Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται, καθώς η μια αρνητική είδηση διαδέχεται την άλλη. Αυτός ο Ιούλης υπήρξε τραγικός. Και το μόνο στήριγμα της ελπίδας ήταν η προσμονή για έναν Αύγουστο που δεν θα έχει ειδήσεις. Αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό.

Ads

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ένωση και να μας οδηγήσουν όλους σε αχαρτογράφητα νερά.

Στην γειτονιά μας η Τουρκία βιώνει την «απολύμανση» που επιχειρεί ο Ερντογάν για να ελέγξει ολοκληρωτικά το Τουρκικό κράτος. Διώχνει αξιωματικούς από το στράτευμα, κλείνει ΜΜΕ, περιφρονεί ανθρώπινα δικαιώματα με αυτοκρατορικό οίστρο και φιλοδοξίες μονοκράτορα. Οι συνέπειες αυτής της απολύμανσης είναι ακόμα αόρατες. Μα όλοι φοβόμαστε πως αυτή η αλαζονεία του Ερντογάν μπορεί να κλονίσει την συμφωνία για το προσφυγικό, τις γεωπολιτικές ισορροπίες, την ειρήνη στο ταλαίπωρο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Την ίδια ώρα οι τρομοκρατικές επιθέσεις αιμορραγούν την Ευρωπαϊκή επικράτεια. Οι τρομοκράτες συνεχίζουν να χτυπούν εκεί που διατελούμε τον καθημερινό μας βίο. Σε συναυλίες, σε δείπνα, στην επετείους, σε ιερούς χώρους. 

Ads

Προσπαθούν να μας προκαλέσουν, να μας εξαντλήσουν και να μας κάνουν να δεχτούμε ότι πρόκειται για σύγκρουση πολιτισμών και πόλεμο θρησκειών. Να μας κάνουν να απορρίψουμε ολόκληρο τον μουσουλμανισμό της Ευρώπης και να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή περιθωριοποιημένων από την οποία θα μπορούν να στρατολογούν ευκολότερα νέους τρομοκράτες.

Οι όψεις αυτής της κρίσης είναι προάγγελοι ενός κρεσέντο που ευνοεί τον φόβο και ενισχύει την ακροδεξιά, η οποία πουλά ασφάλεια, τάξη και ηθική ενώ τρίβει τα χέρια της και κρυφογελά κάτω από τα κοντοκουρεμένα μουστάκια της.  Η ακροδεξιά ανεβαίνει.

Στις 2 Οκτωβρίου οι Ούγγροι θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα που σκηνοθετεί ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Victor Orban για το αν θα δεχτούν τις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσοστώσεις με τις οποίες θα διαμοιραστεί ο προσφυγικός πληθυσμός.  Στις 2 Οκτωβρίου θα γίνουν και οι επαναληπτικές εκλογές στην Αυστρία με την οποία ο ακροδεξιός Hofer, θα διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του στο αξίωμα της Καγκελαρίας της χώρας.  Ο Geert Wilders στην Ολλανδία, με την αντι-προσφυγική του ατζέντα ανεβάζει τα ποσοστά του. Το ίδιο και η Marine Le Pen που τρέφεται από τις τρομοκρατικές κρίσεις που ταλαιπωρούν την Γαλλική επικράτεια. Το ίδιο και ο Kazsinki στην Πολωνία. Και ο Salvini στην Ιταλία. Και το AfD στην Γερμανία. Και οι Χρυσαυγίτες στην Ελλάδα. Η ορχήστρα με μαέστρο τον τρομοκρατικό φόβο και την προκατάληψη ανεβάζουν τις εντάσεις. Και καθώς διασχίζουμε το κρεσέντο, οι δημοκρατικές δυνάμεις συρρικνώνονται και η ακροδεξιά γαυγίζει δυνατότερα. 

Αλλά αντί να ακούμε παθητικά θα έπρεπε να επέμβουμε για να προστατεύσουμε την κοινή μας δημοκρατική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Την στάση ζωής και το φιλοσοφικό έθος που διατρέχουν τον πολιτισμό μας.

Οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να ζητήσουμε μια νέα Ευρώπη, που δεν αποκλείει αλλά ενσωματώνει. Μια πιο πολιτική Ευρώπη που επιτρέπει στις ιδέες να ανθίσουν αντί να τις κουρεύει εν τη γενέσει τους. Μια Ευρώπη που ξαναθυμάται όλα αυτά που οφείλει να προστατεύσει. Τα κοινωνικά, αστικά, πολιτικά δικαιώματα των ατόμων ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, ηλικία.

Αυτόν τον ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση αυτής της μικρής Ευρωπαϊκής χώρας, δεν χάσαμε την Ευρωπαϊκή διάσταση των αποφάσεων που μας έδινε η αριστερή μας προοπτική. Εξ αρχής θέσαμε τα επίδικα όχι ως εθνικά αλλά ως Ευρωπαϊκά. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί οι δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου, που συγκροτούμε μέτωπο ενάντια στον φόβο και την ακροδεξιά ρητορική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τον Αύγουστο, παρα την κοινοτοπία του ΈΚΟ, ειδήσεις υπάρχουν και δεν είναι ευοίωνες. Αλλά ας προσπαθήσουμε να ενσταλάξουμε λίγες δημοκρατικές ελπίδες μέσα σε αυτές τις ειδήσεις. Ας προσπαθήσουμε να αφηγηθούμε νέες στάσεις απέναντι στο κακό και να δημιουργήσουμε θετικούς στόχους για το κοινό μας μέλλον.

* H Φρόσω Καρασαρλίδου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας