Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι αλήθεια ότι δικαιώνει ένα σωρό κόσμο με αγώνες στην Αριστερά, έντιμους και σοβαρούς πολιτικούς, ανθρώπους που δικαιούνται την ευκαιρία να δείξουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την πολιτική  και ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα . Πάντα με τη σκέψη στη διαπραγμάτευση, που θα κρίνει την επιβίωση ή μη της κυβέρνησης, διαπιστώνεις ότι με τις τομές που έκανε ο νέος Πρωθυπουργός αλλά και με τις επιλογές σε πολλούς τομείς,  υπάρχει αισιοδοξία, μια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει για την πολύπαθη χώρα, αναπνέεις καλύτερα σίγουρα.

Ads

Υπάρχει βέβαια, ένας σκεπτικισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τους ΑΝΕΛ μέσα στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά με μια δεύτερη σκέψη, καταλαβαίνεις ότι δίνοντας στον εταίρο σου ένα σημαντικό υπουργείο -πολύ σημαντικό για στον συντηρητικό κόσμο- και λίγα υφυπουργεία, έχεις την ευκαιρία να εφαρμόσεις ένα αριστερό πρόγραμμα χωρίς «να έχεις στα πόδια σου» τους ΑΝΕΛ  στα κρίσιμα ζητήματα. Αυτό, ο Τσίπρας φαίνεται να το χειρίζεται με μαεστρία και να έχει περιορίσει αισθητά τους ΑΝΕΛ σε λίγα και «ανέξοδα».

Όμως, εκεί που υπάρχει σκεπτικισμός είναι το θέμα της Θράκης, που έχει μεγάλη σημασία για το ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώ με φίλους και γνωρίζω την περπατησιά των ανθρώπων, καταλαβαίνω ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις, παρόλο που υπάρχουν πολλές προοπτικές για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της δικαιοσύνης γενικότερα!

Η Θράκη έβγαλε  7 στους 10 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα και με 3 βουλευτές από τη μειονότητα.  Αντί να εκπροσωπηθεί κάποιος βουλευτής στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τελικά αγνοήθηκαν όλοι (μάλλον απουσιάζει σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα !)  και σε αυτό βρέθηκε ο Π. Σγουρίδης από τη Θράκη, ένας συνταξιούχος του ΠΑΣΟΚ που ήταν βουλευτής επί 20 χρόνια, λένε  ότι υπήρξε αρκετά  «παλαιοκομματικός» πολιτικός στην περιοχή του, έφυγε από το ΠΑΣΟΚ μετά από δύο αποτυχημένες βουλευτικές εκλογές και βρήκε θέση στους ΑΝΕΛ μαζί με άλλους «άστεγους», λίγους μήνες πριν. Στην περιοχή λέγονται παρά πολλά και είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο παρά τις προσπάθειές του αλλά τελικά τον βλέπουν υφυπουργό στην Κυβέρνηση της Αριστεράς !

Ads

Είχε επίσης την ατυχία να εμπλακεί στο σκάνδαλο Οτσαλάν και λέγεται ότι έχει προσχωρήσει σε κύκλους που χαρακτηρίζονται ακραίοι  με συνδαιτημόνες όπως ο Σάββας Καλεντερίδης (!) και αυτό είναι πρόβλημα  για την Αριστερά. Επιπλέον, δημιουργεί σκέψεις ότι το πρώην ΥΜΑΘ πηγαίνει σε μια υφυπουργό από του ΑΝΕΛ ότι ο Τέρενς Κουίκ που  έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά επεισόδια εις βάρος του μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (και τον αποκαλούν «θρακοσωτήρα» σε όλο το πολιτικό φάσμα αφού έχει συχνή παρουσία στην περιοχή) έχει θέση στη κυβέρνηση, έστω και από μακριά ! Αλλά και οι θέσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών για τα θέματα της Θράκης δεν είναι πολύ δημοφιλείς για τους ΣΥΡΙΖΑίους στη Θράκη όπως ίσως και αυτές του Κ. Ήσυχου, στο Υπ. Άμυνας, παρόλο που είναι αρκετά συνεπής στο χώρο.

Για όσους θυμούνται τον «πόλεμο» που είχε προκληθεί για το θέμα «Σαμπιχά» καταλαβαίνουν πόσο μεγάλοι κίνδυνοι υπάρχουν για «θερμά επεισόδια»  μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και… ΣΥΡΙΖΑ αν κάτι πάει στραβά….  Ας μην ξεχνάμε ότι στη Βουλή οι ΑΝΕΛμ τα τελευταία 2,5 χρόνια  για τα θέματα της μειονότητας στη Θράκη είχαν σχεδόν ταυτισμένη στάση με τη Χρυσή Αυγή !

Όπως είπε κάποιος καλός φίλος από την Ξάνθη «να μου το θυμηθείς, αν προκύψει πρόβλημα με τον κυβερνητικό συνασπισμό, από τη Θράκη θα ξεκινήσει πάλι ο χαμός» Για τους δε βουλευτές από τη μειονότητα, όλοι τους από παλιά στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ και με εξαιρετικές συστάσεις για τη διαδρομή τους στην Αριστερά, το χτύπημα είναι χειρότερο από αυτό της «Σαμπιχά» και δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη αν αντιδρούσαν από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης. Σίγουρα ο Πρωθυπουργός έχει καλύψει τα νώτα του και κρατά ισορροπίες αλλά πως να μιλήσουν στους ψηφοφόρους τους που ψηφίζουν μαζικά  ΣΥΡΙΖΑ  και βλέπουν ως υφυπουργό τον  -εχθρικό στη μειονότητα-  Σγουρίδη ή τους ΑΝΕΛ σε κρίσιμα Υπουργεία;.

Πράγματι, μπορείς να καταλάβει κανείς γιατί είναι τόσο προβληματισμένοι στη Θράκη  και ότι θα έχουν σοβαρές γκρίνιες από την πρώτη μέρα. Αλλά η προοπτική της πρώτης Αριστεράς Κυβέρνησης, ειδικά αυτούς τους πρώτους κρίσιμους μήνες, είναι μια μεγάλη υπόθεση. Καλώς τα δέχτηκαν.