Με σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή – απόσυρση του πολυνομοσχεδίου», το οποίο ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν για την Τρίτη 24ωρη γενική απεργία. Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη συνέχεια προς τη Βουλή πραγματοποίησαν τα συνδικάτα. Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία έγινε από το ΠΑΜΕ. Πανό στον περίβολο της Βουλής ανάρτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το πλήθος είχε φτάσει μπροστά από το Κοινοβούλιο. «Να απολύσουμε την κυβέρνηση. Όχι στις απολύσεις στον Ιδιωτικοί και Δημόσιο Τομέα», έγραφε το πανό. Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ (βίντεο). Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι άνοιξε το κέντρο της Αθήνας, καθώς και οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» που παρέμεναν κλειστοί από το πρωί. Κινητοποιήσεις και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.

Ads

ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ έδωσαν «ραντεβού» το πρωί για την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια με πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

image
Βουλή – 13:28 | @MakisSinodinos


Από την πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

image
Βουλή – 13:05 | Φωτογραφία: @Ptsiaras 
 
Σε δηλώσεις του από την κινητοποίηση, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Πολυμερόπουλος απηύθυνε κάλεσμα προς τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. «Καλούμε τους βουλευτές και τους βουλευτές που έχουν διατέλεσει δήμαρχοι να προχωρήσουν σε δυναμικές ενέργειες, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, διότι είναι λάθος. Είναι τραγικό λάθος απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στη δημόσια διοίκηση, αλλά κυρίως απέναντι στην αξιοπρέπειά μας», τόνισε.

Για τις 19:00 έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με την εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών που θα δώσουν συναυλίες.

Ads

image
Σύνταγμα – 12:25 | Φωτογραφία: @Karameros

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, όπου το «παρών» έδωσε και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα και γύρω στις 13:00 διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. 

 
Βίντεο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Σε δηλώσεις του από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «πολυνοσχεδιο-έκτρωμα» και τόνισε ότι «θέλουμε να καταγγείλουμε τη μεθόδευση που γίνεται για γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μείωση του μισθού, του μισθού πείνας δηλαδή, σε κάτω από 500 ευρώ».
 

Στη Θεσσαλονίκη, δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους δήμους, ξεκίνησαν από το δημαρχείο και έφτασαν με πορεία έξω από την ΕΡΤ3 στη λεωφόρο Στρατού. Σημειώνεται πως σε κάποιο σημείο οι δημοτικοί αστυνομικοί αποχώρησαν ύστερα από αντεγκλήσεις με ομάδα αντιεξουσιαστών που επίσης συμμετείχε στην πορεία. Είχε προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία των δημοτικών αστυνομικών μέχρι το δημαρχείο. Έξω από την ΕΡΤ3 συγκεντρώθηκαν επίσης μέλη του ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΣΥΡΙΖΑ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και απλοί πολίτες που είναι αντίθετοι στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα.

image

image

Οι συγκεντρωμένοι έξω από την ΕΡΤ3 προχώρησαν στη συνέχεια σε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

image

Στην πλατεία αρχαίας αγοράς, στο άγαλμα Βενιζέλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. 

Το απόγευμα, στις 20:00 υπάρχει κάλεσμα στο Facebook για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσουν συναυλίες στη Λ. Στρατού.

Στην Κρήτη, μαζικά, οργανωμένα και πιο δυναμικά από ποτέ κάλεσαν Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και φορείς τους πολίτες να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και στο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τη λεωφόρο Δημοκρατίας. Στο Ρέθυμνο έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε στο δημαρχείο το ΠΑΜΕ. Στην πλατεία Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο, που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου. Στο ίδιο σημείο έφτασε αργότερα και το ΠΑΜΕ.
 
image

image
Χανιά – Φωτογραφίες @XamenoEpeisodio

image

image

Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρέθηκε και η Πάτρα. Από το πρωί έως και το μεσημέρι κανένα από τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας δεν άνοιξε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους. Εργατικό Κέντρο Πάτρα και πλατεία Γεωργίου ήταν οι χώροι των συγκεντρώσεων. Στην πλατεία Γεωργίου συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Πορεία απορριμματοφόρων πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Μυτιλήνης από υπαλλήλους του δήμου. 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Τρίπολη, προχώρησαν καθηγητές. Ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πετρινού και την πλατεία Αγίου Βασιλείου, ενώ στις 16:00 η ΕΛΜΕ θα μεταβεί με λεωφορείο στην Αθήνα. 

image
 
Ποιοι απεργούν
 
Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και Ταμεία, αλλά και τις ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι, γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στις συγκοινωνίες και τα λιμάνια. Oι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 14:00.
 
Λόγω της συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία στην κινητοποίηση, τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της πρόνοιας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
 
Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, κλειστοί παραμένουν και σήμερα οι δήμοι και μάλιστα δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, μετά από τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
 
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
 
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.
 
Κανονικά θα λειτουργεί το μετρό (μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας), το τραμ και ο ηλεκτρικός. Κλειστοί από τις 09:30 το πρωί οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».
 
Προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις, αφού η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με ανακοίνωση της, η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν όλοι στη στάση εργασίας με αφορμή τη γενική απεργία που έχουν κηρύξει για σήμερα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Από την απεργία εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις την Τετάρτη
 
Για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ και πορεία στη Βουλή, αλλά και συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 19:00 στο Σύνταγμα.
 
Επιπλέον, οι αιρετοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα. Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.

Tweets about “#16JGR”

* Φωτογραφίες Gallery: Αλέξανδρος Κατσής, Αγγελική Παναγιώτου, Φίλιππος Μεσίνης/ Fosphotos