Ζούμε άραγε στην Συννεφούπολη
και πέφτουμε από τα σύννεφα,
«σκανδαλιζόμενοι», κάθε τρεις και λίγο;

Ads

Πολλοί ανέδειξαν την μακρά διαδρομή και την οικογενειακή εμπλοκή στο Evagate. Η ‘σκανδαλώδης’ κορύφωση ήρθε ως επιστέγασμα μιας καθ’ έξιν πρακτικής οπότε ο όρος ‘σκάνδαλο’, που υποδηλώνει το ασυνήθιστο και το πρωτοφανές, ακούγεται καταχρηστικός!

Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά

Η κ Καιλή δεν αυτοσχεδίασε στην ευρωπαϊκή πολιτική για το Κατάρ ούτε υπήρξε η κύρια «επένδυση» του. Απομένει να δούμε πιθανές επιπτώσεις επί οργάνων μεγαλύτερης βαρύτητας από την ΙΔ’ αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Η κ Καιλή δεν είναι «η μύγα μέσα στο γάλα». Το «γάλα» της Ευρώπης περιείχε ακόμη «πειραγμένες» εκπομπές ρύπων της Volkswagen, Panama Papers,  φαρμακοβιομηχανίες Λουξεμβούργου που έκαναν και τον δικό μας υπουργό Υγείας,  Επίτροπο-κολλητό του  Γιούνκερ ή το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» με τον Μπαρόζο στη Goldman Sachs.

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών σε σύγκριση με την ημετέρα βαλκανική υστέρηση, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα της κοινοτικής διαδικασίας ως ένα μεγάλο αλισβερίσι κυνικών.

Τοπικά χαρακτηριστικά

Συχνά στις εγκληματικές δραστηριότητες πολιτικών υπάρχει και μια οικογενειακή εμπλοκή. Άτομα με πολιτική εξουσία «εξ απαλών ονύχων», προκαλούν το ερώτημα αν χάλασαν στην πορεία ή αν ήταν από την αρχή τέτοιων προδιαγραφών. Στην δεύτερη περίπτωση, η πολιτική μας ζωή στερείται δικλίδων, μηχανισμών επιτήρησης κι αυτοκάθαρσης. Υπάρχει πλήθος περιπτώσεων που άλλες έχουν αποκαλυφθεί κι άλλες όχι.

Πέραν όμως της κορυφής όπου η εγκληματικότητα αφορά σε εγκλήματα λευκού κολλάρου, υπάρχει θέμα και στις πιο κάτω βαθμίδες Πως οριοθετείται η πολιτική δραστηριότητα από το έγκλημα και τον υπόκοσμο; Το φαινόμενο Μίχου με τα φωτογραφικά ενσταντανέ με πλήθος κυβερνητικών στελεχών είναι ενδεικτικό! Η πολιτική αξιοποίηση του υποκόσμου φαίνεται ότι δεν συνιστά αποκλειστικότητα της Χρυσής Αυγής.

Αντί για την «ωραία Ελένη»  η συζήτηση εστιάστηκε στον «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ». Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ δούρειος ίππος υπήρξε και Γαιδούρειος συνεχίζει να υπάρχει. Εξάλλου η υπόθεση των υποκλοπών εξερράγη με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ! Ωστόσο και πάλι το φαινόμενο δεν είναι ατομικό.

Όπως απεκάλυψε ο κ Μιχ  Τρεμόπουλος, ο κ Καιλής υπήρξε επί χρόνια το δεξί χέρι του κ Ψωμιάδη στα διαβόητα 45άρια ενώ και σήμερα παραμένει μάρτυς υπεράσπισης του. Ακόμη δηλαδή κι όταν ο κ Ψωμιάδης ενορχήστρωνε τον δημόσιο ξυλοδαρμό του ομοϊδεάτη της κ Καιλή, δημάρχου κ Μπουτάρη! Κάτι σάπιο υπήρχε ανέκαθεν στο σαλονικιώτικο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι και θυμούνται την κ Καιλή ως ηγέρια του αντισύριζα μετώπου κι ως κοινή εκλεκτή σοσιαλιστών, νεοφιλελευθέρων κι ακροδεξιών! Ο κ Μητσοτάκης ξέρει πόσο τον ακουμπάει η υπόθεση Καιλή κι ας κάνει τον έκπληκτο. Η μεγαλύτερη απόδειξη τούτου είναι η θυσία Σπυράκη, εν είδει Ιφιγένειας. Αρνούμενος τον δούρειο, αναμένει τον γαιδούρειο κι αναζητάει τον ούριο (άνεμο).

Φυλετικά χαρακτηριστικά

Όταν μια γυναίκα πολιτικός δέχεται επίθεση συχνά διερευνώνται πιθανά ‘σεξιστικά κίνητρα’. Τον τελευταίο καιρό γράφηκαν τέτοια κείμενα για την κ Πιπιλή ακόμη και για την κ Καιλή! Αν και πρόκειται για υπερβολή, κυρίως εντυπωσιάζει η παράλληλη αφωνία μπροστά στην κατάπτυστη πρακτική της ανάδειξης και προβολής πολιτικών προσώπων με χολυγουντιανά κριτήρια μορφής και όψης.

Για μεν την δεξιά θεωρείται ανώδυνη κι αθώα η υιοθέτηση από την πολιτική αυτής της πρακτικής με τα ‘ωραία πρόσωπα’, καθ’ υπόδειξίν κάποιου πολιτικού ντεκορατέρ.  Στην δε αριστερή-imitation παραλλαγή, λόγω ενοχών, προβάλλονται ως ‘υβρίδια’ χαριτωμένες όψεις με υποτιθέμενο πολιτικό βάθος Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Εθνικά χαρακτηριστικά

Τέλος υπάρχει και η πλευρά της εθνικής αγωνίας! Βγήκαμε από μια δεκαετή περίοδο μνημονιακού διασυρμού των Ελλήνων ως μπαταχτσήδων, απατεώνων κλπ κι έχουμε ανάγκη τα ευρωπαϊκά όργανα, πέραν όλων των άλλων κι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική απειλή. Πόση σωφροσύνη δείχνει η εκ μέρους μας προβολή σε διακριτά ευρωπαϊκά πόστα προσώπων με αυτές τις προδιαγραφές;

Πόσο μάλλον όταν την υπόθεση εκλογής Καιλή την είχε πάρει πάνω του αυτοπροσώπως ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο προερχόμενος από άλλο πολιτικό χώρο! Ο οποίος υποτίθεται πως έδωσε τον αγώνα του promotion της κα Καιλή, φορώντας την φανέλα της Εθνικής! Σήμερα, ο άνθρωπος που αγνοούσε την μελέτη Τσιόδρα, που αγνοούσε τις υποκλοπές της ΕΥΠ, δεν είναι περίεργο που αγνοεί παντελώς την κ Καιλή …