«Aπειλή τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια σταθερότητα» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Υεμένη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ads

«Βλέπουμε παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Υεμένη και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αλ Κάιντα στην Υεμένη να την χρησιμοποιήσει ως βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις πολύ πέρα από την περιοχή», δήλωσε η Κλίντον μετά από συνάντηση που είχε με τον επισκεπτόμενο τις ΗΠΑ πρωθυπουργό του Κατάρ.

Η Κλίντον δήλωσε ότι η απόφαση για να ξανανοίξει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη θα ληφθεί μόλις «το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη και Γαλλία-Ιαπωνία

Ads

Η Γαλλία είναι από σήμερα η τρίτη χώρα που λαμβάνει την απόφαση να κλείσει την πρεσβεία της στην Υεμένη, μετά από απειλές που δέχτηκε από εξτρεμιστικές ομάδες που συνδέονται με την αλ Κάιντα, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο κλειστή είναι και η ιαπωνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Κλειστές παραμένουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας από την Κυριακή.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης σκότωσαν σήμερα, Δευτέρα, δύο ένοπλους, στα βόρεια της πρωτεύουσας Sanaa, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου ανέλαβε την ευθύνη πίσω από την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος, προτρέποντας παράλληλα σε επιθέσεις κατά των «σταυροφόρων» στις πρεσβείες».

«Η κατάσταση είναι διαφορετική στην Υεμένη και δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στο Αφγανιστάν»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπού Μπακρ αλ- Κούρμπι απέκλεισε σήμερα οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη χώρα του και το Αφγανιστάν όσον αφορά τη δράση της Αλ Κάιντα.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική στην Υεμένη και δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο αλ-Κούρμπι στη Ντόχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Βεβαίως υπάρχει στην Υεμένη ένα πρόβλημα με την Αλ Κάιντα και ένα ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα. Η Υεμένη είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις οργανώσεις αλλά έχει ανάγκη διεθνούς βοήθειας για την εκπαίδευση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και οικονομικής βοήθειας, δεδομένου ότι το πρόβλημα έχει και οικονομική διάσταση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους σιίτες αντάρτες που δρουν στη βόρεια Υεμένη, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη μεσολάβηση του Κατάρ, τονίζοντας ότι οι ανταρτικές ομάδες δεν έχουν, παρά να τηρήσουν τους όρους που έχει θέσει η κυβέρνησή του για να επιτευχθεί η ειρήνη.

Οι σιίτες αντάρτες δήλωσαν το Σάββατο έτοιμοι να προχωρήσουν σε διάλογο με την κυβέρνηση και να αποδεχθούν τους όρους της, αν αυτή σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον τους στις 11 Αυγούστου.

Από την πλευρά της η Σαναά απαιτεί από τους αντάρτες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να θέσουν τέλος στην κατάληψη δημοσίων κτιρίων και να σεβαστούν τους νόμους της χώρας.