Το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, είναι απολύτως εφαρμόσιμο και αντανακλά σε μια πολιτική που αρχίζει να αποκτά υποστηρικτές στην Ευρώπη, απέναντι στη σκληρή και αντιαναπτυξιακή λιτότητα που έχει επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή κοινότητα η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Ads

Κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές επισημαίνουν, και τούτο αποδεικνύεται καθημερινά, ότι η οικονομική πολιτική της κ. Μέρκελ ενδυναμώνει το στόχο της Γερμανίας, να καταστεί κυρίαρχος στον Ευρωπαϊκό χώρο, ολοκληρώνοντας σταδιακά το όραμα για μια Γερμανική Ευρώπη που θα υπακούει στις διαταγές του εκάστοτε Καγκελάριου. 

Στη χώρα μας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, πέραν της πολιτικής κατεύθυνσης, θίγουν την καρδιά ενός διαπλεκόμενου συστήματος εξουσίας, το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και τώρα προσπαθεί να διασωθεί, έχοντας καταληστέψει τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη της χώρας. Ενός συστήματος που στηρίζεται στην καλά δομημένη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας- την οποία εδώ και χρόνια ασκούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μιας κρατικοδίαιτης οικονομικής ελίτ, του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης. Η αποκάλυψη της διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που μίλησε για απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της όταν μίλησε για το όργιο φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, από συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους, αποδεικνύει ότι εδώ κάποιοι λειτουργούν με λογικές μαφίας.

Αυτό το… κύκλωμα θα κάνει τα πάντα για να μην θιγούν τα συμφέροντά του και τούτο φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετώπισαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ειδησεογραφικοί ιστότοποι, που είναι απολύτως ελεγχόμενα από τη διαπλοκή. Τούτο σημαίνει ότι το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του, δεν αποδέχονται να γίνουν υποχείρια αυτών των ανθρώπων προκειμένου να κερδίσουν μια… εφήμερη εξουσία.

Ads

Υπάρχει όμως ένας μεγάλος κίνδυνος και αυτό δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να κάνει με μια κοινωνία που δεν είναι συνεκτική, είναι ανοργάνωτη, παραδομένη στην κουλτούρα του ατομισμού και του λάιφ στάιλ. Μια κοινωνία εθισμένη να ακούει ευχάριστες προτάσεις, αναμένοντας την προ πενταετίας και πίσω εποχή της ευφορίας.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται και τα λάθη που γίνονται από στελέχη του, θα κληθεί να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Ήδη στο εξωτερικό αποδέχονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εδώ λοιπόν μπαίνει το μεγάλο στοίχημα. Να υπάρξει μια συνεκτικότητα, μια δυναμική, μια κοινωνική αποδοχή, προκειμένου να μην ευοδωθούν τα σχέδια του συστήματος διαπλοκής, για «παρένθεση της Αριστεράς», που θα οδηγήσει στην επιστροφή ενός νέου και πιο ανθεκτικού δεξιού ή κεντρώου  πολιτικού σχηματισμού ο οποίος δεν θα θίγει τα συμφέροντά τους.

Επομένως από τώρα και μέχρι τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει εκείνο τον επικοινωνιακό τρόπο να πείσει την κοινωνία, για την καθαρότητα του σχεδίου που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και κυρίως να δείξει ότι είναι εφαρμόσιμο. Να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις αντιξοότητες που θα συναντήσει και τα χτυπήματα που θα δεχθεί. Παράλληλα να ζητήσει την υπομονή και τη στήριξη των πολιτών. Όπως λέει ο ίδιος ο λαός, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα το οποία εάν δεν επιτύχει θα βρεθεί μπροστά εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάνοντας ευκολότερο το σχέδιο της διαπλοκής για «μια παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι θα οδηγηθούμε σε μια επιστροφή στην αυταρχικότητα που θα επιβληθεί σε ένα λαό πλήρως απογοητευμένο και παραδομένο στην τύχη του.
Το στοίχημα λοιπόν είναι μεγάλο και το όνειρο για μια άλλη Ελλάδα υπέρτερο. Σε αυτό δεν χωράνε στημένες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, ευλύγιστα λόγια και ωραιοποιήσεις. Απαιτείται αίσθηση της πραγματικότητα και των δυσκολιών που υπάρχουν. Και κυρίως ειλικρίνεια λόγων και πράξεων.
Διαφορετικά…