Πως μπορούμε να δράσουμε υπέρ της αναγέννησης της πατρίδας μας;  Στο ερώτημα αυτό  υπάρχουν πολλές απαντήσεις, που ποικίλλουν ανάλογα με την κοινωνική θέση του καθενός ή της καθεμιάς, το επάγγελμα ή και την χώρα εκτός Ελλάδας, στην οποία ζει και εργάζεται. Και ας μη μένουμε στο ότι «όπου στρέψουμε το βλέμμα, η Ελλάδα μας πληγώνει», γιατί υπάρχει και το αντίθετο: «Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα, η Ελλάδα μας εμπνέει».

Ads

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα εξηγήσει γιατί χρειάζεται η καθιέρωση Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς και ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενό της. Επανέρχομαι σήμερα, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι την 1η Φεβρουαρίου η Εθνική Τράπεζα  ανακοίνωσε διά της προέδρου του κ. Λούκας Κατσέλη, ενώπιον και του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών, ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων υπέρ κοινωνικά αδύναμων ομάδων στη χώρα μας. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Act for Greece» και ο υπότιτλος «Η δύναμη των πολλών στην πράξη».

Όπως είπε η κ. Κατσέλη, η ιδέα για το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε κατόπιν του ενδιαφέροντος που έδειξαν έλληνες της Αυστραλίας να βοηθήσουν οικονομικά τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Ελλαδίτες. Με άλλα λόγια, το «Act for Greece» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και πρόγραμμα κινητοποίησης πόρων στην κατεύθυνση εξόδου της Ελλάδας από την βαθιά και πολυδιάστατη κοινωνικοοικονομική κρίση. Παρόμοια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Ευρώπη,  ενώ παράλληλα συντελείται και η παγκοσμιοποίησή τους, δεδομένου ότι υπάρχει παγκόσμια κοινωνική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς μπορεί ποικιλοτρόπως να βοηθήσει την βαρύτατα πληγωμένη πατρίδα μας. Να βοηθήσει, όχι μόνο ως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών μας θεμάτων – κάτι που ήδη κάνει σε πολλές χώρες του κόσμου –  αλλά να καταστεί και αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της χώρας μας αναλαμβάνοντας και συμμετέχοντας σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, είτε κεντρικά στην Ελλάδα είτε σε τοπικό επίπεδο.

Ads

Η Εθνική Τράπεζα, ύστερα και από την ανακεφαλαιοποίησή της, καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, δυναμώνοντας παράλληλα τις σχέσεις της με τον Ελληνισμό της Διασποράς. Με το πρόγραμμα «Act for Greece» δείχνει ότι έχει συλλάβει τα μηνύματα των καιρών και ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Να σημειωθεί δε ότι στην προσπάθειά της αυτή έχει οικοδομήσει στρατηγικές συμμαχίες με κοινωφελή ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς και με οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο, σαν τους Γιατρούς του Κόσμου. 

Όμως, δεν αρκούν οι επίσημοι φορείς και τα ιδρύματα. Πολλά μπορούν να επιτευχθούν με τη δράση των ενεργών πολιτών, είτε στην Ελλάδα είτε στις απανταχού της Γης ελληνικές κοινότητες.

Να υπενθυμίσω ότι ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, με έδρα τον Δήμο Βύρωνα και μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον Ελληνισμό της Διασποράς, ήταν εκείνος που εισηγήθηκε και διεκδίκησε την καθιέρωση της ημέρας θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) ως ετήσιας Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.  Λίγοι άνθρωποι  με φλόγα κινηθήκαμε χωρίς οικονομικά μέσα, απευθυνθήκαμε στη Βουλή και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα το 2008, να επιτευχθεί η καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας, με προεδρικό διάταγμα του τότε υπουργού Εσωτερικών και σημερινού Προέδρου της   Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, βοηθούντος και του τότε προέδρου της Βουλής, κ.  Δημήτρη Σιούφα.

Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ανάλογη τύχη θα έχει και η πρότασή μας για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς, η οποία θα σημάνει την αναγνώριση των αγώνων των εκτός των συνόρων ελλήνων, υπέρ της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό