Το 2016, ο κύριος Λάρι Φινκ, αφεντικό της BlackRock, της σημαντικότερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, έψαξε να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για την αγορά της Γερμανίας, στην οποία θεώρησε ότι η εταιρεία του υποεκπροσωπείται.

Ads

∆εν ήθελε τραπεζίτη, αλλά άνθρωπο με πολιτική εμπειρία. Κατέληξε στον Φρίντριχ Μερτς. Τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, εκπρόσωπο της «σκληρής ∆εξιάς», που έσπευσε πρώτος όλων να ανακοινώσει τη διεκδίκηση της προεδρίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Αυτόν που διαθέτει ως μέντορα και υποστηρικτή τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, µε στόχο να «ανακτήσουν» το κόμμα, που τους πήρε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες η Ανγκελα Μέρκελ μέσα από τα χέρια, και να γευτούν επιτέλους την εκδίκησή τους.

Η θητεία του κυρίου Μερτς στο γερμανικό παρακλάδι της BlackRock κρίνεται ιδιαζόντως επιτυχημένη. Αλλωστε, μετά την πολιτική του «άδεια άνευ αποδοχών», το 2002, ο 62χρονος νομικός απέδειξε ότι ξέρει τα μυστικά για να κινείται επιδέξια στην «γκρίζα» ή κατ’ άλλους «χρυσή ζώνη» μεταξύ πολιτικής και χρηματοπιστωτικού συστήματος. ∆εν επιστρέφει λοιπόν ο νεοφιλελεύθερος δελφίνος στην ενεργό πολιτική ως αποτυχημένος στον χώρο της οικονομίας, αλλά με τα καλύτερα διαπιστευτήρια.

Πάντως, το μέχρι τώρα αφεντικό του δεν δείχνει να στενοχωριέται που θα τον χάσει. Ο κύριος Μερτς, αφενός, θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία και το επόμενο διάστημα. Μέχρις ότου κριθεί το πολιτικό του μέλλον στις εσωκομματικές εκλογές των Χριστιανοδημοκρατών, στις 7 ∆εκεμβρίου στο Αμβούργο. Ο κύριος Φινκ, αφετέρου, γνωρίζει ότι δεν θα του πέσει άσχημο να έχει ως πρόεδρο του μεγαλύτερου γερμανικού κόμματος έναν πρώην υφιστάμενό του και άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ads

Ετσι κι αλλιώς, ο Μερτς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει απλώς την προεδρία του κόμματος. «Τα θέλει όλα», ονειρεύεται δηλαδή να γίνει και καγκελάριος. Κάποιοι στη Γερμανία αντιδρούν, αποκαλώντας τον «άνθρωπο του χρηματοπιστωτικού λόμπι», ιδιότητα που θα έπρεπε να είναι ασύμβατη με αυτήν του επίδοξου επόμενου καγκελάριου. Οι πιο κυνικοί μιλούν για ένα ηχηρό μήνυμα ειλικρίνειας προς το εκλογικό σώμα.

Ενας «καγκελάριος της BlackRock» θα εκπέμπει αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά λίγοι ομολογούν. Οτι δηλαδή η πολιτική ολοένα και περισσότερο μετατρέπεται σε υποχείριο οικονομικών συμφερόντων. Αλλά αυτή είναι μια μάλλον υπερβολική εκτίμηση κάποιων αδιόρθωτων αριστερών. Ως γνωστόν, επιχειρήσεις όπως η BlackRock ή η Goldman Sachs ποτέ δεν… πολιτεύονται.

Πηγή: Έθνος