Υπάρχει φύση μέσα στην πόλη; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Πώς επιβιώνει και πώς μοιράζεται με τον άνθρωπο τον ίδιο χώρο;

Ads

 
«Υπάρχει και μάλιστα καθώς μία πόλη δεν ένας ενιαίος χώρος, σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι  και πλούσια και συναρπαστική» μας βεβαιώνει ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ (βιολόγος-περιβαλλοντολόγος) συγγραφέας του βιβλίου «Εκ Φύσεως, η πόλη μας-Ανακαλύπτοντας τη φύση στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού».

image

Είκοσι τρεις  «φωτογράφοι φύσης» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και προσέφεραν φωτογραφίες απ τη χλωρίδα και πανίδα που συναντάμε στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. «Μόνο στο ρέμα της Φιλοθέης έχουν διαπιστωθεί, εκτός των άλλων, 33 είδη πουλιών. Ο σύγχρονος κάτοικος της πόλης όμως γνωρίζει, χάρη στην τηλεόραση,  περισσότερα πράγματα για τις ζέβρες και τις αντιλόπες που ζουν στην Αφρική παρά για τη φύση που υπάρχει δίπλα του, στην πόλη του ή ακόμα και στον κήπο του» επισημαίνει ο συγγραφέας.

Ads

Είναι το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα στο οποίο καταγράφεται και απεικονίζεται ο φυσικός κόσμος μέσα σε αστικό ιστό. Το βιβλίο εκδίδει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης – Ψυχικού και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 στο κτήριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους μαζί με τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφίας των 23 φωτογράφων φύσης που πρόσφεραν τα πρωτότυπα έργα τους για τη συγκεκριμένη έκδοση.
 
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού κ. Παντελής Ξυριδάκης στον χαιρετισμό του, «η πρωτοβουλία της έκδοσης απ το δήμο μας είναι ένα ανεξόφλητο χρέος προς τους πρώτους οικιστές που μας παρέδωσαν μια καταπράσινη πόλη αλλά και ελπίδα να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους και ιδιαιτέρως τους νέους ότι οι επιλογές μας, για πολιτισμένη  ζωή με τις αυξημένες απαιτήσεις της, θα πρέπει να γίνουν χωρίς να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον, απ’ το οποίο εξαρτάται η ίδια μας η ύπαρξη».
 
Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, κος Γιάννης Πολύζος, με αφορμή το βιβλίο, εξήγησε τη σημασία των «πράσινων διαδρομών»  μέσα στις πόλεις και μίλησε για τη αξία των ανοιχτών ρεμάτων και το ρόλο που παίζουν στη ζωή μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κλείνουμε τα ρέματα! Σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην γειτονική Τουρκία, στο Εσκι Σεχίρ, τα ανοίγουν και  πλέον τα αναδεικνύουν». Και έκλεισε με μία ευχή: «Ας ελπίσουμε ότι οι νεότερες γενιές θα αποφασίσουν και θα ανοίξουν όλα τα κλειστά ρέματα»!
 
Και ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης ο οποίος με γλαφυρό  τρόπο τόνισε ότι αυτός είναι ο πρώτος «πράσινος οδηγός» (green guide) πόλης και ευχήθηκε αυτή η πρωτοβουλία να βρει συνεχιστές και σε άλλους δήμους.
 
Η έκθεση φωτογραφίας των έργων που προσέφεραν οι φωτογράφοι για την έκδοση του βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014 . Γενικά Αρχεία του Κράτους , Δάφνης 61 , Παλ. Ψυχικό Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά εκτός Σ/Κ και αργιών 09:00-15:00.