Τις γερμανικές και γαλλικές προσπάθειες πώλησης εξοπλισμών στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που πιέζουν τη χώρα να προβεί σε δραστικές περικοπές για αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών της προβλημάτων επέκρινε ο Egemen Bagis, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Bagis, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια συναντήσεων με αξιωματούχους της Ένωσης. «Ακόμα και οι χώρες εκείνες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή περίοδο προσπαθούν να της πουλήσουν νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Bagis υποσχέθηκε ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να προβεί σε πάγωμα ή και περικοπές στις αμυντικές της δαπάνες για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή, η Άγκυρα θα πράξει το ίδιο. Εξάλλου, τόνισε, «ένας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οφείλεται στις προσπάθειές της να ανταγωνιστεί την Τουρκία στις αμυντικές δαπάνες.» Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ για το 2008 οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας έφτασαν στο 2.8% του ΑΕΠ της, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία είναι 1.8%.

Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη τους γερμανικούς ή γαλλικούς εξοπλισμούς που οι χώρες αυτές προσπαθούν να μας πουλήσουν, ανέφερε, καθώς «είναι πια καιρός για περικοπές στρατιωτικών δαπανών σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Τουρκία και την Ελλάδα.»

Ads

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του κου Bagis. Νέος κύκλος ελληνοτουρκικών συνομιλιών, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Τουρκία βρίσκεται ακόμα εν μέσω συνομιλιών σχετικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγο πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel στη χώρα.

Στο μεταξύ, με σημερινό του άρθρο με τίτλο «Η απόφαση για τις αερομαχίες δική σας» στη Hürriyet, ο Fatih Çekirge σημειώνει: «Υποστήριξα αυτούς που έλεγαν «Στο Αιγαίο θέλουμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και όχι των πολεμικών αεροσκαφών»… Ρώτησα εάν τα ηλιοκαμένα παιδιά του Αιγαίου θα μπορούσαν να σωθούν πλέον από τους εμπόρους των όπλων, στα ταμεία των οποίων εδώ και χρόνια καταβάλλουν τον ιδρώτα των κόπων τους….

Οι ΗΠΑ πουλούν σε εμάς F-16, η Γαλλία στους Έλληνες M-2000. Η Γερμανία σε εμάς υποβρύχια και η Βρετανία σε αυτούς καταδρομικά… Δεν λέω ποιος έχει δίκιο… Όμως, ερωτώ το εξής: «Με τα ακριβά όπλα και το φτωχό λαό τους, οι χώρες αυτές πόσο ακόμη θα απομυζηθούν;»…

Ήρθαν χιλιάδες μηνύματα… Διαφορετικές αντιλήψεις, επικρίσεις αλλά και έπαινοι… Ένας αναγνώστης μου έγραψε: «Γιατί δεν προβαίνετε σε μια δημοσκόπηση;… Να δούμε τι λέει το έθνος. Έτσι, μέσω της Hürriıyet. com.tr. την πραγματοποιήσαμε… Ψήφισαν 91.700 άτομα…

Το 51% είπε: «Πλέον αρκεί, να δοθεί ένα τέλος στις αερομαχίες αυτές»… Το 48% είπε: «Να συνεχισθούν»…

Τώρα, από το αποτέλεσμα αυτό εμείς τι θα καταλάβουμε; Για την ακρίβεια, εγώ δεν πίστευα ότι θα προέκυπτε ένα τόσο υψηλό ποσοστό ατόμων «που θα ήθελαν τον πόλεμο», αλλά και τις «αερομαχίες»..

Πηγή: New York Times