγκεκριμένα, επώνυμα συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση του Σκαραμαγκά. Αυτά είναι σκηνές από το έργο που θα δούμε προσεχώς. Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα».
 
«Όσο μιλά ο Ε. Βενιζέλος δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χορηγός μας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ για τα περί «μονομαχίας» τόνισε: «Μου δώσατε την ευκαιρία για να σας αποκαλύψω για ποιο λόγο πήγα στο Τέξας. Για να μάθω να μονομαχώ στο Ελ Πάσο».