Αχ και να μπορούσαμε, μέσα στην απελπισία της χρεωκοπίας, να επιχειρήσουμε μια νοσταλγική φυγή προς μια φανταστική Ελλάδα του Αλέξη Ζορμπά, απελευθερωμένη από τις συμβάσεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μιας γερμανικής Ευρώπης, πατρίδα της ανεμελιάς, της όμορφης ανευθυνότητας, της οικειότητας, της παρέας! Μια Ελλάδα της νέας δραχμής, μ’ ένα και μοναδικό κάλεσμα στους πολίτες του κόσμου: Εδώ όλα επιτρέπονται! Γράψτε τα όλα! Ξεχαστείτε! Γλεντείστε! Πηδήξτε ελεύθερα! Sirtaki and sex on the beach! Αλλά που να πάρει και να σηκώσει έχουμε κάψει όλα τα πλοία της επιστροφής. Είναι αργά πια. 

Ads

Του Μίμη Ανδρουλάκη
Συγγραφέας – Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ 
Για το νέο του βιβλίο Έτσι κάνουν όλες και την Ελλάδα της χρεωκοπίας

Μια ακραία ερωτική αντιφώνηση στην παγίδα που βιώνουν οι Έλληνες

Ξεμάθαμε. Χαλάσαμε με τη “φoύσκα” του εύκολου δανεικού χρήματος. Άσε που γεράσαμε. Αντί για την επιστροφή στην Ελλάδα του Αλέξη Ζορμπά, φιλοξενούμαστε τώρα σ’ ένα λουξ  European dream hotel, απ’ όπου μπορούμε να αναχωρήσουμε όποτε γουστάρουμε αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε ποτέ. Θυμηθείτε το παλιό κομμάτι των Eagles Hotel California. Η ερωτική τραγωδία του “Νοστράδαμου” ενός σύγχρονου καθηγητή των οικονομικών προγνώσεων, η παγίδευσή του σε μια υπόγεια δεξαμενή αναπαριστά την παγίδα που βιώνουν οι Έλληνες. Να μείνουν φαίνεται δυσβάστακτο, να φύγουν καταστροφικό.

Ads

Το Έτσι κάνουν όλες είναι μια ακραία ερωτική “θηλυκή αντιφώνηση” στην παράδοξη, οριακή, εφιαλτική κατάσταση που βιώνουμε. Είμαστε, ατομικά και συλλογικά, έγκλειστοι σ’ ένα κελί και σε κάθε απόπειρα να την κοπανίσουμε οι τοίχοι του μετατοπίζονται και μένουμε πάντα φυλακισμένοι. Είναι αφόρητο.

Ερωτική αντίστιξη στην απελπισία με τις “γυναίκες που κρύβουν κάτι”. Τη γυναίκα από άνεμο. Τη γυναίκα με τη γαλάζια ομπρέλα. Την “άπιστη” των Αθηνών. Τον γαλάζιο άγγελο. Την κυρία με τα πέντε δέκα πρόσωπα.

Ένα μυθιστόρημα με διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης.