Πριν από μια εβδομάδα ακριβώς, ο Μάρκους Ράσφορντ,  ένας από καλύτερους επιθετικούς των βρετανικών γηπέδων, έχασε ένα πέναλτι στον τελικό Ιταλίας-Αγγλίας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκε από μια μικρή μερίδα ακροδεξιών και χουλιγκάνων, δεν τον πτόησε: «Συγνώμη για το πέναλτι, αλλά δεν θα απολογηθώ για αυτό που είμαι, ένας μαύρος από το Μάντσεστερ»

Ads

Ο Ράσφορντ είναι συνηθισμένος σε τέτοιες επιθέσεις. Αλλωστε στον ελεύθερο χρόνο του, ο 23χρονος άσος της Manchester United δεν κάνει διαφημίσεις για αθλητικά παπούτσια. Ασχολείται ενεργά με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
Το καλοκαίρι του 2020, ο Ράσφορντ ξεκίνησε μια εκστρατεία, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην σταματήσει τα σχολικά γεύματα στις φτωχές γειτονιές της χώρας, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην επιστολή του προς τους βουλευτές, σημείωνε μεταξύ των άλλων:
 
«Χωρίς την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της κοινότητας δεν θα υπήρχε ο Μάρκους Ράσφορντ που βλέπετε σήμερα: ένας 22χρονος μαύρος που μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, αλλά ακολούθησε αυτό που αγαπά. Δεν θα ήμουν δίκαιος με τον εαυτό μου, την οικογένεια μου και την κοινότητα, αν δεν ζητούσα βοήθεια.
 
Η μητέρα μου δούλευε σκληρά όλη μέρα, αλλά το εισόδημα της δεν ήταν αρκετό γιατί το σύστημα δεν την ευνοούσε. Βασιζόμασταν στα κουπόνια φαγητού, στην καλοσύνη της κοινότητας, αλλά και των προπονητών. Πως να ξεχάσω τις επισκέψεις στο Northern Moor για το χριστουγεννιάτικο δείπνο κάθε χρόνο. Μόνο τώρα καταλαβαίνω τις θυσίες της μητέρας μου..
 
..Το Wembley θα μπορούσε να είχε γεμίσει περισσότερες από δύο φορές με παιδιά που δεν σιτίστηκαν  κατά τη διάρκεια του lockdown,  λόγω της μη πρόσβασης των οικογενειών τους σε φαγητό. Δεν πρόκειται για πολιτική. Πρόκειται για  ανθρωπισμό. Δεν μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να κοιμάται πεινασμένο;».
 
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην αρχή δεν έδωσε σημασία, αλλά το κάλεσμα του Μάρκους  είχε τέτοια απήχηση, ώστε η κυβέρνηση υποχώρησε και χρηματοδότησε τα γεύματα.  Την εκστρατεία του υποστήριξαν και οπαδοί αντίπαλων ομάδων, όπως η Liverpool. Τόσο η τελευταία όσο και η ομάδα του Ράσφορντ, η Manchester United, δεν είναι απλώς αθλητικά σωματεία. Είναι ομάδες με κοινωνική προφίλ και ιστορία. Όπως η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως( ΑΕΚ) στην οποία αγωνιζόταν και έκανε καριέρα ο Βασίλης Τσιάρτας.

Διαβάστε επίσης: Τέλος ο Β. Τσιάρτας από την ΑΕΚ: Πώς μια κίνηση οπαδών έγινε ανακούφιση του δημοκρατικού κόσμου
 

Το 2021 ο Ράσφορντ συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία των αθλητών, που γονατίζουν πριν ξεκινήσουν οι αγώνες για να υποστηρίξουν το κίνημα των Μαύρων για την αξία της ζωής τους( Black Lives Matter). Η εκστρατεία αυτή έγινε αντικείμενο κριτικής από τους Βρετανούς συντηρητικούς και τον πρωθυπουργό Τζόνσον προσωπικά, ομάδες από χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως η Ουγγαρία δεν την ακολούθησαν, αλλά τελικώς επικράτησε και στα βρετανικά γήπεδα και στο euro.
 
Δεν ξέρω την άποψη του Τσιάρτα για το κίνημα αυτό των αθλητών, υποψιάζομαι όμως ότι θα είναι αρνητική, όπως ήταν όλη η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, Εδώ έφτασε να ταχθεί  κατά της συμπερίληψης του Γιάννη  Αντετονκούμπο στην καμπάνια για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, κατηγορώντας τότε την επιτροπή Greece 2021 για απόπειρα αλλοίωσης του εορτασμού.
 
Με το παράδειγμα του και τις εκστρατείες του, ο Ράσφορντ έδειξε αγάπη για τους ανθρώπους, για τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία που δεν έχουν φαγητό στο σπίτι. Έμεινε πιστός στην ιστορία της ομάδας του και την προσωπική του ιστορία.
 
Κατακρίνοντας ακόμη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους «λαθρομετανάστες», κρίνοντας έναν από τους πιο σπουδαίους μπασκετμπολίστες στον κόσμο με βάση το χρώμα του δέρματος του, ο Τσιάρτας κήρυξε το μίσος κατά των άλλων που δεν είναι σαν κι αυτόν. Έβαλε  την πολιτική και τον ρατσισμό πάνω από τον αθλητισμό, τον οποίο υπηρέτησε και απαρνήθηκε την ιστορία της δικής του ομάδας. Αντίθετα με τον Ράσφορντ, έδειξε ότι δεν αρκεί να είσαι καλός παίκτης,  για να είσαι σπουδαίος αθλητής και άνθρωπος.

Διαβάστε επίσης:  Ρατσιστική επίθεση σε Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα που αστόχησαν στα πέναλτι

Ads

Ράσφορντ: «Συγνώμη για το πέναλτι, αλλά δεν θα απολογηθώ για αυτό που είμαι, ένας μαύρος από το Μάντσεστερ»