Βαριά εκτεθειμένη έναντι του Συντάγματος βρίσκεται η νέα ηγεσία της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι παρεμβάσεις της ΝΔ στη ραδιοτηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν ένα στρεβλό τοπίο και η αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, προστατεύοντας εμμέσως τους ιδιοκτήτες που εκπέμπουν έως και σήμερα, δημιουργεί μείζον ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας.

Ads

Διότι το Σύνταγμα ορίζει πως πρέπει να λειτουργεί το ΕΣΡ σε κάθε περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα είναι πλέον στο… κενό η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και η αντισυνταγματική παράταση για την προκήρυξη των αδειών έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

image

Η ΝΔ στη διαδρομή της έχει κάνει τα… πάντα στην τηλεόραση, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Το προπατορικό αμάρτημα το μοιράζεται με τον ενιαίο Συνασπισμό (ΚΚΕ – ΕΑΡ), το 1989, όταν έδωσαν το δικαίωμα στους εκδότες να αποκτήσουν και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το προβάδισμα έλαβαν τότε το Mega και ο ΑΝΤ1, που ξεκίνησαν να λειτουργούν με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, χωρίς άδειες. Ήταν η περίοδος που οι πράκτορες της ΕΥΠ κυνηγούσαν να κλείσουν το τότε Κανάλι 29 και αργότερα στον Υμηττό έγινε μάχη με τα ΜΑΤ για να διακόψει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, συλλαμβάνοντας το 1992 τον Γιάννη Αλαφούζο.

Ads

image

Το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη ΕΣΡ έδωσε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1993 τις άδειες εθνικής εμβέλειας σε Mega, ANT1, Star, Seven X (νυν ΣΚΑΪ), New Channel, Κανάλι 29 και τις άδειες τοπικής εμβέλειας σε TV 100, Μακεδονία TV, Telecity και Τηλετώρα.
 
Η ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε κόψει από τη διαδικασία αδειοδότησης τον ΣΚΑΪ (νυν Alpha) και τον 902 TV, που έλαβαν άδεια στη συνέχεια από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας εξέπεμπαν χωρίς νομικό πλαίσιο μέχρι το 1995 και από το 1996 και μετά ξεκίνησαν να πληρώνουν «ενοίκιο» για τις συχνότητες. Από το 1989 μέχρι τον νόμο Βενιζέλου η μετάδοση του προγράμματος στις συχνότητες του Δημοσίου ήταν… δωρεάν.

image
 
Υπήρξαν και περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων σταθμών, όπως συνέβη επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, όταν ξεκίνησε ο δημοτικός σταθμός Air 104,4 «για την ενημέρωση των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων», ο οποίος λειτουργούσε χωρίς άδεια, όπως διαπιστώθηκε κάποια χρόνια αργότερα από το ΕΣΡ. Από το DNA του κόμματος δεν λείπουν τα λουκέτα, όπως συνέβη με την ΕΡΤ το 2013, όπως και η άρνηση μετάδοσης του προγράμματος του Euronews Greek μέσα από το «μπουκέτο» επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ.

image
 

Η πανομοιότυπη διάταξη για τις υπερεξουσίες του υπουργού στο ν.3592/2007
 
Με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, η τότε τρικομματική αρνήθηκε να εφαρμόσει τον ν. 3592/2007 του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος προέβλεπε τη «διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των αδειών, την εμβέλειά τους και το είδος προγράμματος», και χορήγησε προσωρινό καθεστώς λειτουργίας αντί να διεκδικήσει την υποχρέωση καταβολής «οικονομικού ανταλλάγματος» για τη χρήση διαύλων συχνοτήτων.

image

image
 
Στη συνέχεια και ενώ οι σταθμοί δεν είχαν άδειες, μέσω της ΕΕΤΤ παραχώρησε για 15 χρόνια τις συχνότητες στην Digea.

Τέλος, η ΝΔ, που επικρίνει τον Νίκο Παππά πως αποφασίζει μόνος του για τις άδειες, ως κυβέρνηση παρέκαμψε το ΕΣΡ. Τον Δεκέμβριο του 2015, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η Σοφία Βούλτεψη, κατά παράβαση του Συντάγματος, που ορίζει πως το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών, έδωσε με τη μορφή της «μεταβολής φορέα» το δικαίωμα εκπομπής στους Flash, Best, Nitro και Ξένιο από ομάδες εργαζομένων τους.

image

typologies.gr