H δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η είδηση του θανάτου ήταν ένα μεγάλο σοκ, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν το περίμενε από τη νεοναζιστική συμμορία.
Είχε προηγηθεί μια εκκωφαντική σιωπή από πολλά ΜΜΕ για τη δράση της Χ.Α. όταν πνίγονταν οι ειδήσεις για τα πογκρόμ των ναζιστών κατά μεταναστών, ενώ παράλληλα πύκνωναν τα λαϊφσταϊλίστικα αφιερώματα στα ηγετικά στελέχη, όπου μαθαίναμε για τον “γοητευτικό Ηλία”.

Ads

Είχε προηγηθεί, επί πολλά χρόνια, η “εκπαίδευση” στις “ιδέες” της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή ήταν ένα περιθωριακό ναζιστικό μόρφωμα. Η υπεροχή του Έθνους έναντι όλων των άλλων, οι “λάθρο-“, τα “ρεπορτάζ” όπου “ο Αλβανός” ήταν συνώνυμο του εγκληματία, τα αφιερώματα στα “καλά της χούντας”. Όλα αυτά δεν περιοριζόταν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Υπήρχαν ως καθημερινότητα σ’ αυτό που κάποιοι αποκαλούν “ενημέρωση”. Έτσι το 2012 το έδαφος ήταν έτοιμο για να αποκτήσουν οι νεοναζί θεσμικό ρόλο.

Τότε ήταν που ενώ όλοι δήλωναν σοκαρισμένοι, άρχισε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που ουσιαστικά έχριζε την Χρυσή Αυγή “ηγέτη” οποιασδήποτε αντίδρασης στις μνημονιακές πολιτικές. Οπαδοί του “ρεαλισμού” και της “λογικής” άρχισαν να κατονομάζουν ως “σύμμαχο” της Χρυσής Αυγής, όποιον συμμετείχε στις διαδηλώσεις από το 2010 και όποιον τολμούσε να αντιδράσει στο αφήγημα του κατεστημένου. Μαζί με την περιβόητη “θεωρία των δύο άκρων”, την απαξιωτική στάση απέναντι στο “πεζοδρόμιο”, που “έχει ως στόχο τη Δημοκρατία” συνέχιζαν να αποδίδουν στην Χρυσή Αυγή ρόλους που δεν είχε ποτέ. Εκτός των ταγμάτων εφόδου και των ολιγομελών συγκεντρώσεων τους οι νεοναζιστές ποτέ δεν κατάφεραν να επιδείξουν κάτι μαζικό, καθώς δεν ανήκει στην κουλτούρα των ψηφοφόρων τους. “Νοικοκυραίοι” είναι ο βασικός κορμός των ψηφοφόρων τους. Έτσι η Χρυσή Αυγή χρίστηκε βασικός “πυλώνας αντίστασης”, κάτι που ποτέ δεν ήταν πραγματικότητα.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια δολοφονική συμμορία. Οι ευθύνες για το ότι απέκτησε και θεσμικό ρόλο και “νομιμοποίηση” σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου είναι τεράστιες και για το πολιτικό προσωπικό και για τα ΜΜΕ. Η “Χρυσή Αυγή” έγινε εργαλείο προπαγάνδας, έγινε “χαρτί” του πολιτικού παιχνιδιού. Κι αυτό προφανώς δεν την αποδυναμώνει, την βάζει μονίμως στο επίκεντρο.

Ads

Οι νεοναζί είναι ένα καρκίνωμα. Και δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλές μεταστάσεις. Αυτό που τους θρέφει είναι η θεσμική τους νομιμοποίηση και η καλπάζουσα φτωχοποίηση (άλλωστε αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο). Και όσο το νυστέρι το κρατούν οι ίδιοι πολύ φοβάμαι ότι ο Παύλος δεν θα είναι το τελευταίο τους θύμα…

Από την προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook