Μετά από  αναμονή δύο μηνών πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το Φθινόπωρο. Δόθηκε ένα τρίλεπτο περιθώριο στους βουλευτές να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα αδιαφάνειας στην υπόθεση της πανδημίας. Περίπου μια λέξη για κάθε δεκάδα νεκρών … Ας δούμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ads

1.      Θνητότητα εκτός ΜΕΘ και άρνηση κατάθεσης των στοιχείων ανά περιφέρεια: Πρακτική πρωτοφανής, που θα την ζήλευε ακόμη κι ο Ερντογάν, και επιμένει επί μήνες. Αν ούτε η Βουλή δεν μπορέσει να το επιλύσει, ας εξαντληθούν όσα μέσα η Δημοκρατία διαθέτει.

2.     Κριτήρια διαλογής επί καταστροφής: το Υπουργείο και το ΚΕΣΥ πρωταρχικά, αλλά και οι υγειονομικές διοικήσεις περαιτέρω, έχουν σοβαρές ευθύνες αν τυχόν δεν έδωσαν ρητές και σαφείς οδηγίες για τη διαλογή σε συνθήκες υγειονομικής καταστροφής . Η “αυτορρύθμιση” του συστήματος προφανώς εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τη δίκαιη διανομή ενός πολύτιμου αγαθού σε μεγάλη σπανιότητα. Ποιά μέτρα ελέγχου της ισονομίας ανάμεσα σε συγκρίσιμες περιπτώσεις λήφθηκαν; Πως επηρέασαν όσα δήλωσε σχετικά με πιθανούς χειρισμούς ευθανασίας, ο κ Πρωθυπουργός, στις 5/11?20

3.       Εκ των νέων προσλήψεων: πόσοι ιατροί υπηρετούσαν ήδη με άλλη σχέση ή θέση εργασίας στο ΕΣΥ; Πόσοι από τις σχετικές προσλήψεις αφορούσαν  ιατρικές ειδικότητες από τις έξι που μπορούν να καλύψουν θέσεις εργαζομένων σε ΜΕΘ (έστω εξειδικευόμενων). Πόσοι εξ όσων προσελήφθησαν διέθεταν τίτλο εξειδίκευσης στην εντατικολογία; Πόσοι εξ όσων απασχολήθηκαν στις κλίνες ΜΕΘ-covid διέθεταν τίτλο εξειδίκευσης; Ποιά η γεωγραφική κατανομή των ιατρικών προσλήψεων;  

Ads

4.     Ανικανοποίητα αιτήματα για ΜΕΘ, προς το ΕΚΑΒ: Η διαβεβαίωση ότι κανείς δεν στερήθηκε ΜΕΘ όπου χρειάστηκε, αντιφάσκει ευθέως με τα ανικανοποίητα αιτήματα για κλίνη ΜΕΘ προς το ΕΚΑΒ, εκ μέρους των θεραπόντων τους. Απαιτείται άμεση πρόσβαση και δημόσιος έλεγχος όλων των σχετικών αρχείων.

5.  Το προσωπικό των ΜΕΘ και ο τελικός αριθμός διαθέσιμων κλινών: Κατά την επίσκεψη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κ Τζανακόπουλου, στο ΣΩΤΗΡΙΑ, η άρνηση παρουσίασης της κατάστασης των εργαζομένων στις 50 κλίνες της δωρεάς, τα έδειξε όλα. Γενίκευση λοιπόν της σχετικής απαίτησης για κάθε, υποτιθέμενη, κλίνη ΜΕΘ σε όλη τη χώρα!

6.     Υπάρχουν πλήθος επιτροπών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου καθώς και άλλες ad hoc επιτροπές συμβούλων παρά τους διαφόρους Υπουργούς. Πως αλληλοκαλύπτονται, πως ιεραρχούνται, τι προβλέπεται επι διχογνωμίας, τι εισηγήθηκαν στις κρίσιμες περιστάσεις και τι απέγινε; Αυτό δεν είναι παρά μια διευρυμένη απαίτηση του αιτήματος “να δημοσιευτούν τα πρακτικά”. 

7.     Η ανάδειξη των “διπλών βιβλιων” και πολλών άλλων δυσλειτουργιών υπογράμμισαν την απαράδεκτη υποκατάσταση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας (Public Health), ενός κρίσιμου και πολύπλοκου επιστημονικου κλάδου από την Πολιτική Προστασία και από μη ιατρικές υπηρεσίες Πολλά γίνονται άτυπα και  βάσει της εύνοιας ή της δυσαρέσκειας του Μαξιμου (επιτελικό μπάχαλο). 

8.     Ποιοί εμβολιάζονται; Πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεροληπτικές αποφάσεις ή και λαθροχειρίες που καλύπτονται πίσω απο το πέπλο των προσωπικών δεδομένων. Ποιά μέτρα και ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την διαφάνεια, δεδομένης της έλλειψης δημοσιότητας; Παρομοίως, τι προβλέπεται για την συχνά αναφερόμενη επιλεκτικη χρήση κάποιων φαρμάκων στις ΜΕΘ για VIP’s ασθενείς;

9.     Διακομματική επιτροπή προσλήψεων και προμηθειών: δεδομένου του πλήθους καταγγελιών για αδιαφάνεια στις απευθείας αναθέσεις αλλά και της συχνής επίκλησης της γραφειοκρατίας ως δικαιολογίας για ελλείψεις προσληψεων ή και προμηθειων πως δικαιολογείται η απόρριψη της θέσπισης διακομματικής επιτροπής καθώς και η εμμονή στην ίδια άποψη;

10.   Μετακινήσεις προσωπικού: Δεδομένης της νομοθετικης ευχέρειας που δόθηκε για την μετακίνηση υγειονομικών υπαλλήλων, εντός και εκτός νοσοκομείου, πως εξασφαλίστηκε η αντικειμενικη κι όχι ευνοιοκρατική μεταχείριση του προσωπικού Χαρακτηριστικη περίπτωση αποτελεί η εκδικητική μετακίνηση του ακτινολόγου Προέδρου Εργαζομένων του Αγίου Σάββα στην ΜΕΘ του Σωτηρία.

Στα 3′ προλαβαίνει να διατυπώσει κανείς επιγραμματικά δέκα ερωτήματα για τις αδιαφανείς μεθόδους διοίκησης. Αν τυχόν ειχε 30΄ θα προλάβαινε  να διατυπώσει εκατό Μια πιο αναλυτικη συζήτηση θα είχε πολύ ενδιαφέρον και για μαθηματικούς αφού έχει προηγηθεί συστηματική κακοποίηση της μαθηματικής επιστήμης, με την επιλογή άλλων δεικτών αναλόγως της επιδιωκόμενης εντύπωσης.

Επίσης σε μια πιο κλειστή σύσκεψη θα μπορούσε να επεκταθεί κανείς και σε θέματα διακρατικων πολιτικών όπως η θρυλούμενη άρνηση της πρότασης Λαβρόφ για παραγωγή του εμβολίου Sputnick στην Ελλάδα με κριτήρια πολιτικά. Οπότε μήπως όλος αυτός ο όγκος στοιχείων, που μπορεί να μαζευτεί, αξίζει κάτι παραπάνω από μια απλή συνεδρίαση της Επιτροπής με τον ανεκδιήγητο Πρόεδρο;