Τουλάχιστον 60 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στο Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν όταν το ορυχείο στο οποίο εργάζονταν κατέρρευσε.

Ads

 
Στην περιοχή μαίνονται επίσης οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων για τον έλεγχο του ορυχείου στην Τζεμπέλ Αμίρ στο Βόρειο Νταρφούρ, όπως αναφέρει το Reuters.
 
«Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 60», δήλωσε ο Χαρούν αλ Χάσαν, επίτροπος στην Τζέμπελ Άμιρ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα, που σημειώθηκε την Δευτέρα.
 
«Δεν μπορώ να δώσω έναν ακριβή αριθμό (θυμάτων) διότι ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονταν στη στοά», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ακόμα επιζώντες.
 
«Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν παρά μόνο απλά εργαλεία στην προσπάθειά τους να ανασύρουν τυχόν επιζώντες και τις σορούς των θυμάτων», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση μηχανημάτων, διότι εάν αυτά πλησιάσουν πολύ το έδαφος θα υποχωρήσει.
 
Περίπου 500.000 άνθρωποι εργάζονται στα μεταλλεία χρυσού στο Σουδάν ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές εκτιμώνται σε 2,5 δις. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters οι περισσότερες περιοχές του Νταρφούρ ελέγχονται από ένοπλες ομάδες που συγκρούονται με τον κυβερνητικό στρατό από το 2003.