– Κύριε Πρόεδρε, η αντιπολίτευση σταμάτησε να διαμαρτύρεται για τα νοσοκομεία της πόλης. Πώς σας φαίνεται;

Ads

– Λοιπόν, κύριε Αμπντουλκαντίρ, θα κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο στα άρθρα σου. Βλέπεις τον κ. Αχμέτ, αυτός, το κάνει!

Για αυτόν το διάλογο, που μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλούς ελεγχόμενους από την κυβέρνηση τηλεοπτικούς σταθμούς, χύθηκε πολύ μελάνι αυτήν την εβδομάδα. Ο Πρόεδρος δέχτηκε στο παλάτι του, τέσσερις «δημοσιογράφους», όλοι τους φιλο-Ερντογανικοί, για να απαντήσει στις ήδη έτοιμες ερωτήσεις τους. Έτοιμες ήταν και οι απαντήσεις σε μία κρυμμένη οθόνη μπροστά από τον Πρόεδρο. Η συντονίστρια και οι τέσσερις «επισκέπτες» κάθισαν τουλάχιστον πέντε μέτρα μακριά από τον Πρόεδρο σε μία μεγάλη αίθουσα του Παλατιού των 1001 δωματίων!

Ο Αχμέτ, του οποίου το εγκώμιο έπλεκε ο Πρόεδρος, είναι ο Αχμέτ Χακάν, Διευθυντής Εκδόσεων και αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ», μιας πρώην μεγάλης δημοφιλούς εφημερίδας που κυκλοφορούσε σε έως και 600 χιλιάδες αντίτυπα, πριν πωληθεί σε έναν προσκείμενο στον Ερντογάν επιχειρηματία. Η πραγματική κυκλοφορία της Χουριέτ σήμερα δεν υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες αντίτυπα.

Ads

Ο Αχμέτ Χακάν, για τον οποίο ο Πρόεδρος εξέφρασε δημόσια την εκτίμησή του, που είχε σιωπήσει κατά τη διάρκεια της εκπομπής,έπρεπε να εξηγηθεί την επόμενη μέρα στη στήλητου: «Ναι, έκανα πάντα ό,τι χρειάζεται και θα το ξανακάνω. Πάντα έγραφα κατά τη συνείδησή μου». Μη πειστική ομολογία για τους περισσότερους αναγνώστες, καθώς ο Αχμέτ Χακάν ήταν ένα είδος εκπροσώπου Τύπου του Ερντογάν τουλάχιστον από το 2002. Μια συνείδηση πολύ Ερντογανική!

Επιπλέον, ο Ισμαήλ Κουτσούκαγια, σταρ δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής του αντιπολιτευόμενου «Halk TV» δεν μάσησε τα λόγια του, όταν επέκρινε τον Ερντογάν. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι το -κεμαλικό, εθνικιστικό και κρατικιστικό- κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «CHP», «είχε γίνει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας» μετά την επίθεση στο Αστυνομικό Μέγαρο στη Μερσίνα (Μεσόγειος) στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως το CHP και το κουρδικο-αριστερό κόμμα «HDP» ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της επίθεσης. Δύο δράστες είχαν σκοτώσει έναν αστυνομικό και τραυματίσει έναν άλλο πριν πυροδοτήσουν τις βόμβες που μετέφεραν. Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση την Πέμπτη.

«Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος του ΑΚΡ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ερντογάν, επιθυμεί έναν ροδόκηπο χωρίς αγκάθια. Λοιπόν, μπορώ να διοικήσω μία τέτοια χώρα μόνος μου. Δεν θέλει την αντιπολίτευση, δεν θέλει τα ΜΜΕ και όλος ο κόσμος κάνει ό,τι χρειάζεται. Όχι, δεν γίνεται… Αυτό που ο Πρόεδρος αποκαλεί “Πρόβλημα εθνικής ασφάλειας” είναι ενας συνταγματικός θεσμός της χώρας, είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης … Ενώ η αντιπολίτευση απαγορεύεται, ενώ κλείνει οτηλεοπτικός σταθμός Halk TV, κανείς δεν μιλά! Και λοιπόν; Είμαστε στο Σουλτανάτο του Ουμάν; Όχι! Αυτή είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας!».

Το Προεδρικό Μέγαρο με τη βοήθεια της Προεδρίας Επικοινωνίας, επίσημου οργάνου του κράτους, που όμως λειτουργεί ως διαφημιστικό γραφείο και Δημόσιες Σχέσεις του Ερντογάν, ελέγχει 90% περίπου του μιντιακού τοπίου της χώρας. Το γραφείο, σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των κυβερνητικών ΜΜΕ, υπαγορεύει λέξη προς λέξη την ατζέντα, ακόμη και τα πρωτοσέλιδα των ημερήσιων εφημερίδων. Ο οργανισμός αποφασίζει, επίσης, ποιοι θα προσκληθούν από τους σταθμούς για τα πολιτικά «talk show» που μεταδίδονται ζωντανά. Αυτός ο οργανισμός είναι νομικά υπεύθυνος για την έκδοση ή την ακύρωση των δελτίων Τύπου για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

Η τραγωδία της εξουσίας είναι η αναποτελεσματικότητα αυτής της τεράστιας προπαγανδιστικής μηχανής. Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, παρά τις μεγάλες προπαγανδιστικές εκστρατείες και τις επιχειρήσεις αναταραχών με το πρόσχημα της ενημέρωσης και του άρθρου, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 30% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Νικητής τουλάχιστον 10 εκλογών από το 2002, ο Ερντογάν και το κόμμα του συγκέντρωναν τουλάχιστον 55% των ψήφων στις γενικές ή τοπικές εκλογές.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ δεν είναι πλέον αρκετός για το Μονάρχη. Χρειάζεται περιεχόμενο που πρέπει να επηρεάζει τους πολίτες. Αλλά ο Ερντογάν δεν έχει άλλη ιστορία να πουλήσει. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο δεν σταματά να επιτίθεται στην αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία