Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης η διήμερη κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο. Το πολυνομοσχέδιο «πέρασε» χθες από την αρμόδια επιτροπή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. Είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας κυβερνητική επιχείρηση για να αρθούν οι όποιες ενστάσεις βουλευτών της ΝΔ και να μην υπάρξουν διαρροές κατά την ψηφοφορία του. Απεργιακό κύμα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των κομμάτων τους αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, πήραν μέρος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και κλείδωσε η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου.
 


Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια
 
Όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε νομοθετικές βελτιώσεις στο πολύνομοσχέδιο. Σημειώνεται πως απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Την πρόταση υπερψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σημειώνεται πως το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε αντισυνταγματικές κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. 
 
ΑΝΕΛ: Το πολυνομοσχέδιο δεν αφήνει τίποτα όρθιο
 
«Κανέναν και τίποτα δεν αφήνει όρθιο το νέο πολυνομοσχέδιο που ελαφρά τη καρδία προωθεί η συγκυβέρνηση», σχολίασε η αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
 
Όπως ανέφερε, «το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί σε ολόκληρο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας αυτή τους η απόφαση είναι τεράστιο». «Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους πριν η ιστορία τους καταγράψει ως άλλους «κατακτητές» που άλωσαν την Ελλάδα με μαζικές λεηλασίες χωρίς καμία διάκριση», κατέληξε η βουλευτής.

ΔΗΜΑΡ: Οι απολύσεις δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση
 
Την ανάγκη μέτρων αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και τις σημερινές κινητοποιήσεις. Όπως επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, «ούτε οι απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις συνιστούν διέξοδο από την κρίση».
 
«Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί σοβαρά για να αναθεωρηθούν οι επαχθείς όροι του μνημονίου», τονίζει, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα είναι η εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δεν ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο ο Α. Λοβέρδος

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή δημοκρατία
 
«Το πολυνομοσχέδιο της κοινωνικής ισοπέδωσης, των απολύσεων, της μείωσης του κατώτατου μισθού και της διάλυσης της υγείας και της παιδείας, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
 
«Δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά. Είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν κάθε συλλογικό δικαίωμα των εργαζομένων και να συρρικνώσουν τη δημοκρατία στα μέτρα τους. Πλέον δεν υπάρχει καμία αυταπάτη. Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή δημοκρατία. Κάθε νέο μνημονικό μέτρο αποτελεί προαναγγελία των επόμενων, κάθε εκβιασμός προς τον ελληνικό λαό πρέπει να αντιστραφεί». 

Ads

ΚΚΕ: Κοινός αγώνας και μαζική λαϊκή απάντηση

«Το πολυνομοσχέδιο και τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τους απολυμένους – με ή χωρίς διαθεσιμότητα -, αφορούν όλο το λαό, γιατί εντείνουν τη φοροληστεία, καταργούν και αυτόν τον πετσοκομμένο κατώτατο μισθό και διαμορφώνουν έναν κρατικό μηχανισμό ακόμη πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες, ακόμη πιο προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, με ακριβές ή ανύπαρκτες υπηρεσίες για τις λαϊκές οικογένειες», σχολιάζει το ΚΚΕ. 
 
«Γι αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας, μαζική – λαϊκή απάντηση. Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα. Καμία υποταγή στα βάρβαρα μέτρα και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που θα πληρώσει πανάκριβα ο λαός. Καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και κόμματα,  που υποκλίνονται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Λαϊκή Συμμαχία και συμπόρευση με το ΚΚΕ για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση», καταλήγει.