Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Την ίδια ώρα, οι επίγειες επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον των πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών συνεχίζονται. Δεκαέξι επιπλέον πυραύλους Τόμαχοκ έριξαν οι ΗΠΑ εναντίον στόχων στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ο αριθμός των πυραύλων πλησιάζει σταδιακά τον αριθμό των Τόμαχοκ που ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, την πρώτη σύγκρουση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Περίπου 297 από τους πυραύλους αυτούς, που η εκρηκτική τους γόμωση τους είναι 450 κιλά, είχαν εκτοξευτεί τότε.

Ads

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επεσήμανε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «δεν ξεπερνά» την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.

Ανακοίνωση – καλωσόρισμα προς την απόφαση του ΝΑΤΟ εξέδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση του NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων. Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.

Στα χέρια των Λιβύων είναι η τύχη της χώρας τους, του Μουάμαρ Καντάφι και των μπράβων του, ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ads

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα» εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Χθες αντιαεροπορικά πυρά ήχησαν στην Τρίπολη,
ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.

Στο μεταξύ, διοργανώνεται σύνοδος στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης για τη Λιβύη, μεταδίδει το Γαλλικό Προκατορείο Ειδήσεων. Ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Αμπού ελ Κάσιμ Ζουάι, και τέσσερις υπουργοί εκπροσωπούν το καθεστώς Καντάφι, ενώ ακόμα δεν έχει εμφανιστεί αντιπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην «Αυγή της Οδύσσειας»

Αλλη μία αραβική χώρα, μετά το Κατάρ,θα συμμετάσχει από δω και πέρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης στη Λιβύη με την επονομασία «Αυγή της Οδύσσειας». Όπως ανακοινώθηκε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις διαθέτοντας στη συμμαχία 12 αεροσκάφη.