Στην Περιβαλλοντοπόλ έχουν μεγάλη γιορτή. Η πράκτορας «00 Συγγραφέας» κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου.

Ads

Οι άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές των τρομερών πρακτόρων του πλανήτη άρεσαν πολύ στην κριτική επιτροπή και έτσι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απένειμε στην Ελένη Ανδρεάδη και στο πρώτο βιβλίο της «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» το βραβείο στην κατηγορία «Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά». Να θυμίσουμε ότι το  2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου βιβλίου; Η απάντηση δίνεται από την κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου…

Το βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» όχι μόνο έχει ως θέμα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, άρα δίνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που στις μέρες μας αναδεικνύουν το οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά συγχρόνως είναι εμφανέστατος ο στόχος του να ενθαρρύνει τα παιδιά-αναγνώστες στην ανάληψη πρωτοβουλιών για άμεση οικολογική δράση.

Ads

Ένα τέτοιο βιβλίο, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε μικρά παιδιά, συχνότατα διολισθαίνει σε ένα μάλλον βαρετό και άκρως διδακτικό ανάγνωσμα. Όμως, το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη αποτέλεσε την έκπληξη, αφού, χωρίς να καταφεύγει στο κήρυγμα, καταφέρνει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα περιβαλλοντικά και να τα πείσει να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία του πλανήτη, ξεκινώντας από απλές, καθημερινές ενέργειες, όπως για παράδειγμα τη μη χρήση πλαστικής σακούλας.

Δεν επέλεξε τυχαία το θέμα της η συγγραφέας αντιθέτως το βραβευμένο βιβλίο της που απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες είναι αντικείμενο μελέτης για την ίδια, επί αρκετά χρόνια. Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας.

Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη», με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το βιβλίο σας σχετίζεται με την εκπαίδευσή σας. Πως προέκυψε η ιδέα;

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, παρατηρούσα τον μικρό μου αδερφό. Πώς μάθαινε από το σχολείο για τα περιβαλλοντικά θέματα. Θέλησα λοιπόν να βρω έναν τρόπο να γίνει αυτό ένα παιχνίδι. έτσι ξεκίνησα την οργάνωση. Ζητάμε από τα παιδιά να αναλάβουν αποστολές για πραγματικά θέματα όπως για την εξοικονόμιση ενέργειας. Αυτό με οδήγησε στο βιβλίο. Ήθελα να μεταφέρω τη βιωματική αυτή προσέγγιση μέσα από την ιστορία του. Όλα τα βιβλία αυτής της σειράς είναι αυτής της λογικής.

Το βιβλίο ξαφνιάζει ευχάριστα και μέσα από την τυπογραφική του μορφή. Διαβάζεται ανάποδα.

Ναι. Καταρχήν ήθελα να αναφέρω τον Στέφανο Κολτσιδόπουλο τον εικονογράφο που έκανε ευφάνταστα σχέδια. Στα σχολεία τα παιδιά εντυπωσιάζονται . Θέλαμε να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό και στο γραφιστικό σχέδιο. Βάλαμε κρυμμένα μηνύματα που προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ποιοί είναι οι κακοί της ιστορίας σας; Συνήθως οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την οικολογική καταστροφή. Αυτά τα λέμε στα παιδιά;

Αναφέρω τον Πουφ το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Όμως οι άνθρωποι είναι αυτοί που τον έκαναν κακό γιατί λίγο διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Υπάρχει το βαμπίρ της ενέργειας, ο μικρός τεμπελχανάς που έχουμε όλοι μέσα μας. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σύμπαν που βοηθάει στην κατανόηση του θέματος. Ήθελα να πω πως έχουμε ευθύνη αλλά και πως οι μικρές ενέργειες που φαίνονται ασήμαντες από τη μεριά μας μπορεί να είναι πολύ σημαντικές. Όπως να μην αγοράσουμε σακούλες πλαστικές μίας χρήσης. Ήθελα να μεταφέρω αισιοδοξία στα παιδιά , να πω πως μπορούμε να αποτρέψουμε πολλά.