Προσοχή στις «ιδιωτικές» φωτογραφίες μέσω iPhone. Όσοι φίλοι δεν ξέρουν πώς λειτουργεί το Cloud της Apple και της κάθε Apple και πώς έγινε η «διαρροή» των φωτογραφιών, πρέπει να μάθουν το ακόλουθο ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά: Η κάθε συσκευή Apple έχει την ιδιότητα να κρατάει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Αυτό συμβαίνει για δικό σας καλό. Παλιά, όταν χάλαγε/χανόταν ένα κινητό, χάνονταν και όλες οι επαφές και τα δεδομένα του. Πού τα κρατάει τα αντίγραφα ασφαλείας η Apple; Στο Cloud.

Ads

Τι είναι το Cloud; Μια συστάδα υπολογιστικών συστημάτων (ένα σύνολο από μηχανήματα/servers που συνεργάζονται για τη διεκπεραίωση μιας εργασίας) διασκορπισμένη σε διάφορα μέρη του κόσμου τα οποία για λόγους ασφαλείας δεν είναι σαφώς χαρτογραφημένα για τους καταναλωτές. Επομένως μια φωτογραφία που τραβάτε στο κινητό σας, σε λίγη ώρα, εφόσον έχετε ενεργοποιημένη την τήρηση αντιγράφων ασφαλείας, διαδίδεται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι είναι ιδιοκτησία της Apple, σε κέντρα δεδομένων (datacenters) της Apple ή ακόμα και συνεργαζόμενα με την Apple
 
Έστω μια λογική περίπτωση κατά την οποία τα υπολογιστικά αυτά συστήματα που έχουν τα δεδομένα του χρήστη Α έχουν 20 πανομοιότυπους αποθηκευτικούς χώρους ανά τον κόσμο οι οποίοι περιέχουν τα ίδια δεδομένα (να μην μπω σε λεπτομέρειες γιατί και πώς να είναι 20). Έστω ότι αυτές οι 20 αποθήκες δεδομένων είναι ΠΛΗΡΩΣ προσβάσιμες κατά προσέγγιση από 500 τεχνικούς (βάρδιες, ειδικότητες κλπ) κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών λειτουργίας του cloud. Ένας και μόνο «παραδόπιστος» ή «περίεργος» ή «φιλάργυρος» ή «τρελός» τεχνικός αρκεί για να διαδώσει σε όλον τον κόσμο τα δικά σας δεδομένα μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι τόσο απλό. Δεν χρειάζονται ούτε hackers, ούτε συνωμοσίες ούτε τίποτα. Ένας κακός υπάλληλος χρειάζεται σε μια αχανή απρόσωπη πολυεθνική εταιρεία.
 
Τώρα λοιπόν που τα μάθατε όλα αυτά, όσοι δεν τα ξέρατε, καλό είναι την επόμενη φορά που θέλετε να τραβήξετε μια «ιδιωτική» φωτογραφία με το iPhone σας, να το ξεχάσετε και να το πράξετε με την παραδοσιακή φωτογραφική σας μηχανούλα που έχει μια σεμνή και εύθραυστη κάρτα μνήμης, αποκομμένη από το διαδίκτυο. Με το iPhone και το ipad και τις ανάλογες συσκευές, ΜΟΝΟ φωτογραφίες που δεν έχετε πρόβλημα να δημοσιευτούν να τραβάτε.
 
Όλα αυτά, πρέπει τα παιδιά να τα μαθαίνουν στα σχολεία. Η ζωή τους μπορεί να καταστραφεί σε λίγα λεπτά. Αλλά εδώ προτιμάμε να κάνουν οικιακή οικονομία και θρησκευτικά… αυτά είναι πολυτέλειες.