Οι εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς και τα ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα απασχολούν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μετά το τέλος της χθεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για το θέμα της Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις στην Ελλάδα. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ «για λόγους ρεαλισμού».

Ads

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ζητήματα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο αλλά και της παράτασης είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, για τα οποία έχουν εκφράσει αντιρρήσεις τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά από τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι «είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει αδιέξοδο» σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, προσθέτοντας πως «είμαστε σε όλα τα θέματα πολύ κοντά σε συμφωνία».
 
Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση από το δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων, σημείωσε  ότι «όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν».
 
Τέλος, για τη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως φέτος η επιβάρυνση των κατόχων ακίνητης περιουσίας θα είναι μικρότερη από πέρυσι, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η είσπραξη του φόρου μέσω της ΔΕΗ.
 
Οι εξελίξεις στην Κύπρο
 
Στη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος και οι πιθανές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο. Η κυβέρνηση αποφάσισε την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνική τράπεζα προκειμένου να μην μεταφερθούν οι κραδασμοί.
 
Σε δηλώσεις του χθες μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο, ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε εκ νέου «ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα».
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. «Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε στην τηλεδιάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε πως αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη χώρα προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται. «Οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει», επισήμανε. «Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο
 
Το μεσημέρι της Τρίτης, και ενόψει της σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και η πορεία υλοποίησης των αλλαγών στο δημόσιο, καθώς και η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου ενόψει και των νέων επαφών με την τρόικα στις 4 Απριλίου. Επίσης, οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά και για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι με τις νεότερες αποφάσεις του Eurogroup δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
 
Γνωστοποίησε επίσης ότι θα είναι παρών στην απογευματινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλα τα ανοικτά οικονομικά ζητήματα.
 
Όπως ανέφερε, για λόγους ρεαλισμού επιμένει στη διατήρηση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
 
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι «θα έχουμε λύσεις σε όλα έγκαιρα» και πως «θα είμαστε έτοιμοι» μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στις αρχές Απριλίου.

Ads