Επιστολή προς την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Laura Codruța Kövesi, τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) Ville Itälä και την Εκτελεστική Διευθύντρια της EUROPOL, Catherine de Bolle, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με καταγγελίες του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη, για διαφθορά ευρωβουλευτών.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός άφησε αιχμές οικονομικών συναλλαγών και διαφθοράς ευρωβουλευτών που ασχολούνται με το προσφυγικό πρόβλημα, τόσο σε δηλώσεις του στην ελληνική τηλεόραση όσο και από το βήμα της Βουλής.

Καθώς οι καταγγελίες είναι «είναι σοβαρές καθώς προέρχονται από  υπουργό, σας καλώ, ως ευρωβουλευτής που αισθάνεται άμεσα  θιγμένος,  να ξεκινήσετε αμέσως τις σχετικές έρευνες, ζητώντας και από τον κ. Μηταράκη όλα τα σχετικά στοιχεία που θεμελιώνουν  τις καταγγελίες του», γράφει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του.

Ωστόσο, ο Στ. Κούλογλου φέρνει της προσοχής των τριών παραληπτών της επιστολής, και τους καλεί να ερευνήσουν, και μια σειρά από σκανδαλώδεις υποθέσεις, που αφορούν το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Τέτοιες είναι η υπερκοστολόγηση του έργου για τη Δομή Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες σεκιούριτι για φρούρηση δομών και εταιρείες επικοινωνίας για τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών για πρόσφυγες, ή ακόμη και η αθέμιτη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό.

Ads

Αναλυτικά η επιστολή του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

«Προς: Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Laura Codruța Kövesi
Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) Κο Ville Itälä
Εκτελεστική Διευθύντρια της EUROPOL, Catherine de Bolle

Βρυξέλλες 30 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητές κυρίες και κύριε,

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην τηλεόραση, ο κ. Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα, άφησε αιχμές οικονομικών συναλλαγών και διαφθοράς ευρωβουλευτών που ασχολούνται με το προσφυγικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης είπε:

«Αυτή συντονισμένη επίθεση στην Ελλάδα από ΜΚΟ, λομπίστες και κάποιους ευρωβουλευτές της Αριστεράς δημιουργεί ερωτήματα. Γιατί δημιουργεί ερωτήματα; Γιατί τα λεφτά πίσω από το μεταναστευτικό είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι μεγάλη φάμπρικα η λαθροδιακίνηση. Πολύ μεγαλύτερη από άλλες παράνομες δραστηριότητες». Ανάλογες δηλώσεις έκανε o κ. Μηταράκης και στην ελληνική Βουλή.

Επειδή οι καταγγελίες είναι σοβαρές καθώς προέρχονται από υπουργό σας καλώ, ως ευρωβουλευτής που αισθάνεται άμεσα  θιγμένος, να ξεκινήσετε αμέσως τις σχετικές έρευνες, ζητώντας και από τον κ. Μηταράκη όλα τα σχετικά στοιχεία που θεμελιώνουν  τις καταγγελίες του.

Με την ευκαιρία, σας καλώ επίσης να ερευνήσετε τις παρακάτω υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

Μάιος 2020: Σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Υπουργείου Μετανάστευσης για τη  Δομή Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση τη Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα

Σύμφωνα με νεότερες αποκαλύψεις, τη σχετική ανάθεση, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, υπέγραψε μετακλητός υπάλληλος, συνεργάτης του Ν. Μηταράκη και κομματικό στέλεχος που είχε προηγουμένως τοποθετήσει στη θέση του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε την επίβλεψη του έργου σε, επίσης, μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου, ιδιαίτερο του Υπουργού στο βουλευτικό του γραφείο και κομματικό στέλεχος στην περιοχή εκλογής του.

Ιούνιος 2020: Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ν. Μηταράκης περιγράφει διαγωνιστική διαδικασία για μία μόνο συμμετέχουσα εταιρία. Πρόκειται για απευθείας ανάθεση στην εταιρία ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ Α.Ε. Για την  εγκατάσταση προσωρινής δομής φιλοξενίας στο Δήμο Σιντικής, Ν. Σερρών, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. Ευρώ.

Με απευθείας ανάθεση σε εταιρία σεκιούριτι έναντι 75.000 ευρώ, το Υπουργείο ανέθεσε την φύλαξη των υπηρεσιών για 28 μέρες προκειμένου να διευθετεί η παρουσία των προσφύγων και μεταναστών που επισκέπτονται τις υπηρεσίες Ασύλου του Υπουργείου στην Αττική.   

Βουλευτής αποκάλυψε την ανάθεση υπηρεσίας απομαγνητοφώνησης των ομιλιών και των συνεντεύξεων του Υπουργού Μετανάστευσης , έναντι 4/000 ευρώ το μήνα  σε εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη από την προηγούμενη κυβέρνηση κοστολογείτο σε 1.430 ευρώ το μήνα για πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.

Αύγουστος 2020: Απόφαση για απευθείας ανάθεση για την προμήθεια μασκών, την περίοδο της πανδημίας, με τιμή τριπλάσια από την αγοραία τιμή υπέγραψε ο Υπουργός Μετανάστευσης με πόρους του Ταμείου Μετανάστευσης.

Σεπτέμβριος 2021: Με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανατέθηκε η ψηφιακή ενημερωτική καμπάνια  σε social media για Αφγανούς Πολίτες με αρνητικά μηνύματα γύρω από τη διαδικασία ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών Αιτούντων Ασύλου, ύψους 59.300 ευρώ,  σε εταιρία που ιδρύθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίηση του Υπουργού Ν. Μηταράκη. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική ερώτηση η συγκεκριμένη εταιρία έγινε αποδέκτης απευθείας αναθέσεων ύψους 280.000 ευρώ.

Οκτώβριος 2021: Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες για διαφθορά, επιχειρηματίες διοχέτευαν χρήματα σε αστυνομικό, ο οποίος τα διοχέτευε σε  συνεργάτη του Ν. Μηταράκη όταν ήταν αν. Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να διαγράφονται πρόστιμα που επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εν λόγω συνεργάτης μετακινήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης, μόλις ανέλαβε υπουργός ο Ν. Μηταράκης.

Νοέμβριος 2022: Εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο υπάλληλος, που είχε οριστεί επιβλέπων του έργου της κατασκευής δομής στην Μαλακάσα, στενός συνεργάτης του Υπουργού Μετανάστευσης και πρώην ιδιαίτερός του στο βουλευτικό γραφείο, έκανε αίτηση στο δήμο κατοικίας του και πήρε επίδομα «απορίας».

Δεκέμβριος 2022: Από δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτεται, κύκλωμα που δρούσε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου  από τις αρχές του 2022 και αποκόμιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίζει την κατά προτεραιότητα καταγραφή Πακιστανών πολιτών στην Υπηρεσία Ασύλου «κατόπιν εντολής της διοίκησης» μέσω εμφανώς πλαστών ιατρικών βεβαιώσεων.

Το Υπουργείο δεν σχολίασε την αποκάλυψη του σκανδάλου

Φεβρουάριος 2022: Σοβαρά ερωτήματα για αθέμιτη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, διατυπώνει κοινοβουλευτική ερώτηση, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στη δράση συγκεκριμένης ΜΚΟ που συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Μετανάστευσης για τη στέγαση αιτούντων ασύλου και  η οποία συνεργάζεται με δύο εταιρείες real estate για την παροχή υπηρεσιών στέγασης.

Επειδή οι παραπάνω υποθέσεις αφορούν πόρους του Ταμείου Μετανάστευσης και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, είναι νομίζω απαραίτητο να τύχουν την προσοχής σας και να  διερευνηθούν από τις υπηρεσίες σας.

Με τιμή

Στέλιος Κούλογλου
Ευρωβουλευτής».