Είμαστε στο παρά πέντε. Πολλές προτάσεις από όσες ακούγονται είναι κοινότυπα ευχολόγια γιατί κανείς δεν προλαβαίνει πια να οργανώσει πρωτοβάθμια και μηχανισμούς δημόσιας υγείας ή νέες ΜΕΘ. Το βέβαιο είναι ότι ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων σήμερα θα οδηγήσει και τους σκληρούς δείκτες (διασωληνωμένοι, απώλειες) σε υπερδιπλασιασμό μέσα στον Νοέμβριο. 

Ads

Υπήρξαν πράγματι λάθη, αστοχίες, ατυχίες, ανικανότητες κι εδώ κι αλλού. Οι μεγάλοι μύθοι , ότι ο εμβολιασμός πάει καλά κι ότι ο εμβολιαζόμενος  παίρνει πίσω την ζωή του, εξυπηρετούσαν το απρόσκοπτο και διάπλατο άνοιγμα του τουρισμού, με όποιο κόστος.  Υπήρξε βραδύτητα στο να αντιληφθούν κυβέρνηση και υπηρεσίες υγείας πόσο πιο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη delta. Έγινε ό,τι χρειαζόταν για να φθάσουμε στα 4500 κρούσματα τον Αύγουστο κι από εκεί στα 14.500, μόλις τρεις μήνες μετά.

Αλλά η φλυαρία δεν ταιριάζει στην τραγωδία.  Ιδού δέκα προτάσεις άμεσης εφαρμογής. 

  1. Κλείσιμο των σχολείων στους δέκα νομούς που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κι έξαρση των κρουσμάτων. Επί delta το μολυσματικό ρεζερβουάρ είναι στα σχολεία κι αυτό αποτελεί διεθνή εμπειρία, που ισχύει πολύ περισσότερο σε μια χώρα όπου τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί.
  2. Στοχευμένη γενναία πολιτική κινήτρων για υπηρετούντες υγειονομικούς προκειμένου να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτών των χειμαζόμενων περιοχών για το επόμενο τρίμηνο.
  3. Πλήρης κινητοποίηση και συμμετοχή του ιατρικού δυναμικού και των υποδομών των ενόπλων δυνάμεων.
  4. Επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων
  5. Επιστροφή στην εργασία, σε ειδικά πόστα, των 7.000 υγειονομικών σε αναστολή.
  6. Τηλεργασία για όλους τους ευάλωτους στο δημόσιο αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
  7. Δωρεάν testing για όλους.
  8. Οργάνωση υποχρεωτικού δικτύου επισκέψεων στους κατ’ οίκον νοσηλευόμενους από τους ιδιώτες ιατρούς  (με κάλυψη του κόστους των προστατευτικών υλικών και εύλογη αποζημίωση για τις επιπτώσεις στην συνήθη λειτουργία του ιατρείου τους).
  9. Επίταξη προσωπικού και οχημάτων των επιχειρήσεων ιδιωτικών ασθενοφόρων στις βεβαρυμμένες περιοχές και υπαγωγή τους στο επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ.
  10. Επιβολή αυστηρών όρων λειτουργίας στα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης