Να μη δώσει τη συγκατάθεσή του για την εκτέλεση του Tareq Aziz, θα προσπαθήσει να πείσει τον Ιρακινό πρόεδρο Jalal Talabani η Σοσιαλιστική Διεθνής, στη Σύνοδο που ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα στο Παρίσι, όπως επισημαίνει σε άρθρο του για τη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO, ο ρεπόρτερ Georges Malbrunot.

Ads

Η ιρακινή δικαιοσύνη καταδίκασε σε θάνατο τον Tareq Aziz, αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης Saddam Hussein και στενό συνεργάτη του πρώην δικτάτορα, η τύχη του οποίου βρίσκεται τώρα στα χέρια του νυν προέδρου Talabani, που τελεί παράλληλα χρέη αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Talabani δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με την καταδίκη του Tareq Aziz και μέρος της διήμερης Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα αφορά τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και την εναντίωση προς τη θανατική ποινή, προσπαθώντας έτσι να επηρεάσει τον Ιρακινό πρόεδρο για να μην υπογράψει την εκτέλεση.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Martine Aubry, ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Ehoud Barak, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Τέλος, το άρθρο αναφέρει πως η διεθνής κινητοποίηση για το θέμα είναι σχετικά περιορισμένη, αφού μόνο το Βατικανό και η Ρωσία έχουν απευθύνει δημόσια έκκληση προς την ιρακινή δικαιοσύνη για την ανάκληση της απόφασης, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να κρατούν στάση σιγής.

Ads