Σε ανοιχτό κάλεσμα για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής» καλεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στης 7 μμ, στην Πλατεία Πατριάρχου το Συντονιστικό Κατοίκων ΝΦ-ΝΧ και γύρω περιοχών. Το κάλεσμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς, όπως τονίζεται  το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής», εμπεριέχει άρθρα που πλήττουν άμεσα την περιοχή  και συγκεκριμένα την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας (συνεπώς και τους όμορους Δήμους)  που παύει πλέον να θεωρείται αμιγής τόπος κατοικίας ενώ ο πολύτιμος θησαυρός της, το Άλσος παραδίδεται στις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων κυρίως του Μελισσανίδη.

Ads

Ειδικότερα όπως τονίζει η επιτροπή κατοίκων:

• Με τα άρθρα 8, 9 και 11 ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συμπεριλαμβάνεται στην Χωρική Υποενότητα Κεντρικής Αθήνας, όπου «προβλέπεται να αναπτυχθούν δραστηριότητες επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού» και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μας αντιμετωπίζονται ως ένας πληθυσμός που πρέπει να «συγκρατηθεί», μιας και η γειτονιά μας θα χάσει τον χαρακτήρα της, ως περιοχή κυρίως κατοικίας.

• Με τα άρθρα 18 και 19 του νομοσχεδίου το Άλσος μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας  Φιλαδέλφειας, η διαχείριση του οποίου στη συνέχεια θα περάσει από το Δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας στο «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων  Αττικής». Το άλσος δεν θα υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα του δήμου αλλά ενός φορέα που θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

Ads

• Με τα άρθρα 81 και 82 αποχαρακτηρίζεται -με κατάφωρα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις- ο δασικός χαρακτήρας του Άλσους, καθώς παραχωρούνται άμεσα 6 στρέμματα και στη συνέχεια  άλλα 23 στρέμματα (5% της συνολικής έκτασης του Άλσους) «για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων».
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι με τον όρο νέες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν εννοούνται εγκαταστάσεις μαζικού και λαϊκού αθλητισμού, (τουλάχιστον δωρεάν, σε μια περιοχή που χρησιμοποιεί το Άλσος ο μέσος πολίτης για ερασιτεχνικό ατομικό αθλητισμό έτσι κι αλλιώς) ενώ υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η αλλαγή διοικητικής μέριμνας του άλσους να σημάνει και τον τερματισμό  παραδοσιακών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων όπως της Φιλοζωϊκής. Επίσης άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός πως όσους «φύτεψε» ο Μελισσανίδης σε ψηφοδέλτια δεν πήραν παρά ελάχιστους σταυρούς, γεγονός που καταδεικνύει την κουλτούρα της περιοχής, μιας περιοχής όπου υπάρχουν πολλοί ΑΕΚτσήδες (κάτι που αποτελεί τιμή για την πόλη που έχει ταυτιστεί πανελλαδικά με μια μεγάλη ομάδα) αλλά όχι ευρεία αεκτσήδικη ψήφος.

Σε κάλεσμα που απευθύνει λοιπόν σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και της Αττικής αφού το Άλσος αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου για όλη την περιφέρεια, η Πρωτοβουλία Κατοίκων υπενθυμίζει πως την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε συζήτηση/ενημέρωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου δεν κατέστη δυνατόν να τελειώσει, καθώς μια ομάδα τραμπούκων (πολλοί από τους οποίους προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να πείσουν πως κατοικούν στην περιοχή) διέλυσε την συνάντηση. Με δεδομένο μάλιστα ως δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά η 4η (αφού από τον Σεπτέμβριο υπήρξε μέχρι και σκηνικό μέσα σε Δημοτικό Συμβούλιο και λιποθυμικό επεισόδιο δημοτικής συμβούλου) αυξάνεται η ανάγκη να απαντηθεί μαζικά ώστε ο περιφερόμενος τραμπουκισμός που καταδεικνύει και τον ραγδαία εξελισσόμενο εκφασισμό που ως συνήθως έχει μυαλά επιχειρηματικά και χέρια λούμπεν,  να μην περάσει.

Η ΑΕΚ δικαιούται να επιστρέψει με άλλα προφανώς κριτήρια και μέτρα, ως αξία η ίδια και όχι ως χρηστικό εργαλείο άλλων επιδιώξεων, και η πόλη (ή μάλλον οι γύρω πόλεις και όλη η Αττική) αξίζει να δει να αξιοποιείται με σωστό τρόπο ένα άλσος που διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, απαξιώνεται. Με δεδομένο ότι το νέο Ρυθμιστικό θα είναι ένα από τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στα θερινά τμήματα της Βουλής, η Πρωτοβουλία Κατοίκων καλεί την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, στις 7μμ, όλους και όλες στην Πλατεία Πατριάρχου «για να ασκήσουμε το δικαίωμα μας να μιλάμε να πληροφορούμαστε και να μετέχουμε σε αποφάσεις που αφορούν άμεσα τις ζωές μας». Η παρουσία όλων και του καθενός/μιάς, εφόσον μπορεί, σχετίζεται με την προσωπική αξιοπρέπεια και τον συλλογικό αγώνα για Δημοκρατία.

ΥΓ1 Πόθος που πολλοί αιώνες δεν υπέταξαν ακόμη

Άνθρωποι για την ζωή τους να αποφασίζουν μόνοι… (Byron)

ΥΓ2 Σε ανακοίνωσή της η Original, που αποκαλεί καθοδηγούμενο όποιον διαφωνεί μαζί της και ζητά να μην εμπλέκεται το άρθρο 81 με το άρθρο 82 (είναι αυτό που λέμε «συνθηματολόγησε παγκόσμια κάνε την κορόιδα τοπικά»…), καλεί κόσμο την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ και ΩΡΑ (60 λεπτά διαφορά…) στο ΙΔΙΟ μέρος… Η original, ο κόσμος της ΑΕΚ γενικά, σίγουρα έχει αποδείξει πως έχει δημοκρατικές ευαισθησίες (βλ. πχ υπόθεση Κατίδη και σταυροδοσία στις τελευταίες εκλογές) και θα ’ναι μικροπρέπεια να  ξεχνάμε τέτοιες δημοκρατικής παράδοσης στιγμές… Αλλά αυτό το κάλεσμα απέναντι σε μια εκδήλωση που ζητά να πληροφορήσει και να συζητήσει σίγουρα δεν ανήκει σε αυτές…