Οχι, η κ. Βάσια Κόντη δεν είχε «προβλέψει» τι θα γινόταν. «Δεν λειτουργεί έτσι», εξηγεί στην «Κ». «Η αστρολογία είναι κάτι σαν τη μετεωρολογία, όπως ο μετεωρολόγος κάνει εκτίμηση της κατάστασης και βγάζει πρόγνωση, έτσι κι εμείς κάνουμε μια εκτίμηση με βάση στατιστικά στοιχεία. Πρόβλεψη με σιγουριά δεν γίνεται, η ζωή έχει ποικιλία και πολλές εκπλήξεις».

Ετσι, ενώ για παράδειγμα περίμενε ότι το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας «Αστροπαιδεία», το οποίο έχει ιδρύσει, θα λάβει πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, όπως και έγινε στις 8 Φεβρουαρίου, δεν ανέμενε τον σάλο που αυτό θα ξεσήκωνε. Η κατακραυγή προς το υπουργείο Παιδείας, που εποπτεύει τον ΕΟΠΠΕΠ, ήταν τόσο μεγάλη, που τελικά δόθηκε εντολή για ανάκληση της άδειας. Σύμφωνα με την κ. Κόντη, πάντως, η πιστοποίηση δεν ανακλήθηκε, αλλά επανελέγχεται ο σχετικός φάκελος.

«Σε περίπτωση ανάκλησης, οφείλει ο φορέας να μας ενημερώσει για τους λόγους της απόρριψης του αιτήματός μας. Ως Κέντρα Διά Βίου Μάθησης πιστοποιούνται από κουκλοθέατρα μέχρι κέντρα που φτιάχνουν νύχια και μαλλιά, που μαθαίνουν ρέικι και ρεφλεξολογία. Δεν υπάρχει πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να κριθεί το αντικείμενο των σπουδών. Αν εσείς αύριο θέλετε να ανοίξετε μια σχολή για το πώς να κόβετε το ψωμί σε φέτες μπορείτε να το κάνετε». Το ίδιο «πιστοποιεί» και ο ΕΟΠΠΕΠ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΕΟΠΠΕΠ αδειοδοτεί τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης ως προς τις προδιαγραφές και την ασφάλεια των κτιριακών υποδομών (...). Δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει και να πιστοποιεί τα υποβαλλόμενα προγράμματα σπουδών».

Η «Αστροπαιδεία» άνοιξε το 2014, ως απάντηση στη διαρροή υποψήφιων αστρολόγων στο εξωτερικό. «Ολοι φεύγουν να σπουδάσουν έξω, σε Αγγλία και Αμερική, όπου αυτά τα κέντρα είναι θεσμοθετημένα», λέει η κ. Κόντη. «Εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε τα προγράμματα σπουδών από τις σχολές του εξωτερικού που σπουδάσαμε, ώστε να αρχίσουμε να βγάζουμε και στην Ελλάδα κατηρτισμένους ανθρώπους και να φύγει η ρετσινιά των καφετζούδων».

Η ίδια ασχολείται τελευταία με την πολιτική αστρολογία. «Είμαστε πιο επιτυχημένοι από τα exit polls», θα πει. «Δεν έχω πέσει έξω σε εκλογική αναμέτρηση. Την πρόβλεψη για την επικράτηση Τραμπ την είχα κάνει από τον Μάιο, κόντρα σε όλους. Τώρα προβλέπω ότι στη Γαλλία θα βγει η Λεπέν. Κι εγώ σοκαρισμένη είμαι, δεν θέλω να το πιστέψω. Ψάχνω να το ανατρέψω αλλά πήρα τον χάρτη της Λεπέν, του Μακρόν και του Φιγιόν, πήρα και τον χάρτη της Γαλλίας, κατέστρωσα τις ευνοϊκές και τις όχι ευνοϊκές επιδράσεις, έκανα στατιστικές σύνδεσης των αρχηγών με τον χάρτη της Γαλλίας και είδα μεγάλη ανατροπή για το γαλλικό έθνος».

Οπως λέει, είχε προβλέψει και το γεγονός ότι θα κλείσει εύκολα η αξιολόγηση, καθώς είχαμε παρόμοιες αστρολογικές συγκυρίες με το διάστημα των capital controls του ’15. Την περίοδο της κρίσης πάντως η ζήτηση για αστρολογικές υπηρεσίες (μια «συνεδρία» ξεκινάει από 50 ευρώ) έχει αυξηθεί.

Πηγή: Καθημερινή