Στην Τουρκία έφτασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιηθεί στη χώρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης της κ. Merkel με τον Τούρκο πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan βρέθηκαν ζητήματα που δυσχεραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως η θέση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Merkel επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης. «Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει από τότε που η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, πριν από πενήντα χρόνια», υπογράμμισε.

«Οι (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία με ανοιχτή έκβαση», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σημαίνουν απαραιτήτως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα η Merkel είχε δηλώσει και πάλι, σε γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά τη λύση μιας «προνομιακής σχέσης». Ωστόσο, ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, της απάντησε το Σάββατό ότι η έννοια της “προνομιακής σχέσης” δεν υφίσταται και «δεν έχει νομικό υπόβαθρο».

Ads

Για το θέμα της Κύπρου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράν, η Merkel ζήτησε από την Άγκυρα να στηρίξει τις δυτικές χώρες που απειλούν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. «Εάν το Ιράν δεν λάβει γρήγορα σαφή μέτρα, θα πάρουμε μια απόφαση για το θέμα των κυρώσεων. Η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε ομόφωνα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία», τόνισε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Merkel είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Α. Merkel είχε δηλώσει τη διαφωνία της με την πρόταση του Recep Tayyip Erdoğan για δημιουργία τουρκόφωνων σχολείων στη Γερμανία για τα τρία περίπου εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών στη χώρα. Θέτοντας αντιπαραθετικά το ζήτημα του δικαιώματος των μεταναστών να διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα και αυτό της ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει σχετικά:

«Συζητούμε συχνά για την ενσωμάτωση των ανδρών και των γυναικών από την Τουρκία που ζουν ανάμεσά μας, αλλά επίσης και των νέων ανθρώπων. Λέμε σαφώς ότι δεν εννοούμε ότι θέλουμε να απαρνηθούν τις ρίζες τους. Αυτό που θέλουμε είναι αυτοί που ζουν ανάμεσά μας επί γενιές να ενσωματωθούν στη χώρα αυτή δηλαδή να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Να έχουν επαγγελματική ζωή και οικογενειακή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να σέβονται τους γερμανικούς νόμους».