Όταν το 2009 η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να γίνει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, εκείνος, πριν αποδεχτεί τον ρόλο, την προειδοποίησε: «Ξέρεις, δεν είμαι χαμηλών τόνων»
Δεν αστειευόταν. Ο μερικές φορές οξύθυμος χαρακτήρας του υπουργού, σε συνδυασμό με τους ταραγμένους πολιτικούς καιρούς στους οποίους εργάστηκε – από την πτώση του Βερολίνου το 1989 και τον ηγετικό ρόλο του για την ενοποίηση της Γερμανίας μέχρι το καλοκαίρι των πολυτάραχων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας έρχονται στην επιφάνεια μέσω ενός νέου τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σόιμπλε – Ανάμεσα στην εξουσία και την αδυναμία».

Ads

Στο πρόγραμμα, το οποίο μεταδόθηκε αυτήν την εβδομάδα από το δίκτυο ARD, ο 72χρονος πολιτικός προδίδονται ακόμη και σημάδια αυτο-υποτίμησης, γεγονός σπάνιο για έναν τόσο ισχυρό πολιτικό.

«Δεν είμαι τόσο ελκυστικός για τα μέσα ενημέρωσης. Είμαι ένας γέρος, κουρασμένος και πολλές φορές γκρινιάρης άνθρωπος, δεν μπορώ να ανταγωνιστώ έναν τέτοιον ποπ σταρ», ακούγεται να λέει ο Σόιμπλε στο ντοκιμαντέρ, ενθυμούμενος την πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη. «Είπα όμως, δεν έχει σημασία».

Γνωρίζοντας ποιες λεπτομέρειες έχουν σημασία και ποιες όχι, ο Σόιμπλε έχει επιβιώσει σε μια καριέρα που σημαδεύτηκε από μια σειρά από γεγονότα τα οποία παρά τρίχα τον κράτησαν μακριά από τον σημαντικότερο πολιτικό θώκο της χώρας του. Οι ελπίδες του να γίνει καγκελάριος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 εξανεμίστηκαν εξαιτίας της αναποφασιστικότητας του Χέλμουτ Κολ: η πιο πρόσφατη φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος το 2004 έληξε εν μέσω απογοήτευσης όταν η Μέρκελ έκοψε πρώτη το νήμα.

Ads

«Έχω περισσότερα σημάδια και ουλές (από τον καθένα), ειδικά από πολιτικές διενέξεις», περηφανεύεται ο Σόιμπλε στην ίδια εκπομπή.

Κάποιες από αυτές τις ουλές δεν είναι μόνο μεταφορικές. Μετά από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1990 που τον άφησε παράλυτο, θυμάται να βρίσκεται στο κρεβάτι και να σκέφτεται να ρωτήσει την οικογένεια και τους γιατρούς: «Γιατί με αφήσατε να ζήσω;».

Ο τραυματισμός του ωστόσο δεν τον εμπόδισε από το να γίνει ο αναμφισβήτητα δεύτερος πιο ισχυρός πολιτικός της Ευρώπης.

Η εκπομπή δίνει και μια επισκόπηση της αναταραχής των τελευταίων ετών, αλλά και της διαμάχης του υπουργού με την Μέρκελ σχετικά με το ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος διάσωσης της Ελλάδας με τρόπο ώστε να μην προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Γερμανία.

Η εκπομπή δείχνει πλάνα με τον Σόιμπλε να βρίσκεται στο αεροσκάφος που τον μεταφέρει, μαζί με τους συνεργάτες του, από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής κατά το οποίο έριξε στο τραπέζι των συνομιλιών την πρόταση περί προσωρινού Grexit της Ελλάδας.

Μία ημέρα μετά η Μέρκελ είχε πάρει επάνω της την απόφαση, απορρίπτοντας την πρόταση Σόιμπλε και καταλήγοντας σε συμφωνία με τον Τσίπρα.

«Έχω τη φήμη του πεισματάρη», λέει στον δημιουργό του ντοκιμαντέρ Στέφαν Λάμπι. «Αλλά είμαι πιστός. Είμαι πιστός στην δημοκρατική μου αποστολή. Δεν χρησιμοποιώ τη δύναμη της θέσης μου για να εργαστώ ενάντια στο πρόσωπο που με προσκάλεσε στη θέση αυτή». 

Πηγή μετάφρασης: Έθνος
Πρωτότυπη πηγή κειμένου: Politico