Πράξεις που θα αποδεικνύουν την απόφαση της Τουρκίας να συνεργαστεί για να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε ο Δημήτρης Δρούτσας από τη Λευκωσία, στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.

Ads

Ο Δ. Δρούτσας ζήτησε από την Αγκυρα να ανταποκριθεί άμεσα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που έχει ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη γείτονα χώρα.

«Το είπαμε από την αρχή και το εννοούμε, και πιστεύω ότι το έχουμε αποδείξει τους τελευταίους μήνες με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, ότι η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ εξήγησε την απόφασή του να επισκεφτεί την Κύπρο λίγες ώρες μετά την υπουργοποίησή του, σημειώνοντας ότι «είναι μία επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό, αποσκοπεί στο να δώσουμε το μήνυμα προς όλους, προς τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και προς κάθε τρίτο ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

«Γεννήθηκα στην Κύπρο, στη Λευκωσία, παιδί πέντε χρονών έζησα και εγώ την τραγωδία της εισβολής. Η Κύπρος είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου, τη νιώθω και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι κατά τη θητεία μου θα καταβάλω κάθε προσπάθεια» εξομολογήθηκε επίσης ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ads

Χθες ο κ. Δρούτσας, πέραν από τις συνομιλίες που είχε με τον Μάρκο Κυπριανού, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο ολοήμερες συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το περιουσιακό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επιστρέφοντας από τη συνάντηση και απαντώντας κυρίως τους επικριτές του, ανέφερε πως «δεν θα είναι ο τελευταίος Πρόεδρος πριν από τη διχοτόμηση», επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να εξεύρει λύση που να σέβεται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και ως εκ τούτου θα συνεχίσει τη συζήτηση, όσο δύσκολη και αν είναι.