Η ήττα της γενιάς της μεταπολίτευσης, από την ίδια τη ζωή… Αυτό πραγματεύεται το νέο μυθιστόρημα του Μάκη Καραγιάννη «Το όνειρο του Οδυσσέα». Την ηθική χρεοκοπία μίας γενιάς, που ξεκίνησε με την ματαιοδοξία να αλλάξει τον κόσμο και τελικά διαλύθηκε σε μια μπελ επόκ της κατανάλωσης. Μίας γενιάς που άντεξε την φάλαγγα και τον βούρδουλα, αλλά λύγισε στο βελούδινο χέρι.

Ads

 
Κεντρικό ήρωας είναι ο δημοσιογράφος Οδυσσέας Πανταζής, ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τον φόνο του φίλου του Στέφανου Δενδρινού, αντιπρύτανη του πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Ο Στέφανος, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας, βρίσκεται μπλεγμένος στη δίνη ενός σκανδάλου. Ο ανακριτής τον καλεί για κατάθεση, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κονδυλίων του πανεπιστήμιου που προορίζονταν για την έρευνα.
 
Το βιβλίο είναι μια απόπειρα βιογραφίας του Στέφανου και της γενιάς του. Η Ελλάδα της παρακμής και της διαφθοράς αποτελούν τον κύριο θεματικό άξονα. Οι ποικίλες εκδοχές της έννοιας της πατρίδας, η διαμάχη Ανατολής-Δύσης που διατρέχει την ελληνική φυσιογνωμία, η φρίκη της βίας στην ιστορία του 20ού αιώνα είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγει ο συγγραφέας, ενώ αναφορές γίνονται και σε επεισόδια της ομηρικής Οδύσσειας αλλά και του Οδυσσέα του Τζαίιμς Τζόυς. Άλλωστε από τον Οδυσσέα του Τζόυς δανείζεται και την πρώτη πρόταση του βιβλίου.
 
Ο Μάκης Καραγιάννης, γεννήθηκε το 1958 στις Γούλες Κοζάνης. Σπούδασε μαθηματικά και είναι ένας από τους εκδότες του περιοδικού Παρέμβαση, ενώ συμμετείχε και στη διεύθυνσή του (1988-1993). Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Ο Καθρέφτης και το Πρίσμα (Νεφέλη 2007), αλλά και τη μελέτη «Η αισθητική της Ιθαγένειας». Επιπλέον, κάνει κριτική βιβλίων μέσα από στήλες της εφημερίδας «Αυγή».

Τα Μέλη Χωρίς Σύνορα μπορούν να κερδίσουν ένα αντίτυπο του βιβλίου «Το όνειρο του Οδυσσέα» στέλνοντας mail στο [email protected] απο τις 11:00 το πρωί. Οι 12 πρώτοι κερδίζουν.