«Οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «ιστορικό σφάλμα» και τόνισε πως «θα πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο». «Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ads

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε στη «σύσκεψη των τριών» και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο, ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη» και πως «η Κύπρος δεν πρόκειται να πτωχεύσει».

 «Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως οι ευρωπαίοι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Κύπρο καθώς δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις. Όπως σημείωσε η ύφεση απειλεί και τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Στο Μαξίμου τα «απόνερα» από την Κύπρο

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε πως «τυχόν έξοδος της Κύπρου θα έχει σοβαρές αντανακλάσεις» και πρόσθεσε πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένο τρόπο για την Κύπρο».


 
Επιπλέον δήλωσε πως στη σύσκεψη εκτός από τις εξελίξεις στην Κύπρο συζητήθηκα και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία όπως τόνισε είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα και θα έχει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ερωτηθείς για το ειδικό τέλος δήλωσε εκ νέου πως «εάν το ΕΕΤΗΔΕ επαναληφθεί θα πρόκειται για νέο μέτρο και νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει».

«Η Ευρωζώνη, το Eurogroup, με την απόφαση αυτή έκανε ένα ιστορικό σφάλμα. Τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, πρέπει να προστατευτεί η Κύπρος, πρέπει να αποτραπούν παρενέργειες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε:
 
«Κι εμείς ως Ελλάδα, έχουμε διπλό, μέγιστο ενδιαφέρον και εθνικό σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και το δικό μας οικονομικό ενδιαφέρον γιατί πρέπει να μη θιγεί και η ελληνική οικονομία που τώρα είναι στη φάση της σταθεροποίησής της».

Όπως τόνισε «υπάρχουν τις επόμενες μέρες τα περιθώρια που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχήμα υποστήριξης της κυπριακής οικονομίας». «Η υποστήριξη προς την Κύπρο είναι δεδομένη για λόγους εθνικούς», ανέφερε.
 
«Μπορούν να βρεθούν λύσεις που αφορούν την Κύπρο, η οποία έχει ευελιξία και πολύ μικρά απόλυτα μεγέθη, μπορούν να παίξουν στη λύση αυτή ρόλο και κράτη εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν αναφέρετε στη Ρωσία απάντησε: «Αναφέρομαι σε αυτό που καταλαβαίνετε και το οποίο πρέπει να το συνεκτιμήσουμε από μια οπτική γωνία και εθνική και ευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με φοβικότητα, αλλά με μια διορατικότητα».
 
«Βεβαίως, αυτά είναι εφικτά στην Κύπρο, επαναλαμβάνω , λόγω των πολύ μικρών μεγεθών και λόγω των προνομιακών σχέσεων που έχει με διάφορες χώρες. Δεν είναι το ίδιο η Ελλάδα η οποία έχει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη και δεν έχει αυτήν την ευελιξία που έχει η Κύπρος», τόνισε.