Οσοι παρακολούθησαν την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως να πρόσεξαν την κατάληξη της ομιλίας του Κ. Σκανδαλίδη. «Επιστρέφουμε», είπε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σε μια ομιλία στην οποία δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη συμφωνία, αλλά παρέθεσε λεπτομερώς τις «μεταρρυθμίσεις» που κατά τη γνώμη του εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία το κόμμα των Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Η προσδοκία της επιστροφής είναι και η μοναδική πολιτική πλατφόρμα που διαθέτει το επονομαζόμενο «Κίνημα Αλλαγής». Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας (ή ως κόμμα που μετέχει της εξουσίας) μέσω της μετωνυμίας του. Γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα το Κίνημα Αλλαγής, μια μετωνυμία του ΠΑΣΟΚ. Ένας φορέας του οποίου η συγκρότηση αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο της αρχηγού, η οποία δεν λογοδοτεί σε κανέναν αφού έχει εκλεγεί απευθείας από το «λαό».

Ads

Με κίνητρο την πολιτική επιβίωση

Το αλάθητο και αναμφισβήτητο της ελέω λαού αρχηγίας επικαλείται σήμερα και η Φώφη Γεννηματά απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο τελευταίος, συναίνεσε μετά από πολλές συζητήσεις και κόντρες να προσχωρήσει το Ποτάμι σε ένα νέο φορέα υπό τον όρο πως θα γινόταν σεβαστός ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο μετέχουν οι βασικότεροι διεκδικητές της αρχηγίας τον Νοέμβριο του 2017 (Γ. Καμίνης, Στ. Θεοδωράκης, Ν. Ανδρουλάκης), ο Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου. Το Πολιτικό Συμβούλιο καταργήθηκε στην πράξη ως αποφασιστικό όργανο από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά, παρά την αντίθετη άποψη όλων των άλλων, κράτησε αρνητική στάση απέναντι στη συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες. Για τη Γεννηματά το Πολιτικό συμβούλιο συνιστά απλά ένα γνωμοδοτικό όργανο με το οποίο συζητά η αρχηγός χωρίς να δεσμεύεται από αυτό.

Η μετατροπή του Πολιτικού Συμβουλίου σε γνωμοδοτικό όργανο και η δέσμευση των βουλευτών του Ποταμιού στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία σε κοινή συνεδρίαση με τους υπέρτερους αριθμητικά βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ο δύο όροι που έχει θέσει η Χαριλάου Τρικούπη στον Σταύρο Θεοδωράκη αν θέλει να παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ. Μια θέση στην οποία —προς το παρόν;— προσχώρησαν οι υπόλοιποι του Πολιτικού Συμβουλίου και η οποία αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη. Το μήνυμα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη σαφές και τελεσιγραφικό: ή αποδέχεσαι την αρχηγό ή φεύγεις.

Ads

Στο ερώτημα γιατί συναίνεσαν σε αυτό το τελεσίγραφο οι υπόλοιποι του Πολιτικού Συμβουλίου η απάντηση είναι προφανής. Ορίζοντας του ΚΙΝΑΛ και των στελεχών του είναι οι επερχόμενες εκλογές και η προσδοκία της επιστροφής στη διαχείριση της εξουσίας. Κανένα από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν διαθέτει πολιτική παρουσία ώστε να καταφέρει μόνο του κάτι τέτοιο. Η μόνη ελπίδα είναι να το καταφέρουν μέσω του ΚΙΝΑΛ και υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα δεν θα διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Σταύρος μετέωρος

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να έχει παγιδευτεί. Θα ήθελε να παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ αν η Φώφη Γεννηματά του άφηνε χώρο, αλλά αυτή δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει. Από την άλλη δεν φαίνεται πλέον να πιστεύει στη μακροημέρευση του κόμματος που ο ίδιος δημιούργησε με μόνο συνεκτικό στοιχείο την άρνηση της πολιτικής. «Δεν επιλέγω πολιτικούς, αλλά ανθρώπους, με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Οι πολιτικοί βασίζονται σε πιο στέρεες πολιτικές σχέσεις. Εμείς δεν τα καταφέραμε αυτά γι’ αυτό και χάσαμε βουλευτές. Αποδεικνύεται ότι είχα κάνει λάθος ανοίγοντας τη διαδικασία χωρίς τέτοια κριτήρια που θα εξασφάλιζαν ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα παρέμεναν με Το Ποτάμι. Αλλά όλα αυτά είναι πια ιστορία», είπε σε μια συνέντευξή του στον 9,84 πριν λίγες μέρες. Δήλωση που ηχεί συνάμα ως απολογισμός και ως διάγγελμα αποχώρησης. Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα στην ερώτηση τι θα προτείνει στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος την 1η Ιουλίου παραδέχεται: «Δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Θέλω να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα, χωρίς κανείς να μπορεί να πει ότι έχω προκαταλάβει τα πράγματα Όποιο αποτέλεσμα πάρει το ανώτατο όργανο του Κινήματος θα το αποδεχθώ».

Μένουν μέχρι να φύγουν

Οι βουλευτές στους οποίους πετάει το μπαλάκι για το μέλλον του Ποταμιού ο Στ. Θεοδωράκης κάνουν ήδη τα σχέδιά τους χωρίς να περιμένουν την 1η Ιουλίου. «Η παρουσία μας στο ΚΙΝΑΛ, παρόλο που και το πονάμε και το παλεύουμε, δεν έχει νόημα αν η προίκα μας δεν είναι αποδεκτή εκεί. Δεν είχαμε διάθεση να συμμετάσχουμε σε κλωνοποίηση ή αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο Σπύρος Δανέλλης. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος εκτιμά ότι τη Φώφη Γεννηματά «ενδιαφέρει να κατέβει στις εκλογές με τα λάβαρα και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο». Ο Γιώργος Αμυράς που δεν συμφωνούσε εξαρχής με την απόφαση Θεοδωράκη «να πάει στο ΠΑΣΟΚ» εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε ότι επιβεβαιώνονται οι αρχικές του ενστάσεις για την πορεία του ΚΙΝΑΛ. Ο Γρηγόρης Ψαριανός έθεσε τον εαυτό του ήδη εκτός ΚΙΝΑΛ. Ο Γ. Μαυρωτάς και ο Γ. Γραμματικάκης δεν αισθάνονται άνετα στο Κίνημα Αλλαγής, χωρίς όμως να προτείνουν αποχώρηση και αυτόνομη πορεία για το Ποτάμι.

Τελικά, όλοι φαίνεται να μένουν μέχρι να φύγουν ή να τους διώξουν. Για να πάνε πού; Για τους υπόλοιπους η απάντηση είναι όπου προσφέρεται πολιτική στέγη. Για τον Σταύρο Θεοδωράκη το ορόσημο φαίνεται να είναι οι ευρωεκλογές. Μια ηρωική έξοδος προς την Ευρώπη και τις «ιδέες του Μακρόν» που τόσο τον θέλγουν είναι μάλλον ο πιο φιλόδοξος στόχος που μπορεί να βάλει στον εαυτό του.

Πηγή: Η Εποχή