Έστειλα προχθές επιστολή, στην γενική εισαγγελέα της ΕΕ, στην υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ευρωπαϊκή αστυνομία. Zητώ να διερευνηθούν -της αφεντιάς μου συμπεριλαμβανομένης- τα υπονοούμενα του κ. Μηταράκη κατά ευρωβουλευτών περί διαφθοράς. Αλλά συγχρόνως και μια σειρά από ύποπτες υποθέσεις, στις οποίες ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης φέρεται μπλεγμένος.

Ads

Ο κ. Μηταράκης απάντησε στο στιλ Μητσοτάκη, που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή: σαν ΔΑΠίτης σε φοιτητική συνέλευση πρωτοετών. Έγραψε στο twitter:

«Ο σοφός λαός λέει ‘’όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται’’. Και για να ‘’εκδικηθεί’’ (εγώ δηλαδή-ΣΚ) την αντίθετη άποψη, κάνει και μια λίστα από δημοσιεύματα, αναμασώντας θέματα που έχουν εξεταστεί και απαντηθεί, πολλά από τα οποία ούτε καν έχω σχέση».

Δύο παρατηρήσεις:

-Καταλαβαίνω την έκπληξη του κ. Μηταράκη. Εδώ στην κυβέρνηση και τους υπουργούς σύρουν τα πάντα ονομαστικά, τους εξευτελίζουν που τους παρακολουθούσε το Μαξίμου και δεν αντιδρούν. Σου λέει για να αντιδράσει ο Κούλογλου, που δεν κατονόμασα, έχει τη μύγα και μυγιάζεται. Κρίνει δηλαδή εξ ιδίας χοντροπετσιάς.

Ads

-Τα βρόμικα υπονοούμενα του, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή τεκμηρίωση, ο κ. Μηταράκης βαφτίζει «αντίθετη άποψη»! Αν δηλαδή άφηνα υπόνοιες  ότι ο κ. Μηταράκης είναι διεφθαρμένος, θα το αντιμετώπιζε ως «αντίθετη άποψη»! Ρε τι δημοκράτες είναι αυτοί στη ΝΔ!

Διαβάστε επίσης: Επιστολή Κούλογλου σε Γενική Εισαγγελέα ΕΕ, OLAF, EUROPOL για Μηταράκη: Να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για διαφθορά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα έγραψε χθες η στήλη των μικροπολιτικών ειδήσεων στα Νέα, που δεν τη λες και φιλοσύριζα:

«Υποθέτω, δεν θα συμβαίνει συχνά στην ευρωπαία γενική εισαγγελέα, στη Europol και στην OLAF να λαμβάνουν επιστολές από ευρωβουλευτές που να τους ζητούν να τους ελέγξουν. Πρωτοτύπησε ο Στέλιος Κούλογλου, που απηύθυνε χθες επιστολή στη γενική εισαγγελέα, στον γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης και στην εκτελεστική διευθύντρια της Europol, ζητώντας τους να ερευνήσουν διεξοδικά τις καταγγελίες του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη για διαφθορά ευρωβουλευτών της Αριστεράς – και, ναι, μεταξύ των ελεγχόμενων έβαλε και τον εαυτό του..

..Δηλώνοντας ότι θίγεται από όσα είπε ο υπουργός, οπότε ζητά να ελεγχθούν και να του ζητηθεί να καταθέσει όσα στοιχεία έχει. Παρεμπιπτόντως, βέβαια, τους ενεχείρισε και μερικά ακόμη δημοσιεύματα, με καταγγελίες εναντίον του υπουργείου για σκάνδαλα στο Προσφυγικό..

..Ωστόσο, μην εκπλαγεί κανείς τους αν μια τέτοια έρευνα γίνει όντως, μου λένε από τις Βρυξέλλες, καθώς έχουν υπάρξει καταγγελίες για τα κονδύλια του Προσφυγικού (όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικώς) κι ότι ένας σχετικός έλεγχος είναι στα υπ’ όψιν…

..Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, για μη συμμόρφωσή της με ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και την αναγνώριση προσώπων ως δικαιούχων ασύλου και δίνει δυο μήνες προθεσμία στην κυβέρνηση να απαντήσει σε όσα της καταλογίζουν. Κι αν δεν λυθεί με τις επιστολές το ζήτημα θα κινηθεί προς το δικαστήριο της ΕΕ».

Σε τι αναφέρονται τα Νέα; «Με δύο επιστολές-φωτιά η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον εγκαλεί τη χώρα μας για διακρίσεις στην κοινωνική προστασία των προσφύγων και για διατάξεις του νόμου Μηταράκη περί κράτησης», γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης στη χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών, «ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας μας για πλημμελή μεταφορά διατάξεων δύο ευρωπαϊκών οδηγιών».

Η πρώτη επιστολή κατακρίνει τις «ανεπίτρεπτες διακρίσεις» σε βάρος των προσφύγων «για τα επιδόματα στέγασης, παιδιού, γέννησης, κοινωνικής αλληλεγγύης και στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων». Η δεύτερη την κράτηση όσων ζητούν άσυλο, σύμφωνα με ένα νόμο της κυβέρνησης που παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Η κυβέρνηση καλείται τώρα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της εντός δύο μηνών από την παραλαβή της κάθε επιστολής» προσθέτει η ΕφΣυν. «Αν δεν το κάνει ή αν κριθούν μη ικανοποιητικές οι εξηγήσεις της, η διαδικασία παράβασης προχωρά στο επόμενο στάδιο, στο οποίο η Επιτροπή εκδίδει ‘’αιτιολογημένη γνώμη’’ και καλεί τη χώρα μας σε συμμόρφωση. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε η Επιτροπή μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά της χώρας μας στο Δικαστήριο της Ε.Ε ».

Σύμφωνα δηλαδή με τα Νέα το υπουργείο Μετανάστευσης θα ελεγχθεί για τα κονδύλια, ενώ σύμφωνα με την ΕφΣυν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δικαστήριο.

Αν λοιπόν ο υπουργός απαντά με τον «σοφό λαό», που λέει «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται’», εγώ τού απαντώ με τον τίτλο ενός διάσημου μυθιστορήματος και ταινίας: Για ποιον χτυπά η καμπάνα, κύριε Μηταράκη;