«Το λες “έμφυλη βία” όταν αυτή πάει γυρεύοντας; Από πού κι ως πού “έμφυλη βία” μια σπρωξιά; Αν δεν ήθελε σφαλιάρες ας καθόταν στα αυγά της. Ας έκανε μόκο. Να μάθει να μην προκαλεί / ειρωνεύεται /τα βάζει με άντρες.»

Ads

Το επεισόδιο μεταξύ των δύο ηθοποιών στα καμαρίνια του θεάτρου ήταν το λιγότερο δυσάρεστο. Ίσως πιο δυσάρεστη όμως κι από το ίδιο το περισταστικό, ήταν η αντίδραση των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όχι μόνο γιατί όλοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα για περιστατικό στο  οποίο δεν ήταν παρόντες, αλλά κυρίως για τη στάση που κρατούν -άντρες και γυναίκες- στην  πιθανή περίπτωση άσκησης βίας από έναν άντρα σε μια γυναίκα. Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας και από τα δύο φύλα, επιμένει κόμη και σήμερα να μην καταλαβαίνει καν τι σημαίνει βία κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: “Η βία κατά των γυναικών” είναι κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να προκαλέσει σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιες πράξεις, του εξαναγκασμού ή της αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνει σε δημόσια ή ιδιωτική ζωή.»

Εννοείται λοιπόν, ότι βία χαρακτηρίζεται και η σπρωξιά και η βίαιη εισβολή δίχως άδεια στον προσωπικό χώρο. Και το ένα χαστούκι. Κι αφού εξηγήσαμε τα αυτονόητα -που καθώς φαίνεται δεν είναι και τόσο αυτονόητα για όλους – πάμε κι ένα βήμα πιο πέρα…

Ads

Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρουσιάζει τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που υποστηρίζουν και υποθάλπουν την άσκηση έμφυλης βίας.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα τρία πρώτα points. Κάνοντας μια περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα και διαβάζοντας δειγματοληπτικά  κάποια σχόλια χρηστών, ανδρών και γυναικών, πόσο συχνά μπορεί να συναντήσετε αυτές τις απόψεις εκφρασμένες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο;

  • ο άντρας έχει το δικαίωμα να ασκήσει βία στη γυναίκα καθώς θεωρείται ανώτερος κοινωνικά
  • ο άντρας  έχει το δικαίωμα να επέμβει σωματικά για να συμμορφώσει μια γυναίκα όταν η διαγωγή της δεν είναι “σωστή”
  • υπάρχουν φορές που μια γυναίκα πρέπει να φάει ξύλο, της αξίζει.

Όπως ακριβώς το λέει και μια μεγάλη μάρκα καλλυντικών στο slogan της, μόνο στη θέση της μάρκας, βάλτε το ξύλο. Φανταστείτε να βγαίνει η γυναίκα με το σημάδι στο μάγουλο, να κοιτά τον φακό και να λέει χαμογελώντας: “Σφαλιάρα. Γιατί μου αξίζει!”

Κι αύριο τι; Μαύρο μάτι και… “Μπουνιά. Γιατί μου αξίζει!”. Κι ύστερα; Φαινομένα σαν αυτό του Ρώσου που σκότωσε στο ξύλο τη σύζυγό του τραβώντας την επίθεση με κινητό κι ανεβάζοντας τα πλάνα για να τον καμαρώσουν οι φίλοι του. Θα της άξιζε κι εκείνης.