Το βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε στον Julian Assange τη δυνατότητα καταβολής χρηματικής εγγύησης για να αφεθεί ελεύθερος, με αποτέλεσμα ο 39χρονος να κριθεί προφυλακιστέος, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ακροαματική διαδικασία.

Ads

Ο Julian Assange, που παραδόθηκε οικειοθελώς στις βρετανικές αρχές σήμερα το πρωί, δε συναίνεσε στην έκδοσή του στη Σουηδία, όπου του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες υπήρξαν η αφορμή για το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή του WikiLeaks.

Η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί «παρωδία», μιας και σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίζεται ότι το κατηγορητήριο δε μιλάει πουθενά για βιασμό, όπως έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, αλλά για «σεξ εξαπίνης», κάτι που αποτελεί πλημμέλημα στη Σουηδία και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 715 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούν τη σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό, ενώ η μία από τις δύο αναφέρει ότι ο Assange χρησιμοποίησε τέτοιο, αλλά δε φρόντισε να το αντικαταστήσει όταν έσπασε κατά τη διάρκεια της πράξης!

Ads

Σε σχόλιο του στο Twitter, ο 39χρονος Αυστραλός ξεκαθάρισε ότι οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι έτσι κι αλλιώς «αβάσιμες», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενοχλητικό» το γεγονός ότι εμφανίζονται σε αυτή τη συγκυρία.

Η αμερικανική απειλή

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Assange δεν ανησυχούν τόσο για την πιθανή έκδοση του στις σουηδικές αρχές, αλλά περισσότερο για τις, όπως λένε, «εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ». Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να κινηθούν νομικά κατά του WikiLeaks, χωρίς όμως να έχουν βρει κάποια νομική φόρμουλα που θα μπορούσε να φιμώσει τις αποκαλύψεις που περιλαμβάνουν τα 251.287 αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.

Πάντως, η διαδικασία έκδοσης του Assange στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες, αφού σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να ασκήσει διαδοχικές εφέσεις ανεβαίνοντας κάθε φορά δικαστική βαθμίδα. Η σύλληψη του 39χρονου βέβαια, προκάλεσε προσωρινά χαμόγελα στους Αμερικανούς, με τον υπουργό Άμυνας, Robert Gates, να τη χαρακτηρίζει «ένα καλό νέο».

Με τις αμερικανικές προσπάθειες ευθυγραμμίσθηκαν σήμερα οι εταιρίες MasterCard International και Visa, που μετά το PayPal, το Amazon και την ελβετική τράπεζα Postfinance, πάγωσαν κάθε έμβασμα προς το Wikileaks. Όπως δικαιολόγησε εκπρόσωπος της πρώτης, «οι κανονισμοί της MasterCard απαγορεύουν στους πελάτες της να συμμετέχουν, να διευκολύνουν, έμμεσα, ή άμεσα, κάθε παράνομη δραστηριότητα».

Εν το μεταξύ, ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει στη δημοσιότητα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του στη Βρετανία.

Μήνυμα που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογιαριασμό του WikiLeaks στο Twitter αναφέρει: “Οι ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη μας Julian Assange δεν θα επηρεάσουν τη δουλειά μας: τη νύκτα θα δημοσιεύσουμε και άλλα τηλεγραφήματα, ως συνήθως”.

Παράλληλα, ο Julian Assange ξεκαθάρισε ότι «πάνω από 100.000 άτομα» έχουν πρόσβαση στο περίφημο αρχείο και πως «σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε εμάς, τα σημαντικά κομμάτια θα δημοσιευθούν απευθείας».

«Χακτιβιστές» στο πλευρό του wikileaks

Σε επιθέσεις κατά των ιστοσελίδων φορέων που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το Wikileaks προχώρησε, σύμφωνα με το BBC, η ομάδα «χακτιβιστών», με την ονομασία «Anonymous», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξή της στον ιστότοπο.

Η ομάδα των ακτιβιστών-χάκερ πραγματοποίησε αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις με αυτές που δέχθηκε το Wikileaks, κατά της ελβετικής τράπεζας που πάγωσε τη χρηματοδότηση προς τον Τζούλιαν Ασάνζ αλλά και του PayPal που σταμάτησε κάθε δωρεά προς τον ιστότοπο.

Μέλος των “Anonymous” σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε ότι στόχοι της ομάδας αποτελούν ιστοσελίδες που υποκύπτουν στις κυβερνητικές πιέσεις και επιχειρούν να βάλουν φραγμούς στην ελευθερία του διαδικτύου.

«Ανίκανες» οι ουγγρικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

Στα πλαίσια των διαρροών, νέους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν περιελάμβαναν τα διπλωματικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα.

Το διπλωματικό τηλεγράφημα που υπογράφει ο Καρλ Έικενμπερι, πρεσβευτής των Αμερικάνων στην Καμπούλ, χαρακτηρίζει «μη αποτελεσματικές» και «ανίκανες να χειριστούν προβλήματα ασφάλειας» τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουγγαρίας, οι οποίες, όπως πιστεύει, κοιτάνε μόνο «να μπορέσουν να επιστρέψουν σώα και ασφαλή» στη χώρα τους.

«Η ουγγρική ομάδα ανοικοδόμησης (PRT) κάνει λίγα πράγματα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους -εκτός μόνο για λόγους αυτοάμυνας-, δεν κάνουν παρά μόνον μερικές περιπολίες στους κύριους δρόμους και δεν δραστηριοποιούνται κατά των ναρκωτικών» σημειώνει ο Αμερικανός διπλωμάτης.