Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου (ισοδύναμων του διοξειδίου του άνθρακα -CO2) στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή, όσο τον περασμένο χρόνο. Αυτό έγινε σαφές από την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Ads

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ η μεσαία αυτή συγκέντρωση έφθασε το 2015 τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Αυτή η περιεκτικότητα του  CO2 στην ατμόσφαιρα θεωρείται ως συμβολική για την αλλαγή του κλίματος από τους μετεωρολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το ρεκόρ αυτό θα κρατήσει πολύ. 

Οι εκπομπές CO2 έχουν φθάσει, σε ορισμένα σημεία της ατμόσφαιρας και σε ορισμένες περιόδους του έτους, το όριο των 400 ppm και προηγούμενα, σύμφωνα με την έκθεση. Η τιμή τους όμως αυτή, ποτέ δεν είχε μετρηθεί σε όλο τον κόσμο και κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Για την ετήσια αναφορά των εκπομπών συνεργάζονται 450 επιστήμονες. Είχαν προβλέψει για το 2015 μια αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 κατά 2,2 ppm που θα έφθανε τα 399,4 ppm και ότι αυτό δεν θα ήταν μεμονωμένο επεισόδιο του καιρικού φαινομένου  El Niño. « Το El Niño εξαφανίσθηκε, η αλλαγή του κλίματος όχι» δήλωσαν οι επιστήμονες. 

Ads

Τα ευρήματα του WMO υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να χαράξουν πολιτική στηριγμένη σε επιστημονική βάση. Θα παίξουν επίσης κάποιο ρόλο στην επόμενη Διάσκεψη COP22 του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως 18 Νοεμβρίου στη μαροκινή πόλη του Μαρακές.

Ο WMO χαρακτηρίζει το διοξείδιο του άνθρακα σαν «πρόβλημα Νούμερο Ένα», γιατί θα αποθηκεύεται για χιλιάδες χρόνια στην ατμόσφαιρα, και ακόμη περισσότερο στους ωκεανούς. Η συγκέντρωση του CO2 «θα μείνει κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους 2016 πάνω από 400 ppm και δεν θα πέσει κάτω από την τιμή αυτή για πολλές γενεές που θα έρθουν”, αναφέρει η έκθεση. “Ο κόσμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του WMO  Talaas.

Πραγματικά ο κόσμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η κίνησή του μοιάζει με την κίνηση ενός αμαξιού, του οποίου ο οδηγός πατάει γκάζι παρόλο που ο κινητήρας του ρετάρει και κάνει διακοπές, και κατευθύνεται χωρίς φρένα σε ένα γκρεμό! 

Κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και οδηγούν σε κατάσταση μη επιστροφής

• Οι έρημοι στην Κίνα προεκτείνονται. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, οι ετήσιες αμμοθύελλες στην Κίνα έχουν εξαπλασιασθεί. Σχεδόν ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της Κίνας είναι ήδη σε κατάσταση ερημοποίησης.

• Στην Αίγυπτο, το μισό του συνόλου των αρόσιμων εδαφών απειλείται με αλατοποίηση λόγω της ξηρασίας.

• Σε ακτές και δέλτα ποταμών, ιδίως της Ασίας  και ιδιαίτερα στο Μπαγκλαντές υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τις πλημμύρες. Πολλοί παίρνουν τους δρόμους της προσφυγιάς. Σήμερα υπάρχουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν τακτικά από τις πλημμύρες που σχετίζονται με τους μουσώνες και κάποια στιγμή θα φύγουν μακριά, όταν όπως προβλέπεται, οι πλημμύρες θα ενταθούν και θα γίνονται όλο και πιο συχνά.

• «Ο Ειρηνικός παλεύει για την επιβίωσή του. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επέλθει»: τα Νησιά Μάρσαλ, τα νησιά Σολομώντα, τα νησιά Ταβαλού και Κουκ, καθώς και τα νησιά Καρτερετ και Κιριμπάτι, υπέστησαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κάποια από αυτά τα μικρά νησιά ύψους 2 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας έχουν πλημμυρίσει σε σημείο που οι κάτοικοι κωπηλατούν μέσα στις πόλεις. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στον Ειρηνικό δεν αποτελούν μελλοντικό σενάριο. Είναι καθημερινότητα. 

• Επειδή σε αρκετές περιοχές του πλανήτη τα εδάφη γίνονται αλμυρά, τα χωράφια ερημοποιούνται και το νερό εξαντλείται, ενώ σε άλλες περιοχές αντίθετα οι πλημμύρες θα εντατικοποιούνται, εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους τα επόμενα χρόνια. Ήδη με την αρχή της χιλιετίας ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατέγραψε περίπου 25 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο με αιτία την κλιματική αλλαγή – σε σύγκριση με περίπου 18 εκατομμύρια πολιτικούς πρόσφυγες την ίδια εποχή. Η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη με το προσφυγικό κύμα, λόγω των τοπικών πολέμων, θα είναι μόνο μια μικρογραφία του κύματος των περιβαλλοντικών προσφύγων που θα έχουμε μπροστά μας, τα επόμενα χρόνια.

• Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα θα πρέπει να υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενώ λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

• Σύμφωνα με τους κλιματολόγους, το 80% των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος, αν η ανθρωπότητα δεν θέλει να υπερβεί το όριο των δύο βαθμών αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και να μη δρομολογήσει μια κλιματική καταστροφή χωρίς επιστροφή.

Οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν δεσμευτικά μέτρα για να μη έχουμε κλιματική καταστροφή, γιατί ελέγχονται σήμερα από τις οικονομικές ελίτ και τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στα ορυκτά καύσιμα, στις ρυπογόνες βιομηχανίες, στη βιομηχανική γεωργία-κτηνοτροφία, στις παγκόσμιες μεταφορές κ.λπ., που δε θέλουν να αλλάξουν το ενεργοβόρο-ρυπογόνο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο τους.

Μόνο οι «από κάτω» των κοινωνιών θα μπορούσαν να αντιδράσουν –αν και ο χρόνος που απομένει είναι λίγος-για να μη δρομολογηθούν οι διαδικασίες αλλαγής του κλίματος ανεπιστρεπτί. Με το να πλαισιώσουν το κίνημα της «αλλαγής του συστήματος και όχι του κλίματος».

https://www.topikopoiisi.eu/