Στα χέρια των αντικαθεστωτικών πέρασε εκ νέου η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια, την οποία είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις 16 Μαρτίου, αλλά και η Μπρέγκα. Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές επιθέσεις των Δυτικών συνεχίστηκαν και σήμερα στη Τρίπολη και στα περίχωρα της Μιζουράτα συνοδεύοντας τους αντικαθεστωτικούς που προελαύνουν προς τη Δύση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι «η διεθνής αποστολή στη Λιβύη είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει», ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και επισήμως τη διοίκηση της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης Χάλεντ Κάιμ οι δυνάμεις του καθεστώτος αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια, έπειτα από αεροπορική επίθεση των Δυτικών. «Οι Δυτικές δυνάμεις αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζνταμπίγια σήμερα το πρωί», τόνισε. Παράλληλα, ο Χάλεντ Κάιμ κατηγόρησε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι «βοηθούν ευθέως τους αντικαθεστωτικούς που αγωνίζονται κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι». Σημειώνεται ότι Ατζνταμπίγια αποτέλεσε χτες στόχο των αεροπορικών επιθέσεων των Δυτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα οι γραμμές του Καντάφι να καταστραφούν.

Στον αντίποδα, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε από τη Βεγγάζη ότι «οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους από την Ατζνταμπίγια». «Η Ατζνταμπίγια τελεί 100% υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας και καταδιώκουμε τις δυνάμεις του Καντάφι στο δρόμο προς τη Μπρέγκα, 75 χιλιόμετρα προς τα δυτικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν επίσης ότι ανακατέλαβαν και την πόλη Μπρέγκα και συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά. «Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εξεγερμένος που συμμετέχει στην επιχείρηση, πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων. «Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ, δυτικά, και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη», πρόσθεσε.

Ads

Οι Δυτικοί συνεχίζουν σήμερα τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της πόλης Μιζουράτα, όπου βρίσκονταν οι δυνάμεις του Καντάφι,οι οποίες βομβάρδιζαν με χερσαίες δυνάμεις τους αντικαθεστωτικούς, που βρίσκονται στο εσωτερικό της πόλης. Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, η οποία βομβαρδίστηκε από τις Δυτικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η διεθνής αποστολή στη Λιβύη είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει. «Η επιχείρηση αυτή γλίτωσε αναρίθμητους αμάχους στη χώρα από το λουτρό αίματος με το οποίο απειλούσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι», πρόσθεσε ο Ομπάμα. «Είναι δική μας ευθύνη. Κάθε αμερικανός μπορεί να είναι υπερήφανος για τις ζωές που σώσαμε στη Λιβύη», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι «η αποστολή μας στη Λιβύη είναι σαφής και στοχευμένη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων για την προστασία των Λίβυων από περαιτέρω ωμότητες. Πρόκειται να επιτύχουμε στην αποστολή μας. Έχουμε καταστρέψει την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πλέον στη Λιβύη».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων στις δυνάμεις του Καντάφι έχουν μειώσει την ικανότητα του να ασκεί διοίκηση επί των χερσαίων δυνάμεών του, ενώ υποστήριξε ότι ο Λίβυος ηγέτης έχει αρχίσει να εξοπλίζει εθελοντές. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ετοιμάζεται η παράδοση του ελέγχου της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη από τις αμερικανικές δυνάμεις στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν υπεύθυνες για τις επιθέσεις αέρος-εδάφους μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την μεταβίβαση.

Την ίδια στιγμή, η λιβυκή κυβέρνηση δηλώνει «έτοιμη να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη» που προτάθηκε από την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη», δια στόματος εκπροσώπων της Τρίπολης σε μια συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα στην έδρα του παναφρικανικού Οργανισμού. «Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη που έχει προταθεί» από την επιτροπή της ΑΕ σχετικά με τη Λιβύη, «δηλαδή την υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Λιβύης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας, των οποίων η ομιλία εστάλη στον Τύπο.

Παράλληλα, από σήμερα το πρωί η Αφρικανική Ένωση πραγματοποιεί σύνοδο, αναζητώντας λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των μερών στην Λιβύη ως προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική «μεταβατική περίοδο».

Στις συνομιλίες συμμετέχει σημαντική λιβυκή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Κογκρέσου του λαού, τον Μοχάμεντ Αμπου Ελ Κάσιμ Ζουάι, που συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς, ενώ από την πλευρά των εξεγερμένων δεν συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.